Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Katten » Kattengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kattengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Kattengedrag

Zelf een vraag over Kattengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Kattengedrag.

Beheerder worden?

De rubriek Kattengedrag heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Kattengedrag Klik hier.

RSS over KattengedragVragen over Kattengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Kattengedrag op jouw website?Vragen over Kattengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KattengedragVragen over Kattengedrag via E-mail. Klik hier.

Agressief gedrag Noorse Boskat (poes)

[Gesteld op: 04-10-2008]

Toelichting:
Wij hebben een Noorse Boskat (poes) die op redelijk jonge leeftijd een nacht is weggeweest. Het resultaat bleek een nestje. Helaas zijn de kittens te vroeg geboren en hebben zij het niet gered. Hier keek onze poes verder ook niet naar om, toen zij nog in leven waren. Dit alles was ook volgens de dierenarts goed te verklaren.

Niet lang daarna kregen wij nog een kitten erbij. Samen met de poes en al een andere (gecastreerde) kat die wij het langst hebben, kwam het aantal op 3. Onze poes begon van de ene op de andere dag agressief gedrag te vertonen, voornamelijk alleen naar de jongste kitten. Aangezien de oudste kat de 'baas' in huis is, valt ze die niet aan. Ook is ze altijd lief geweest naar mij en kinderen, maar daar wil ze nu zelfs regelmatig naar uithalen of bijten.

Wij hebben al diverse sites opgezocht om te kijken naar een oplossing of om te weten te komen of dit gedrag ophoudt op het moment dat de jongste (bijna 4 maanden) een keer terug uithaalt. Helaas treffen we allerlei uiteenlopende berichten: 'boskat is sociaal en heeft een kamaraadje nodig' tot 'ze kunnen het beste / prima alleen gehouden worden'.

Van de dierenarts kregen we laatst de tip een soort feromonen-geur-verspreider in het stopcontact te doen. Daar kon de poes rustiger van worden, want het kon op stress duiden. Na twee weken merken we nog steeds geen verschil. Wel is duidelijk dat de poes het meest agressief doet als er mensen op visite komen.

We hopen op een goede tip, want dit is niet lang meer vol te houden, zowel voor de poes zelf als de jongste kat.
Antwoord:

Het een keer flink uithalen door de kitten is in deze niet de oplossing. De kans is juist groot dat er dan een echt gevecht ontstaat en dan is de kans dat het nog goed komt heel klein.

Het is heel belangrijk dat u probeert te achterhalen waarom de kat zo reageert: is de kitten misschien erg druk? Zijn er wel voldoende mogelijkheden om zich terug te trekken voor de volwassen poes. Krijgt de kitten misschien heel veel aandacht van de kinderen en wordt de oudere poes daardoor opzij geschoven. Zijn er wel voldoende mogelijkheden om elkaar te ontlopen bij kattenbak, voerbak e.d., dus minimaal 4 kattenbakken (het aantal katten + 1) verspreid door het huis en ook plekken waar de poes rustig kan eten/drinken/slapen, zonder door de kitten gestoord te worden. Is het wel echt agressie of is het corrigeren? Vaak wordt dit gedrag verergerd door de reactie van de eigenaren (straf/vermanend toespreken) bij agressie, waardoor de kat nog geïrriteerder raakt en dit ergens af moet reageren. Dit zou ook verklaren waarom ze nu ook naar u en de kinderen regelmatig uithaalt.

Probeer dus de oorzaak te achterhalen en deze aan te pakken. Een feromonenspray kan in sommige gevallen helpen, als de oorzaak van het probleem ligt in een gevoel van onveiligheid bij de kat, maar neemt de oorzaak niet weg, vandaar dat er bij alleen het inzetten van een verdamper vaak geen verschil is. Komt u er niet uit, schakel dan een gedragstherapeut in voor een consult. Gegarandeerd dat deze de oorzaak van het probleem wel vindt en dan is het een kleine stap naar het oplossen van het probleem.

 Maggie Ruitenberg
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Agressief gedrag Noorse Boskat (poes):

Hoe kan ik assertiever zijn?
      [Gesteld in NLP]
2007-02-26 20:04:58
Mijn kat valt regelmatig zijn eigen staart aan.
      [Gesteld in Katten]
2008-05-29 10:51:23
Waarom is mijn kat zo gretig?
      [Gesteld in Kattengedrag]
2010-01-07 17:44:19
Mijn hond begint te slopen wat kan ik doen?
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-02-22 14:27:05
Wat te doen met jarloerse stiefzoon?
      [Gesteld in NLP]
2013-09-07 01:47:07

Gemiddelde score Kattengedrag: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+