Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht

Zelf een vraag over Strafrecht? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht:
Naam: Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat
Bedrijf: Eckert van linde van der zee advocaten
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Mr. Mathieu van Linde, strafrechtadvocaat vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over StrafrechtVragen over Strafrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht op jouw website?Vragen over Strafrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over StrafrechtVragen over Strafrecht via E-mail. Klik hier.

Straf betrokkenheid zware mishandeling?

[Gesteld op: 08-10-2008]

Toelichting:
Mijn vriend is betrokken in een zaak die gaat om zware mishandeling, misschien zelfs poging doodslag, afpersing en diefstal met geweld. Vooraf is er door een andere medeverdachte een filmpje opgenomen om het slachtoffer af te luisteren. Dit heeft hij gedaan met de camera van mijn vriend, en heeft deze daarna op mijn laptop gezet. Een paar dagen later is het slachtoffer in elkaar geslagen. toen mijn vriend met die medeverdachte wegging, was niet afgesproken dat zij naar het slachtoffer zouden gaan. Dit is uiteindelijk dus wel gebeurd, maar mijn vriend is er alleen bij geweest en heeft zelf niet geslagen. Toch is hij opgepakt en heeft hij 30 dagen verlenging van het voorarrest gekregen. Ik wil graag weten wat voor straf hem te wachten staat, gezien bovenstaande feiten. Verder wil ik graag weten hoe lang het gemiddeld duurt voordat er uitspraak is, want het onderzoek is al afgerond. Normaal gesproken zou ik deze vragen aan zijn advocaat stellen, maar deze schijnt niet echt veel moeite te willen doen. Daarom dus bij deze de vraag aan u. Alvast bedankt voor de hulp. Ik weet dat de strafmaat afhankelijk is van veel factoren, maar ik hoop van u een inschatting te krijgen die minder ruim is dan 3 maanden - 12 jaar, wat zijn advocaat dus alleen maar kan zeggen..
Antwoord:
Om te beginnen: het feit dat uw vriend zelf niet heeft geslagen hoeft er niet aan in de weg te staan dat hij als medepleger wordt aangemerkt en even zwaar gestraft zal worden als degene die feitelijk de klappen heeft uitgedeeld. Of er voldoende bewijs is voor medeplegen is vaak afhankelijk van kleine details. Dat kan ik dus niet beoordelen zonder het dossier te kennen. 

Uit uw verhaal begrijp ik dat de vordering gevangenhouding is toegewezen voor een periode van 30 dagen. In totaal mag gevangenhouding maximaal 90 dagen duren. Het kan dus eventueel nog worden verlengd met maximaal 60 dagen (in 1 keer of 2 keer 30 dagen). Na afloop daarvan zal er een zitting moeten komen, omdat de wet dit vereist. Indien het onderzoek tegen die tijd nog niet is afgerond, zal het een zogenaamde pro-forma zitting worden. Op zo'n zitting wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld, maar zal er slechts besloten worden de behandeling van de zaak uit te stellen. Dit mag voor maximaal 3 maanden (90 dagen). 

Indien het onderzoek wél is afgerond, zal de zaak in beginsel inhoudelijk worden behandeld. Na 14 dagen volgt dan de uitspraak.

Ook is het mogelijk dat de officier van justitie niet zal verzoeken om verlenging van de gevangenhouding, of dat de rechtbank dat verzoek afwijst. Uw vriend kan dan naar huis in afwachting van zijn berechting. Vanaf dat moment is het strikt genomen ook niet meer aan termijnen gebonden, waardoor het soms wel anderhalf jaar duurt voordat de zaak voorkomt. 

Het klinkt echter niet als een erg ingewikkelde zaak. De kans lijkt dus redelijk dat er geen pro-forma hoeft te komen en dat de zaak binnen 3 maanden inhoudelijk zal worden behandeld. 

Voor wat betreft de strafmaat merkt u terecht op dat dit afhankelijk is van veel factoren, niet in de laatste plaats het strafblad van de verdachte en de ernst van de mishandeling. U zegt dat hij onder meer wordt verdacht van 'afpersing'. Dat kan een relatief onschuldig iets zijn, maar ook een gewapende bankoverval. De verschillen in strafmaat zijn daarin groot. Ik moet helaas echt meer weten van de zaak (wat is er nu precies gebeurd? Wapens in het spel? Hoe ernstig zijn de verwondingen? etc. etc.) om een inschatting te kunnen maken van de strafmaat. 

De advocaat in kwestie beschikt wél over die informatie, en hij zou een betere inschatting moeten kunnen maken dan alleen het geven van het wettelijke strafmaximum. Overigens: het zou zomaar kunnen dat in kwestie een straf van minder dan 3 maanden wordt opgelegd. We kennen in Nederland geen strafminima voor bepaalde delicten. Wel kan ik u zeggen dat een straf van 12 jaar slechts in heel ernstige gevallen worden opgelegd. Uit uw verhaal maak ik op dat het meer gaat om een ernstige mishandeling en dat er met toepassing van geweld of bedreiging daarmee wat gestolen is. In dat soort kwesties moet u eerder denken aan een maximum van 3 of 4 jaar, maar nogmaals: ik ken het dossier niet.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Strafrecht:
Jeugdstrafrecht
Strafrecht-Belgie
Strafrecht-Drenthe
Strafrecht-Flevoland
Strafrecht-Friesland
Strafrecht-Gelderland
Strafrecht-Groningen
Strafrecht-Limburg
Strafrecht-Noord Brabant
Strafrecht-Noord Holland
Strafrecht-Overijssel
Strafrecht-Utrecht
Strafrecht-Zeeland
Strafrecht-Zuid Holland


Gerelateerde vragen aan Straf betrokkenheid zware mishandeling?:

Maximale straf: Poging tot zware mishandeling
      [Gesteld in Strafrecht-Noord Holland]
2013-10-23 16:55:44
wat hangt er boven het hoofd??
      [Gesteld in Strafrecht]
2009-11-17 00:00:42
schade claim van de zorgverzekeraar betalen?
      [Gesteld in Schadeverzekeringen]
2011-10-11 18:00:31
Schuldig mishandeling?
      [Gesteld in Strafrecht-Drenthe]
2013-11-13 02:50:29
verantwoordelijkheid recht van overpad
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2007-05-11 09:06:23

Gemiddelde score Strafrecht: 8.9 (16x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257442
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+