Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

Jack Russels aangelijnd agressief naar honden

[Gesteld op: 26-10-2008]

Toelichting:
Hallo,

Wij heben 2 jack russels (reutjes) van 5 jaar. 1 ervan is 1 week geleden gecastreerd.

Als wij de honden uitlaten en we komen andere honden tegen worden ze agressief (blaffen, grommen, trekken aan de riem). Het liefst willen ze de andere hond aanvallen / bijten. Dit is helaas al een paar keer gebeurd.
1 van onze honden is op 2 jarige leeftijd ooit aangevallen door een andere hond.

Daarnaast blaffen ze als de deurbel gaat. Is dit af te leren?

Wij horen graag van u.
Antwoord:

Hoe te reageren op de agressie naar andere honden is afhankelijk wat de achterliggende reden/oorzaak is waardoor dit gedrag komt. Het nadeel is wanneer er eentje begint, de ander automatisch mee zal gaan doen (vanwege roedel)

Het is mogelijk dat er toch iets niet helemaal "goed" zit in de rangorde thuis en het kan dus zijn dat uw honden als taak op zich hebben genomen om de boel te beschermen. Kijk goed naar het lichaamsgedrag (stand oren/staart, mimiek, ontblote tanden) om te zien of het inderdaad bescherming is of iets als  dominantie, "angstagressie",etc. is. Het is of zaak dat u zorgt dat u, ondanks dat u waarschijnlijk al bovenaan staat in rang, de honden duidelijk maakt dat hij niet zo dient te reageren en dat u zelf wel voor uwzelf kunt zorgen. (eventueel gebruik maken van een clicker(training) of een blik gevuld met iets van stenen wat een rammelend geluid geeft, deze training zonder confrontatie beginnen en wanneer succes, dan met confrontatie. het geluid moet geassocieerd gaan worden met "straf"). wanneer ze willen reageren op de andere hond gelijk naast de honden het blikje gooien, zodat deze schrikt en wanneer zij ook maar even geen aandacht geven aan de andere honden...prijzen/belonen. De aandacht van uw honden moet eigenlijk geheel op u gericht zijn en in zoverre niet op de omgeving (in theorie makkelijker gezegd, dan in praktijk gedaan). Blijf zelf in ieder geval rustig, aangezien wanneer u bijvoorbeeld begint te schreeuwen oid, zal dat het vuurtje alleen nog maar meer aanwakkeren.

Dit is iets waar een gedragstherapeut u eventueel directer mee kunt helpen, aangezien deze direct de totale mimiek ziet van uw hond en daarop kan reageren. Het is gemakkelijker (ook voor u) om hierbij persoonlijke begeleiding te krijgen dan wanneer u het hier van het scherm afleest.

Voor de deurbel...

Elke keer als de deurbel gaat is het feest, want er staan allemaal leuke verassingen achter de deur te wachten en die willen natuurlijk wel met me spelen of misschien krijg ik zelfs wel iets lekkers...(vrij vertaald vanuit het oogpunt van de hond) 

U kunt proberen om de hond binnen ook (voorlopig) een halsband om te doen en de riem vlak bij de deur te hangen. Op het moment dat dan de bel gaat, doet u de riem om en wanneer ze wilt opspringen, geeft u een stevig rukje aan de riem met een duidelijk NEE (of welk commando u ook gebruikt bij ongewenst gedrag)...

wanneer dit niet afdoende is, kan het gecombineerd worden met ipv zelf de riem vast te houden...de riem aan een haak (welke geplaatst wordt in de muur) te doen. elk te uitbundig gedrag te negeren (ook voor het bezoek). Na ongeveer een kwartiertje (als ze rustig is) naar haar toe gaan en iedere keer als ze weer begint te springen etc. commando gebruiken en weer weggaan. En zo door blijven gaan totdat ze rustig blijft en haar dan losmaken.(werkt handiger als er iemand als bezoek fungeert die weet wat u van plan bent)

Dit herhalen bij elk (nieuw) bezoek en zeer waarschijnlijk (bij consequent gebruik) zal ze snel doorhebben dat bezoek niet automatisch betekend dat ze zo uitbundig hoeft te doen en dat het meer oplevert als ze rustig blijft. Wanneer ook dit niet lukt (en geef het een tijdje...) dan kunt u het beste een gedragstherapeut inschakelen. Deze kan nagaan waar "de schoen wringt".

In ieder geval succes gewenst met de training en afleiding.

Met vriendelijke groeten,

Katja Springintveld-Stolwijk

Diergezondheidsadviseuse/diertherapeute

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan Jack Russels aangelijnd agressief naar honden:

zindelijkheid om hondje shihtzu maltezerleeuwtje
      [Gesteld in Honden]
2007-10-31 20:55:11
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
onze jongste hond van 3 jaar plast binnen
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-11-19 00:47:30
mjin 4jarige chihuahua-reu,blijft in huis plassen,
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-11-19 00:50:45
Hallo, franse bulldog teef poept s┤nachts in huis
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2010-02-06 09:18:29

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+