Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Telecommunicatie » Apparatuur
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Apparatuur en krijg online een antwoord van de specialist in Apparatuur

Zelf een vraag over Apparatuur? Klik hier.
Meer vragen over Apparatuur.
De huidige beheerder van de rubriek Apparatuur:
Naam: H.F.T. Settels
Bedrijf: Herco bv
Reactiesnelheid: 380 uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over H.F.T. Settels vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ApparatuurVragen over Apparatuur via RSS. Klik hier.
RSS over Apparatuur op jouw website?Vragen over Apparatuur op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ApparatuurVragen over Apparatuur via E-mail. Klik hier.

Kan ik toestellen aansluiten op NT1?

[Gesteld op: 24-04-2007]

Toelichting:
Kan ik rechtstreeks toestellen aansluiten op de NT1 of heb ik een centrale nodig?
Waar kan ik dit bestellen?
Antwoord:
Gertjan Groen heeft dit allemaal uitstekend uitgelegd: op telecomwereld.nl http://www.telecomwereld.nl/sbusi.htm

/ Artikelen / Vaste telefonie / ISDN en analoog / Aansluiten
Apparatuur aansluiten op de ISDN-lijn

- De S-bus is de 4-aderige kabel die bij de NT1 in de meterkast begint, het 'startpunt' van de ISDN-aansluiting, en vervolgens uw ISDN-apparatuur bereikt, eventueel via diverse vertakkingen naar andere ruimten. Hoe ziet dit er in de praktijk uit, wat zijn de mogelijkheden, en hoe voedt u ISDN-telefoons?


De S-bus is een 4-aderige kabel waarop u alle ISDN-apparatuur moet aansluiten. Op deze s-bus kunt u 8 ISDN-apparaten aansluiten. Daar hoeft het overigens niet mee op te houden, bepaalde ISDN-centrales bieden zelf weer extra (interne) S-bussen aan waarop u ook telkens weer 8 ISDN-apparaten kunt aansluiten. Bij iedere S-bus is er dus een beperking tot 8 ISDN-apparaten, maar er is niet echt een beperking in het aantal S-bussen.

Verder dient u rekening te houden met de maximale lengte van de kabels en de plaatsing van afsluitweerstanden. Maakt u daarmee fouten dan kan het evengoed soms prima werken, maar soms kan ISDN-apparatuur zich onvoorspelbaar gaan gedragen. Zijn er bijvoorbeeld te veel afsluitweerstanden (terminators) aangesloten dan zal de impedantie van de S-bus te ver dalen, gebruikt u geen of te weinig afsluitweerstanden gebruikt dan treden reflecties (echo) op.

ISDN-apparatuur sluit u aan op de S-bus
ISDN-apparatuur sluit u aan op de S-bus

Afsluiten van de S-bus
De S-bus moet u afsluiten met twee weerstanden van 100 ohm, waarbij de ene weerstand tussen de twee zendaders (transmit) aders en de andere tussen de twee ontvangstaders (receive) wordt geplaatst. Dit afsluiten mag alleen aan het begin en het einde van Se s-bus gebeuren. Eventueel kunt u de weerstand op het eindpunt van de S-bus weglaten als de totale lengte van die S-bus korter is dan 25 meter. Hoe langer de s-bus, des te groter namelijk het gevaar van reflecties.

De S-bus begint bij de NT1. Dit is de afsluiting van het ISDN-netwerk van KPN Telecom en het begin van uw eigen ISDN 'netwerk'. Omdat er in het analoge tijdperk 2 aders werden gebruikt voor analoge communicatie werd daarmee bij de ontwikkeling van ISDN rekening gehouden. De aansluiting voor deze 2 aders op de NT1 wordt de U-interface genoemd. Dit is in feite het domein van KPN, maar als u een doe-het-zelf pakket heeft zult u dit domein zelf tijdelijk betreden om de ISDN-aansluiting in werking te stellen... De volgende tekening laat de NT1 zien en de plaats waar deze 2-aderige kabel van het KPN-netwerk aangesloten wordt: Deze aansluiting is in principe verboden terrein. Sluit u deze twee aders per ongeluk kort dan zal er een beveiliging optreden en kunt u voor een bepaalde tijd niet meer bellen (ongeveer een uur).

Aansluitingen NT1
Aansluitingen NT1

U mag uiteraard zelf bepalen wat u op de S-bus aansluit, en op welke manier. Aan de NT1 mag u ook de instelling van de terminatie veranderen. Deze instelling kunt u wijzigen door het klepje te verwijderen en met een ballpoint of schroevendraaier de rode schuifjes naar boven of beneden te bewegen. Omdat deze afsluitweerstanden standaard actief zijn kunt u de zogenaamde Short Passive Bus (SPB) met de NT1 op het eindpunt (of beginpunt, het is maar hoe u het bekijkt) gebruiken. U gebruikt dan maar één uitgang van de NT1. Zie ook het artikel waarin we de mogelijkheden voor de S-bus bespreken.

Voorbeeld van apparaten op de S-bus
Het onderstaande plaatje toont een s-bus. Geheel links bevindt zich het KPN-netwerk. Bij een nieuwe ISDN-aansluiting wordt op de plaats van de analoge aansluiting (de 4-aderige kabel die ergens in de meterkast uit de grond komt) een Network Termination 1 kastje, kortweg NT1 genoemd, opgehangen. Het NT1-kastje krijgt zijn voeding (netspanning) uit het ISDN-netwerk van KPN Telecom. De randapparatuur kan op verschillende manieren op de NT1 worden aangesloten. De NT1 beschikt over 2 uitgangen waarop u direct 2 ISDN-toestellen kunt aansluiten. Voor sommige gebruikers zijn die 2 uitgangen voldoende.

In het verleden was het, uit technisch oogpunt, niet aanbevolen deze zogenaamde Y-methode te gebruiken. De huidige NT1-kastjes hebben hier echter minder problemen mee. Wilt u deze methode niet gebruiken, dan kunt u volstaan door één van die uitgangen te gebruiken en daarop een S-bus te maken. Hiermee kunt u in het hele huis aansluitpunten maken. In totaal kunt u 8 ISDN-apparaten aansluiten op één s-bus. Bij ISDN-centrales zijn overigens ook meerdere s-bussen mogelijk.

Voorbeelden apparatuur op de s-bus
Voorbeelden apparatuur op de s-bus

Onder ISDN-apparatuur verstaan we bijvoorbeeld ISDN-telefoons, ISDN-faxen of ISDN-adapters. Analoge toestellen kunt u niet direct op de S-bus of NT1 aansluiten, hier is de tussenkomst van een ander apparaat gewenst. Om er voor te zorgen dat het analoge toestel met de ISDN-aansluiting kan praten is een a/b-adapter (op het plaatje terminal adapter genoemd) of ISDN-centrale nodig.

Een a/b adapter heeft enkele (meestal twee) analoge aansluitingen, waarbij u aan iedere aansluiting een eigen telefoonnummer (MSN-nummer) kunt toekennen. Een ISDN-centrale heeft meerdere, meestal 4 of 8, analoge uitgangen en biedt bovendien veel extra functies. Vaak kunt u aan iedere analoge aansluiting ook twee of meer MSN-nummers toekennen. De onderstaande tabel geeft uitleg bij de apparatuur in het bovenstaande plaatje.

Apparaat Aansluiting
Laptop De laptop kunt u bijvoorbeeld met een type PC Card ISDN-adapter op de S-bus aansluiten. Dit zijn kleine insteekkaartjes, niet veel groter dan een creditcard. Ook kunt u de USB-aansluiting van de laptop benutten, er is een groot aanbod USB ISDN-adapters.
ISDN-telefoon De ISDN-telefoon sluit u direct op de S-bus aan. U kunt maximaal 4 ISDN-telefoons zonder eigen voeding aansluiten, deze telefoons gebruiken dan de door de NT1 aangeleverde spanning. De aangesloten ISDN-telefoons kunnen niet zonder kosten intern met elkaar communiceren, dit kan wel als u deze op de interne S-bus van een ISDN-centrale aansluit.
Analoge fax De fax (groep 3) sluit u via een a/b-adapter of ISDN-centrale aan. Voorbeelden zijn de Webvox en Quattrovox. U kunt ze daarin een eigen telefoonnummer (MSN-nummer) geven. Een faxbericht komt dan binnen bij de fax.
Digitale fax De digitale fax (groep 4) sluit u direct op de S-bus aan. Dit type fax, met betere kwaliteit en snelle verzending, is echter duur en slaat niet erg aan.
Computer Voor de computer gebruikt u een gewone insteekkaart (PCI). Bedrijven als AVM, Eicon en Dynalink leveren ISDN-adapters (rond 50 euro). Veel kaarten kunnen softwarematig ook analoog communiceren (modem of fax functie).
Video Conference Het videoconference apparaat kunt u gebruiken voor zakelijke toepassingen zoals tele-vergaderen. Deze manier van communiceren tussen bedrijven wint terrein, maar meestal wordt internet gebruikt in plaats van ISDN.

Voeding voor ISDN-telefoons

ISDN-telefoons hebben uiteraard spanning nodig om te kunnen werken. Ze beschikken immers over vernuftige elektronica en vaak uitgebreid display. De S-bus biedt een dergelijke spanningsvoorziening voor maximaal 4 ISDN-telefoons, waardoor die telefoons geen eigen netspanningsvoorziening nodig hebben. Op de plaats waar de ISDN-lijn binnenkomt wordt een noodzakelijke NT1 geplaatst (Network Termination 1) die op het stopkontakt wordt aangesloten. Bijna alle NT1's hebben een ingebouwde voeding, bij verouderde NT1's moet een losse externe voeding worden aangeschaft. Dit geldt onder meer voor de modellen A1 (IAS-412 en IAS-415).

De maximaal 4 ISDN-telefoons betrekken hun spanning dan via de bekabeling van de S-bus uit de NT1. De NT1 haalt deze spanning uiteraard weer gewoon uit het stopkontact. Sommige ISDN-telefoons betrekken hun spanning niet via bovengenoemde methode uit de NT1 maar hebben een eigen netspanningsadapter. Verder beschikken ISDN-centrales of a/b-adapters zelf over een voeding. De stekker van de NT1 hoeft u dus alleen in het stopkontact te steken indien u één of meerdere ISDN-telefoons gebruikt zonder eigen spanningsvoorziening.

Als u een ISDN-centrale met interne S-bus gebruikt geldt wederom de beperking dat u maar 4 ISDN-toestellen zonder eigen spanningsvoorziening op de interne s-bus mag aansluiten. Eén van de 4 telefoontoestellen mag als 'noodtoestel' zijn geschakeld. Het toestel moet daarvoor wel geschikt zijn. Om het toestel als noodtoestel te laten functioneren moet meestal een apart schakelaartje op het toestel omgezet worden.

Als de netspanning uitvalt kan alleen het noodstroomtoestel nog werken. Vaak zijn dan bepaalde functies zoals handsfree bellen niet meer mogelijk, in sommige gevallen werkt het display niet meer. Als de netspanning wegvalt moet de NT1 nog minimaal 420 mWatt leveren. De ISDN-telefoon mag echter slechts 380 mWatt opnemen aan vermogen, het restant is reserve voor kabelverliezen en dergelijke. Met dit vermogen kan één ISDN-telefoon als noodstroom-apparaat nog net functioneel blijven.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kan ik toestellen aansluiten op NT1?:

wetsartikel uit de pensioenwet.
      [Gesteld in Pensioen]
2011-03-19 21:03:14
Gebruik gemeenschappelijke ruimten
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2014-09-15 20:23:36
Vragen over audio installatie
      [Gesteld in Audio & Video]
2012-12-03 23:00:27
ophanghoogte brandblusser?welke norm?
      [Gesteld in Brandpreventie]
2008-03-25 15:32:01
Welke digitale spiegelreflex camera kiezen?
      [Gesteld in Amateur fotografie]
2008-03-27 21:06:23

Gemiddelde score Apparatuur: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+