Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Kleurkeuze muren/gordijnen

[Gesteld op: 16-10-2008]

Toelichting:
Ik heb een studio van 30m² ( +/- 4 bij 7.5m, 3,30m hoog) met daarin een zwart/bruine eettafel, een antracietkleurige bank en een donkerbruin bureau. De vloer is licht eiken (meister melango laminaat) en er is één grote (bijna geheel uit glas bestaande) muur van 4 bij 3,30 m op het oosten. Ik wil graag een warme kamer creëren met behulp van kleur en licht. Heeft u misschien tips over welke kleuren ik moet gebruiken die goed bij donkere meubels en een lichte vloer passen? Ook ben ik nog op zoek naar een goede kleur voor de gordijnen. Aangezien deze gordijnen een relatief groot oppervlak (+/- 13m²) zullen bestaan is de kleur hiervan erg belangrijk. Alvast bedankt voor uw reactie!
Antwoord:

Er is niet zoiets als dé kleur die goed staat bij donkere meubels en een lichte vloer. Wel zou ik met donkere meubels en een lichte vloer muurkleuren kiezen die zowel met de meubels enig contrast vormen als met de vloer. Verder hangt de kleurkeus ook altijd nauw samen met de sfeer die iemand zoekt voor een ruimte en de persoonlijke voorkeur. (veel/weinig kleur/contrasten enz). Omdat de meubels en vloer neutrale tinten hebben, kunnen heel veel kleuren gebruikt worden voor muren en gordijnen. Allereerst is het belangrijk er achter te komen waar je van houdt. Houd je wel van wat kleur of wil je liever een naturel interieur met natuurlijke en vergrijsde tinten? Of misschien een neutrale basis, met een paar kleuraccenten. Maak eventueel een moodboard om hier achter te komen. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting of nieuwe kleuren voor een ruimte. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, verfstalen, en andere kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de kleuren heeft en sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Verder moet je bedenken dat kleuren een ruimtelijke werking hebben en daar met de kleurkeus rekening mee houden:

 • Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, en lichte tinten hebben een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
 • Breng in kleine ruimtes geen grote contrasten aan op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurnuances  hebben. 
 • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
 • Welke wanden het beste een donkere kleur kunnen krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.
 • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan kun je overwegen het een donkerdere tint te geven. Maar houdt je van een hoog plafond, kies dan ook voor een lichte kleur. Het is maar net welk effect je wilt bereiken.
 • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

Bij het kiezen van kleuren moet je je dus ook steeds afvragen welk effect je wilt bereiken. Door een wand of een meubelstuk een opvallende kleur te geven (dat kan een felle kleur zijn in een verder naturel interieur maar ook een donkere naturel kleur in een voor het overige lichte omgeving) vestig je er de aandacht op. Door een muur in de tint van bijvoorbeeld de bank te verven, ontstaat een veel rustiger beeld en valt de bank minder op.

Om je alvast wat ideeën te geven, doe ik toch een paar kleursuggesties. Wat denk je van verschillende grijstinten voor wanden en gordijnen? Grijstinten zijn er zowel in warme als in koele tinten, staan heel mooi bij bruin en passen ook goed bij een eikenvloer en natuurlijk bij antraciet. Welke grijzen dan het geschikts zijn voor jouw ruimte en meubels kan ik helaas zo niet zeggen. Dan moet ik de ruimte en kleuren echt zien. Wil je wat meer kleur, denk dan aan een groene, geelgroene (die met veel geel erin zijn warme kleuren) of een blauwgroene tint. Of doe iets leuks met een behangprint. Dat kan in zwart-wit en/of grijstinten maar natuurlijk ook in een geelgroen of aquakleur. Wees niet bang om (een deel van) een muur in een koele tint te verven. (maar niet alle wanden!) Naast alle warme kleuren en het hout, zorgt dat juist voor een mooi contrast.

Wat betreft de gordijnen heb je helemaal gelijk. Die zijn altijd, en zeker als ze zo’n groot oppervlak beslaan, van grote invloed op de sfeer en kleuren in de ruimte. Voor de gordijnen geld in dit geval dus hetzelfde als voor de muren. Door voor gordijnen en muur één kleurtoon te kiezen, nemen de gordijnen ’s avond de functie van de muur over. Misschien leuk om te werken met banen verschillend getinte rolgordijnen (als dat kan). Afhankelijk van je voorkeur kun je bijvoorbeeld één baan in een felle kleur nemen, en de overige rolgordijnen in een rustige kleur van de muur. Of breng een streeppatroon aan door elke rolgordijnen een net andere kleurnuance te geven. Voordeel van meerdere banen rolgordijnen is dat je ook overdag de lichtinval kunt regelen door een of meer rolgordijnen deels neer te laten. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie mogelijkheden. Ik zou de ramen moeten zien, om hierover een goed advies te kunnen geven.

Hoop dat ik je een stukje verder op weg heb geholpen met de inrichting van je studio. Veel plezier en succes ermee.  Kom je er toch nog niet helemaal ui? Neem dan vrijblijvend contact met me op over de kosten van een kleuradvies.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w
www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kleurkeuze muren/gordijnen:

Online verzekering afsluiten
      [Gesteld in Verzekeringen]
2006-09-01 13:23:46
Ondermaats presterende werknemer
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:33:31
Eerder stoppen met werken
      [Gesteld in Personeelsmanagement]
2006-09-07 20:20:27
Adverteren in Yahoo!?
      [Gesteld in Search Engine Advertising]
2007-03-12 23:23:03
Laptop geeft donker scherm.
      [Gesteld in Laptops]
2006-09-18 16:39:14

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258155
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+