Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Kunst » Architectuur
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Architectuur en krijg online een antwoord van de specialist in Architectuur

Zelf een vraag over Architectuur? Klik hier.
Meer vragen over Architectuur.
De huidige beheerder van de rubriek Architectuur:
Naam: Ing. M.J.A.W. (Mark) Konings
Bedrijf: Kuburo
Reactiesnelheid: 17 uur
Waardering: 6.7 (van max. 10)
Meer informatie over Ing. M.J.A.W. (Mark) Konings vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ArchitectuurVragen over Architectuur via RSS. Klik hier.
RSS over Architectuur op jouw website?Vragen over Architectuur op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ArchitectuurVragen over Architectuur via E-mail. Klik hier.

Hoe maak ik zelf een schaalmodel?

[Gesteld op: 05-10-2008]

Toelichting:
Ik ben bezig met mijn profielwerkstuk en doe dit over architectuur. Ik ben van plan een schaalmodel te bouwen, maar ik weet niet hoe dat precies moet. Kan ik blauwdrukken van bestaande gebouwen opvragen. Zo ja, is dit gratis? En met welke materialen moet ik gaan werken? Ik dacht zelf aan fijn schuim, of moet ik met hout enz. gaan werken?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Antwoord:

schaalmodellen maken kan op heel veel manieren. Welke je kies hangt er van af wat je ermee wil bereiken. Architecten gebruiken ze namelijk om ikets mee te vertellen. En net zoals je soms iets per sms kunt zeggen, en soms een heel boekwerk nodig hebt stem je ook het schaalmodel af op de inhoud: de nene keer kan het een heel simpel model zijn om een idee over te brengen, een andere keer een madurodam-achtig huisje. Er zijn zelfs bedrijven die alleen maar heel presieze scaalmodellen maken. Ook zijn schaalmodellen een middel om voordat het ontwerp af is je ideeen te testen. Deze schaalmodellen zijn vaak gewoon van papier en karton in elkaar geplakt. Als je er een aantal wil zien: het architectuurinstituut in Rotterdam (NAI) heeft er een heleboel. Het is een museum, en als je een afspraak maakt mag je de hele verzameling gaan bekijken.

maar nu praktisch: bij de gemeente, dienst "bouwen en wonen" kun je plannen van gebouwen opvragen. Oudere plannen liggen vaak in het archief. Deze plannen zijn voor iedereen gratis te zien. Als je een plan mee wilt nemen moet je het laten kopieeren. Dat kost wel geld, maar vaak niet zo veel. Ook kun je een architectenbureau vragen een plan voor je uit te printen. Waarschijnlijk is er een bij je in de buurt, en vinden ze de belangstelling die je toont wel leuk.

Voor je het model gaat maken is het belangrijk te bedenken welke schaal je gaat gebruiken. wil je een stuk stad laten zien (1:500 of 1:1000), dan maak je elke straat of elk huis als een blokje met daartussen straten en pleinen. Laat je een gebouw zien zoals het er van buiten uitziet, dat maak je een model 1:200 of 1:100. Wil je de binnenkant van een gebouw laten zien, zoals een klaslokaal, een woning of dergelijke, dan is 1:100 misschien al te klein en moet je 1:50 gaan gebruiken, of zelfs 1:20. Tot slot worden belangrijke onderdelen van een gebouw, zoals de gevel, of een trap of tribune, wel eens 1:10 tot 1:1 (ware grootte) uitgevoerd. Kies dus wat je wil laten zien, en kies dan je schaal. Als dit wat ongrijpbaar voor je is, kun je het ook zo doen: neem tekeningen van een gebouw, bij voorbeeld je eigen huis of school. Kijk wat de schaal is van de tekening, bv 1:100 of 1: 200. Leg de tekening op het kopieeer apparaat en kopieer een stuk van de tekening. Hoeveel past op een a4? Kopieer nog een keer en verklein 5x. Nu past waarschijnlijk de hele straat, of de school incl plein op een a4 (en anders nog een keer verkleinen). Daarna ge je vergroten tot 1 lokaal of een paar kamers een a4 volmaken. Dat is waarschijnlijk 1:50 of 1:20.

welke schaal wil je gebruiken voor je model? of maak je ze alle 3 om de verschillende schalen te laten zien?

Je kunt allerlei materialen gebruiken om een model te maken: hout, papier, platic, mos voor beplanting, steen, stof. Als het eindresultaat maar laat zien wat je bedoelt. Een makkelijk materiaal om een model mee te maken is foamkarton. Dat is een soort schuim met glad papiet erop geplakt. Het is 3, 5 of 10 mm dik, en wit, zwart of grijs. Je kunt hier makkelijk modellen mee maken: je snijdt het met een scherp afbreekmes en lijmt het met hobbylijm (zonder water!). Om mooie hoeken te maken snij je het foamboard eerst op de buitenmaat door. Aan de binnenzijde snij je nog een keerdoor 1 laag papier en het foam heen, maar je laat het buitenste papier heel. ALs je 5mm dik foamboard gebruikt, snij je op 5mm van de rand. Met de botte kant van je afbreekmes schraap je die 5mm eraf. In de hook smeer je lijm en plakt een tweede muu er tegenaan. Aan de buitenzijde is zo de lelijke binnenkant niet te zien. Voor het snijden kun je foam beplakken met gekleurd papier, fineer, of bijvoorbeeld de bouwtekening zelf. Na het snijden kun je het model eventueel schilderen.

 Veel succes

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Architectuur:
Geschiedenis


Gerelateerde vragen aan Hoe maak ik zelf een schaalmodel?:

mag ik foto van schaalmodel op mijn site plaatsen
      [Gesteld in Auteursrecht]
2009-12-19 13:00:12
hoe maak ik een fantasieschaalmodel van de wereld?
      [Gesteld in Architectuur]
2010-02-09 11:53:29
welke boeken bevaten informatie over schaalmodelen
      [Gesteld in Architectuur]
2010-03-10 11:16:33
Hallo ufo geintresseerden hier is Burt';
      [Gesteld in Ufo's]
2010-07-01 13:05:23
Is het merkenrecht van toepassing op een expositie
      [Gesteld in Merkenrecht]
2012-12-19 23:31:21

Gemiddelde score Architectuur: 6.7 (3x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+