Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=46402

[Gesteld op: 24-10-2008]

Toelichting:
Ik wil u in eerste instantie bedanken voor het antwoord op mijn vorige vraag, 46402. Alleen hierbij zijn nog enkele vragen c.q. de wens naar bevestiging ontstaan.

Zoals ik al aangaf in mijn vorige vraag dienen voorzieningen te worden bepaald op de statische methode (IAS 37.36 /RJ 252.301). Waarbij statisch een (zo nauwkeurig mogelijke) schatting van kosten op de balansdatum en dynamisch op basis van ervaringscijfers. Uw antwoord ging echter uit van ervaringscijfers. Ik heb echter wel wetteksten van 2005/2006 geraadpleegt (misschien zijn deze artikelen / leden verouderd). Persoonlijk kon ik ook niet echt iets anders bedenken als ervaringscijfer.. Vandaar de initiŰle vraag, omdat ik verwart was door de aangegeven statische methode in de wetgeving. Het uitgaan van ervaringscijfers bij garantievoorziening is dus geaccepteerd?

Hoe bepaal ik de post garantievoorziening bij ontbreken van garantiekosten uit het verleden, het gaat hierbij om een nieuw op te zetten voorziening (dus geen ervaringscijfers over de daadwerkelijke GARANTIEKOSTEN uit het verleden).

Bij materiaal doelde u bij opslagkosten deze niet in de letterlijke zin, maar alle kosten als bewerking ed., neem ik aan.
Antwoord:

In de eerste plaats is het goed te beseffen dat er verschil is tussen de fiscale en de commerciele bepaling van deze voorziening. Omdat in de praktijk vaak uit praktische overwegingen wordt aangesloten bij de fiscale waardering heb ik vanuit dit oogpunt uw vorige vraag beantwoord.
Fiscaal mag uitsluitend een voorziening worden opgenomen als u aannemelijk kunt maken dat op een moment een bepaald bedrag aan kosten wordt gemaakt. Dit heeft dus niets te maken met dynamisch of statisch, het gaat om de uitkomst, de hoogte van de voorziening, die niet aantoonbaar te hoog of te laag mag zijn. Dit kunt u alleen aantonen met ervaringscijfers uit het verleden. Gaat het om nieuwe activiteiten, dan zijn er geen cijfers uit het verleden, maar kunt u vergelijkende cijfers uit de branche hanteren. Zijn deze er ook niet omdat dit een uniek produkt is, dan moet u een aannemelijk uitgangspunt kiezen. Bedenk wel, als u niet weet of het bedrag te hoog of te laag is, dan weet de belastingdienst dat ook niet, dus is de kans groot dat de voorziening wordt geaccepteerd. Maar zij controleren pas na een paar jaar, dus dan zijn er wel al ervaringscijfers.

Stelt u uw vraag echter voor de commerciele jaarrekening, dan raad ik u af de IAS te raadplegen, want deze hebben geen geldigheid in Nederland (deze zijn grotendeels verwerkt in de RvJ, maar niet 1 op 1). Bepalend is wat in BW2 titel 9 is vermeld, en wat in de RvJ is opgenomen. Ik verwijs u naar RvJ 252.408, waarin is vermeld dat het gaat om de beste schatting van de te verwachten kosten. Een methode is echter niet vermeld.

Tot slot: opslagkosten is de term voor kosten van opslag van materiaal, (magazijnkosten etc.). Ik hoop dat e.e.a. nu helder is.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan www.gratisadviseurs.nl/question.php?id=46402:

na 'n vraag kreeg ik dit antwoord
      [Gesteld in Strafrecht]
2008-10-29 17:53:20
ww uitkering
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Drenthe]
2009-06-06 18:17:46
Onder welk erfrecht vallen wij?
      [Gesteld in Erfrecht]
2012-09-28 06:49:41
staartbijtende hond van 10 maanden
      [Gesteld in Bachbloesem Dieren]
2010-01-29 21:31:00
Waarom blijven mijn maandstonden weg
      [Gesteld in Voortplanting]
2010-03-14 23:16:30

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (1004x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+