Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Hoe ga ik om met verschil in wereldbeeld?

[Gesteld op: 19-04-2007]

Toelichting:
Ik vind de zin de 'De kaart is niet het gebied' erg mooi en ben het daar helemaal mee eens. Maar wat ik zo moeilijk vindt is om de kaart van de ander te respecteren (het wereldbeeld van de ander) in plaats van wat ik nu vaak doe: de ander proberen te overtuigen van mijn beeld . Kan ik hier wat mee met een nlp techniek?
Antwoord:
Hoe ga ik om met verschil in wereldbeeld?
Ik vind de zin de 'De kaart is niet het gebied' erg mooi en ben het daar helemaal mee eens. Maar wat ik zo moeilijk vindt is om de kaart van de ander te respecteren (het wereldbeeld van de ander) in plaats van wat ik nu vaak doe: de ander proberen te overtuigen van mijn beeld . Kan ik hier wat mee met een nlp techniek?

Ieder mens is uniek en heeft een eigen wereldmodel. Dit model is inderdaad niet de wereld. Wel kun je van hieruit stellen dat ieder mens vanuit zijn eigen manier van zijn, altijd gelijk heeft in wat hij/zij zegt.
Respecteren van de kaart van de ander gaat vanzelf als uzelf en de ander er gewoon mogen zijn in hun eigenheid. Daarvoor is eerst nodig dat u er van uzelf zelf mag zijn en daarna dat u elkaar hebt ont-moet. Dan is er contact en kunnen u en de ander met elkaar omgaan vanuit uw ‘niet cognitieve’ (ook wel analoge of intuïtieve) hersenhelft.
Woorden en meningen van de ander zijn dan alleen trillingen in de lucht waarmee u omgaat binnen het kader van wat u met de ander wilt hebben, ervaren of delen.

Wat u in uw vraag beschrijft komt erop neer dat u zich in veel situaties als het ware gedwongen voelt de ander te overtuigen van uw ‘gelijk (normen, mening etc.)’. Dit dwanggedrag zit ergens verankerd in uw veilgheidssysteem waarin u uw ‘onveilige’ ervaringen en uw oplossingen daarvoor hebt geprogrammeerd.
Deze verankering bestaat uit een groep van overtuigingen die elk de vorm hebben van:
Als ‘x’ optreedt (in mijn omgeving) dan moet ik ‘Y’, want ‘Z’.
Z is hierin een waarde die belangrijk is of een ramp die te vermijden is.
In uw geval: zou de ramp zoiets kunnen zijn als: ‘Als ik geen gelijk heb (of anders ben dan de ander) dan mag ik er niet meer zijn’ wat natuurlijk erg gevaarlijk is als je afhankelijk bent van de ander. En op het moment dat u dit (als baby of peuter) als gedragsnorm installeerde was u volledig afhankelijk van een moeder en/of vader.
Om deze ramp voor het kleine kind van tig jaar geleden te vermijden, is het ook nu nog nodig door de ander geaccepteerd te worden in ‘je eigen gelijk’.
Zoals u zult hebben gemerkt is dit gedrag niet altijd het meest gewenste: Haal je altijd je gelijk dan sta je daardoor ook weer vaak alleen.

De verankering van dit soort overtuigingen zit erg diep in ons ‘reptielenbrein’ of in ons lichaam. Immers in de eerste levensjaren is onze cognitieve hersenhelft nog niet operationeel. Deprogrammeren kan dan ook alleen middels de niet cognitieve hersenen en het lichaam.

Amerikaanse NLP kent een aantal interventie technieken om individuele overtuigingen te vervangen door andere. Deze interventie technieken heten reïmprint technieken.
Om echter in de context waar het optreedt weer geheel vrij te zijn van elk dwanggedrag en weer geheel onbevangen en spontaan met de ander te kunnen omgaan, is het nodig deze overtuigingen geheel op te ruimen. De besturing van uzelf verplaatst zich dan naar de analoge hersenen.
Daarvoor zijn in NLP de visuele reïmprint technieken geschikt. Deze zijn onder meer beschreven door Robert Dilts (changing belief systems). Met zo’n boek in de hand kun je al heel wat doen. Wees er echter wel bewust van dat u bij het alleen/zelf knutselen aan uw veiligheidssysteem in contact kunt komen met de emotionele heftigheid van de er achter verborgen (traumatische) ervaringen.

Het in Nederland ontwikkelde Interculturele NLP heeft ook technieken om zeer diep verankerde overtuigingen op te ruimen. Voordeel daarvan is dat je er vrijwel geheel onbewust (zonder inhoud of contact met vroegere traumatische situaties) mee kunt werken. Interculturele NLP maakt hierbij ook gebruik van de natuurlijke leerprocessen van de analoge hersenhelft en van verankeringen in het lichaam.
De manier waarop u daarmee werkt is echter niet die van een ‘standaard techniek die je even toepast’. In de praktijk werkt dit bij iedereen weer net even anders.
Wilt u met interculturele NLP aan uw ‘overtuigingsprobleem’ werken dan is het handig om daarvoor contact te zoeken met een gecertificeerde Master Practitioner, Master Coach of Trainer in Interculturele NLP. In een kort coachingstraject van enkele sessies hervindt u dan de vrijheid om gewoon naast anderen uzelf te kunnen zijn.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Hoe ga ik om met verschil in wereldbeeld?:

Er was niets en het ontploft ook nog
      [Gesteld in Filosofie]
2011-07-01 21:42:33
graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
schilderen van babykamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-09-17 22:42:21
Welke kleuren voor een grote meisjeskamer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-04-24 16:12:45
kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258130
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+