Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

Verjaart eigendom grond van gemeente

[Gesteld op: 06-10-2008]

Toelichting:
Wij hebben sinds de koop van onze woning 17 jaar geleden een stuk grond in gebruik dat naast onze woning ligt. De vorige eigenaar heeft dat stuk grond ook in gebruik gehad vanaf 1974, en dit stuk grond afgescheiden met een haag. Wij waren ervan overtuigd dat deze grond bij de woning behoorde, deze grond is al 34 jaar in gebruik bij deze woning. Wij noch de vorige eigenaar zijn nooit door de gemeente aangeschreven op het gebruik ervan, tot nu toe. We kunnen nu ineens de grond kopen, huren of teruggeven aan de gemeente, en nu???
Antwoord:

Kopen, huren of teruggeven aan de gemeente. Als er door de gemeente (door personen of bestuursorganen die daartoe gemachtigd waren) ooit schriftelijk toestemming is gegeven voor de bruikleen van de grond, kunt u nergens aanspraak op maken, want dan was u of de vorige eigenaar er van op de hoogte dat de gemeente eigenaar is van de grond. Is er geen schriftelijke overeenkomst maar alleen een mondelinge toezegging, dan is het bovendien de vraag of die toezegging gedaan is door iemand die daartoe gemachtigd was. Doorgaans is een mondelinge toestemming voor het gebruik is niet rechtsgeldig. Verjaring van eigendom geldt over het algemeen voor burgerlijke partijen, en niet ten aanzien van overheden. De bepalingen hieromtrent worden niet voor niets geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Volgens het Burgerlijk Wetboek geldt voor gebruik ter goeder trouw (waarbij de afspraken op papier zijn vastgelegd) een verjaringstermijn van 10 jaar. Voor gebruik dat niet te goeder trouw is verkregen is de verjaringstermijn 20 jaar. U moet dan aan kunnen tonen dat de grond al die tijd door u en door de vorige bewoners daadwerkelijk en continu in gebruik is geweest als tuin. Is het terrein echt als tuin in gebruik geweest en bijvoorbeeld door een hek of afrastering, of zoals hier door een haag, onttrokken geweest aan het openbare gebruik, dan is dat gebruik vaak wat makkelijker aan te tonen. De exacte wettelijke bepalingen omtrent verkrijgende verjaring kunt u vinden in het Burgerlijk Wetboek, deel 3, Artikel 99 t/m 116 (www.wetboek-online.nl, en ook in te zien in de openbare bibliotheek). Veel meer informatie over rechten bij verjaring, eigendomssituaties en erfdienstbaarheid (zoals recht van overpad) is te vinden in de rubriek Ruimtelijke Ordening op deze site, te vinden in de hoofdrubriek Zakelijk & Financieel, onder het hoofdstuk Bouw: www.gratisadviseurs.nl/zakelijk-&-financieel/bouw/ruimtelijke-ordening.html. Wilt u zekerheid over de mogelijkheden, dan kunt u het best een jurist raadplegen voordat u een verzoek tot verkrijgende verjaring indient bij de rechter. De rechter laat bij de beoordeling meewegen of het een verjaring betreft van particulier eigendom, of dat er grond aan de openbaarheid onttrokken wordt (ook al is die grond feitelijk al lang niet toegankelijk geweest). Het algemene belang weegt daarbij doorgaans zwaar. Daarnaast krijgt u te maken met de bepalingen die door de gemeente zijn vastgelegd in het bestemmingsplan. Doorgaans kan de gemeente inderdaad de grond terugeisen.

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan Verjaart eigendom grond van gemeente:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
kan vader perceel of een deel verkopen of schenke
      [Gesteld in Erfrecht]
2011-08-02 22:07:11
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+