Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Spellen » Kaartspellen » Bridge
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bridge en krijg online een antwoord van de specialist in Bridge

Zelf een vraag over Bridge? Klik hier.
Meer vragen over Bridge.
De huidige beheerder van de rubriek Bridge:
Naam: Ron Jedema
Bedrijf: Dekker bridge reizen
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 9.3 (van max. 10)
Meer informatie over Ron Jedema vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BridgeVragen over Bridge via RSS. Klik hier.
RSS over Bridge op jouw website?Vragen over Bridge op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BridgeVragen over Bridge via E-mail. Klik hier.

down door verkeerde informatie tegenpartij

[Gesteld op: 15-10-2008]

Toelichting:
een vraag:

ik ben dealer op Noord en pas met 8 punten. West opent met 1 ruiten, partner volgt met 2 klaver, oost biedt 2 ruiten. Zelf heb ik ruiten AH in vijven. Ik vraag oost of de opening van west een vierkaart is, wat oost bevestigt. Dan vraag ik aan west of het bijbod van oost ook een vierkeert is, wat oost bevestigt. Ik heb 3 klavers dus ik verhoog naar 3 klaver, waarop west 3 ruiten biedt, partner past en oost 3 harten (!) waarnna wordt rondgepast. Alvorens uit te komen vraag ik aan west en aan oost of hun uitlegt klopte. Beiden zeggen dat e.e.a. klopte. Ik start toch met ruiten A waarop iedereen bekent tot mijn verbazing, maar daarna speel ik een kleine ruiten met de bedoeling mijn partner te laten troeven en een klaver retour te krijgen. Maar mijn partner heeft nog een kleine ruiten en de slag gaat naar oost met de 10. West (dummy) had 3 ruiten en oost 2. Na afloop vraag ik de arbiter om een correctie. Maar hij kan over deze kwestie niets vinden. Wanneer voor het afspel ÚÚn der tegenspelers iets had gezegd over niet geheel juiste informatie, had ik natuurlijk A+H gespeeld en was 3H 1 dorwn gegaan, terwijl het nu gehaald werd. Een verschil van 100%.

Had de arbiter moeten corrigeren in dit geval?
Antwoord:

Tja, daar vraagt u me wat. Het ligt aan de afspraken die oost en west hebben. Het is mogelijk om 1 ruiten te openen op een 3-kaart, als je beide hoge kleuren op een 5-kaart opent. Dit is gebruikelijk en hoeft niet gealerteerd te worden, net zomin als de 1 klaveren opening op een 3-kaart.

Of west met 2 ruitentjes mee naar 2 ruiten gaat, ligt aan zijn kaart. Met 10 of meer punten, kan hij na de 2 klaveren van uw partner nog van alles bieden (inclusief een negatief doublet), maar met minder dan 10 punten wil je nog wel eens je partner steunen.

De 1 ruiten opening hoeft dus niet gealerteerd te worden, maar als u vraagt wat dat bod betekent, hoort het antwoord te zijn, dat het ook op een drie-kaart kan. Als oost-west die afspraken niet hebben, dan moet het op een vierkaart gebeuren. Als iemand fout biedt, hoeft dat niet gealerteerd of uitgelegd te worden, want daarmee geeft hij ook de verkeerde informatie aan partner en het mag dus ook niet gecorrigeerd worden: je mag alleen alerteren en uitleggen wat een bieding betekent volgens het biedsysteem. Je mag nooit vertellen dat je verkeerd geboden hebt.

Bij een opening op een vierkaart is steun met een tweekaart wel een beetje erg wild. Maar ook hier kan sprake zijn van een biedfout. Als beide spelers beweren een biedfout te hebben gemaakt door met een 2-kaart of een 3-kaart te bieden alsof het beide vierkaarten zijn, dan heb ik als arbiter al snel mijn twijfels.

Als de 1 ruiten opening op een driekaart kan gebeuren en dat is niet gemeld toen ernaar gevraagd werd, dan is dat een overtreding van de spelregels. De arbiter moet nu beoordelen of u door deze verkeerde uitleg bent benadeeld (als u rare speelfouten maakt, zal de arbiter u niet compenseren), moet de arbiter een arbitrale score vaststellen om u te compenseren. Ook in geval van twijfel.

Mochten de "overtreders" het hier niet mee eens zijn, dan kunnen ze altijd nog in protest gaan. Een en ander staat te lezen in artikel 72-75 van de spelregels.

Nu de arbiter geen actie heeft ondernomen om een correctie uit te voeren, kunt u waarschijnlijk zelf ook nog in protest gaan. Dat lig weer aan uw clubreglement.

Succes!

Beantwoord door:
Ron Jedema
profielpagina


Gerelateerde vragen aan down door verkeerde informatie tegenpartij:

bram baeken maak een schema voor mij elkedag train
      [Gesteld in Fitness]
2008-11-11 17:01:35
Wij spelen 5-kaart hoog, zowel harten als schoppen
      [Gesteld in Bridge]
2009-02-27 09:30:46
Claim na vertraging vliegtuig
      [Gesteld in Europees recht]
2010-02-03 03:38:53
uitbetaling schade
      [Gesteld in Autoverzekering]
2011-08-19 17:57:54
aansprakelijkheid n.a.v. een getuigenverklaring
      [Gesteld in Schadeverzekeringen]
2011-11-22 01:11:18

Gemiddelde score Bridge: 9.3 (1163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+