Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Neurologische Stoornissen » Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom en krijg online een antwoord van de specialist in Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Zelf een vraag over Chronisch Vermoeidheidssyndroom? Klik hier.
Meer vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Beheerder worden?

De rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom Klik hier.

RSS over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via RSS. Klik hier.
RSS over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website?Vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via E-mail. Klik hier.

Slapeloosheid

[Gesteld op: 06-12-2006]

Toelichting:
Al een jaar kamp ik met allerlei vermoeidheidsverschijnselen, aangewakkerd door Pfeiffer. De afgelopen maand heb ik vooral last van slapeloosheid. Deze slapeloosheid put mij zo uit, dat ik overdag steeds meer last krijg van concentratieverlies en geheugenproblemen.Is er iets wat ik kan doen aan slapeloosheid?
Antwoord:
Het belangrijkste gevaar van slapeloosheid is dat het symptoom in stand wordt gehouden door ons gedrag en door de paniek die daarbij komt kijken. Om deze helse cirkel te doorbreken is het noodzakelijk om onze slapeloosheid beter te begrijpen en vast te stellen welke oorzaken die in stand kunnen houden.
De beste strategie is dus te analyseren vanwaar de slapeloosheid komt, medicatie, slecht slapen, opstoor, infectie? Op basis van de gegevens die u hier presenteert kan ik niet uitmaken vanwaar de slapeloosheid komt. Wat wel kan helpen om het concentratieverlies en de geheugenproblemen te controleren overdag, is op een vast moment en voor max. anderhalf uur gaan rusten zodat uw lichaam wat kan recupereren.
Verder helpt het steeds om de slaaphygiŽneregels te volgen.
4. SlaaphyhiŽne
4.1 Problemen met de omgeving
4.1.1 Denk aan geluidsisolatie
Geluid is funest voor uw slaap, vooral wanneer het gaat om ongebruikelijke of harde geluiden. Wanneer de bovenbuurman een feestje geeft, kunt u beter niet proberen te slapen wanneer het feest op zijn luidst is. Maar wat moet u doen als de betreffende buurman een doorgewinterde nachtbraker is die keer op keer feestjes geeft? Het is niet zo dat wij echt aan geluid wennen. Experimenten die zijn uitgevoerd onder slapers die vlak bij een luchthaven wonen hebben aangetoond dat opstijgende of landende vliegtuigen onbewuste reacties opwekken, zelfs wanneer we niet bewust wakker zijn. Het hartritme van de slaper wordt op een ongebruikelijke manier sneller, alsof het geluid onbewust wordt waargenomen.

4.1.2 Voorkom extreme temperaturen
De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18įC. Ďs Zomers kan deze temperatuur veel hoger liggen, vooral in bepaalde gebieden en in slecht geïsoleerde kamers zoals zolderkamers. Deze te hoge temperaturen hebben als effect dat het moeilijk wordt om in te slapen en dat we 's nachts eerder wakker worden. Dat geldt ook voor het slapen in een te koude omgeving.
De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de twintig graden. Als het te koud wordt en je woelt je bloot, kunnen je spieren afkoelen, en daardoor kan je wakker worden. Voor thermometerloze tijdgenoten lanceren we de stelling: je slaapkamertemperatuur moet behaaglijk aanvoelen. Een luchtvochtigheid van 50 tot 60 % is gunstig voor de slaap. Verlucht je slaapkamer elke dag. Je ademhaling heeft verse lucht nodig om rustig en regelmatig zijn gang te gaan (Leroy & Van Tongele, 1995).

4.1.3 Controleer het licht in uw slaapkamer
Sterk licht zorgt ervoor dat we niet kunnen inslapen en soms dat we niet kunnen blijven slapen. Luiken beschermen ons tegen licht dat van buiten komt, maar het binnendringende licht kan ook van binnen komen. Wanneer u een partner hebt die meerdere keren per nacht het licht aan en uit doet, kan dat uw slaap aanzienlijk verstoren.

4.1.4 Respecteer andermans slaap
Vooral wanneer iemand klein behuisd is, is het erg moeilijk om rekening te houden met het feit dat anderen slapen. Of het nu gaat om gezinsleden, partner en kinderen of de buren, verschillende levensritmes kunnen een moeilijk oplosbaar probleem vormen bij het organiseren van ieders leven om ongepaste geluiden of te sterke verlichting te voorkomen. Deze schadelijke invloeden van buitenaf liggen ten grondslag aan de 'hypofysaire dwerggroei' waarvan sprake is bij kinderen in Zuid-Amerika die in overbevolkte sloppenwijken woonden. Hun slaap werd zozeer verstoord door hun omgeving, dat ze niet de diepe slaap konden bereiken die nodig is voor de afscheiding van het groeihormoon.
Als CVS/ME-patiŽnt blijkt het niet aangewezen in de huiskamer in slaap te vallen. De huiskamer is het centrale deel van een woning waar verschillende activiteiten zich afspelen. Lijden aan een chronische aandoening is geen excuus om iedereen van het gezin zich te laten aanpassen. Slapen in een zetel is eveneens oncomfortabel en kan spier-en gewrichtspijnen verergeren. Een goede leefregel blijkt dus enkel te slapen in bed en niet in de zetel in de huiskamer.

4.1.5 Controleer uw bed
Een slecht bed stoort de beste slaper. Een bed moet aangepast worden aan diegene die erin slaapt: sommige mensen houden van een hard bed, anderen van een zacht bed. Er zijn mensen die zweren bij een dekbed, terwijl anderen de voorkeur geven aan een bed dat strak is opgemaakt met lakens en dekens. Het is allemaal niet zo belangrijk en wat dat betreft gelden geen regels. Het is echter wel beter om een ingezakt bed te voorkomen, aangezien dat uw ruggengraat 's nachts danig op de proef stelt. Sommige hotels die zich weinig gelegen laten liggen aan het comfort van hun gasten schrikken er niet voor terug om bedden aan te bieden die hun beste tijd gehad hebben, waardoor uw idyllische weekend verandert in een nachtmerrie voor uw rug.
Om goed te slapen heb je genoeg ruimte nodig. In de breedte is 90 cm per persoon optimaal. Het bed moet ongeveer 20 cm langer zijn dan de grootste partner. Ook de kwaliteit van de matras is onontbeerlijk. Het is financieel misschien een zware dobber, maar als je bedenkt dat je een derde van je leven in bed doorbrengt, is het die investering zeker waard. Het is belangrijk dat je rug ís nachts de kans krijgt om zich volledig te ontspannen, zodat de spieren en tussenwervelschijven zich kunnen herstellen.
4.1.6 De slaaphouding
Er is geen ideale slaaphouding. Op de buik liggen kan je rugspieren belasten, maar hoeft niet noodzakelijk tot klachten te leiden. We nemen alle mogelijke posities aan. Misschien heeft ons nachtelijk bewegen een betekenis voor de slaap. Vijftien procent van alle mensen zou op zijn rug slapen, 24% op de linkerzij, 47% op de rechterzij en 14% op de buik (Leroy & Van Tongele, 1995).

4.1.7 Nachtkledij
Draag nooit knellende nachtkledij. Over de kwestie of je nu beter naakt slaapt dan wel in pyjama, bestaat een ludieke discussie. De tegenstanders van naakt slapen beweren dat het dragen van een pyjama noodzakelijk is om hygiŽnische redenen.
Als CVS/ME-patiŽnt kan het dragen van nachtkledij handig zijn daar verschillende patiŽnten overvuldig zweten ís nachts. Het dragen van nachtkledij is dan niet alleen hygiŽnischer maar ook aangenamer voor de eventuele partner.

4.2 Een verkeerde voorbereiding op het slapen
Wanneer we ons verkeerd gedragen voor het slapengaan, kunnen we verwachten dat we slecht slapen. Om in slaap te komen moeten we alles vermijden wat ons wakker houdt. Dat lijkt duidelijk, nietwaar? En toch doen zoveel mensen het fout! Er zijn veel dagelijkse dingen die fout zijn.

4.2.1 Ga ís avonds niet sporten of actief zijn
Actief zijn ís avonds (na 18u) heeft als effect dat de waaksystemen in gang worden gezet en de lichaamstemperatuur stijgt. Welnu, inslapen is alleen mogelijk aan de dalende kant van de temperatuurcurve. Als u actief bent, moet u dus even wachten voordat u naar bed gaat om de temperatuur te laten dalen en de stimulering is afgenomen. Wanneer u zich in deze situatie bevindt, is er niets aan de hand zolang u bereid bent om veel later te gaan slapen dan gewoonlijk. Actief-zijn is natuurlijk een relatief begrip en afhankelijk van de fysieke toestand. Wat een gezonde persoon onder actief verstaat, kan voor een patiŽnt bijna een topprestatie lijken. Hou dus rekening met uw fysieke toestand vooraleer u uw mate van actief-zijn, bepaalt.
Houd vast aan een regelmatig schema: ga slapen op hetzelfde tijdstip, en sta op op hetzelfde tijdstip, als het kan 7 dagen op 7. Houd rekening met de eigen biologische klok en met de aandoening. Gebruik een slaapschema zoals hierboven beschreven.

4.2.2 Pas op met stimulerende middelen
Koffie drinken of slapen: u mag kiezen
Zelfs bij een goede slaper kan een teveel aan koffie zorgen voor een onrustige nacht. Bij iemand die aan slapeloosheid lijdt, is het effect gegarandeerd: meer spanning, meer angst en dus een nacht die nog meer gebroken is. Eťn kopje koffie kan al voldoende zijn om ongemakken te veroorzaken. Koffie verhoogt de waakzaamheid. Uit een onderzoek naar cafeïne die langdurig werd ingenomen, bleek dat het effect op de waakzaamheid twaalf tot zestien uur na het innemen maximaal is.

Thee, chocolade en cola
Thee, bittere chocolade en coladranken bevatten veel xanthogeenbases, cafeïneachtige stoffen, die stimulerend zijn. Melkchocolade daarentegen heeft alleen een effect op de slaap wanneer hij in zeer ongebruikelijke hoeveelheden wordt genuttigd. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, bevat espresso minder cafeïne dan filterkoffie. Het gaat er namelijk om hoelang de koffie en het water met elkaar in contact zijn geweest (Tabel 2).
Nicotine
Nicotine stimuleert het centrale zenuwstelsel. Wanneer u ís avonds rookt, is uw slaap lichter en meer onderbroken.

Alcohol
Alcohol heeft eveneens een nadelig effect op de slaap. Een geringe dosis alcohol bevordert het inslapen, maar de slaap die erop volgt is minder diep. Een grote dosis alcohol zorgt ervoor dat we meteen in slaap vallen, maar wee de nacht die volgt! We slapen dan erg onrustig en worden vaak wakker. En dan hebben we nog niet eens de andere tekenen van vergiftiging genoemd die niet bepaald bevordelijk zijn voor het slapen: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid,...

4.2.3 Let op wat u eet
Wat u eet interfereert met de slaap, maar de invloed ervan heeft meer te maken met de vertering dan de inhoud van de etenswaren (zie module Ďvoedingí).
Een goede stelling blijkt na 19.30u geen maaltijd meer te nuttigen. Maag- en darmproblemen kunnen verlicht worden door de hoofdmaaltijd te verschuiven naar de middag. ís Avonds kan een lichte maaltijd de maag en darmen verlichten. In de loop van de avond vertraagt de spijsvertering waardoor het verteren van voedsel moeizamer verloopt.
4.2.4 Volg uw ritme
Probeer uw ritme te herkennen en volg het voorzover u geen verplichtingen hebt waardoor u genoodzaakt bent anders te handelen.
Een vast slaapritueel bevordert een goede nachtrust. Volwassenen hebben net als kinderen baat bij vaste rituelen. De meesten van ons hebben trouwens onbewust een vast bedtijdprogramma. Zo krijgt je lichaam de tijd om rustig vaart te minderen. Ontwikkel voor jezelf gewoontes die je lichaam een teken kunnen geven dat het zich kan ontspannen.
Als CVS/ME-patiŽnt kan een warm bad nemen voor het slapen gaan, verlichting bieden voor de spier-, en gewrichtspijnen. Warmte zorgt voor een weldadig gevoel en bezorgt het lichaam een loom gevoel.

4.3 Ontspanning en overgave
Om te slapen moeten we ontspannen zijn en niet meer nadenken.

4.3.1 Niet meer nadenken...
Wanneer we naar bed gaan is het noodzakelijk dat we de gedachten die bij ons opkomen stopzetten. Sommige mensen benutten dit speciale moment waarop we eindelijk rustig zijn, om de balans van de dag op te maken en de dag van morgen voor te bereiden. Dat is verkeerd. Denken is een activiteit die ons wakker houdt. Wanneer u de balans van de dag wilt opmaken, maak er dan een gewoonte van dit te doen voordat u naar bed gaat. Trek er ruim voordat u naar bed gaat een kwartiertje voor uit. Neem rustig de tijd om op papier te zetten wat u bezighoudt. Wanneer u de volgende dag dingen moet doen en bang bent dat u die de volgende dag vergeten bent, schrijf ze dan op. Alleen al door het feit dat u alles op papier zet, maakt u uw hoofd leeg; u gaat dan slapen zonder dat op de achtergrond voortdurend allerlei gedachten door uw hoofd spoken.

Zet stresserende gedachten uit je hoofd. Bedenk dat je van slapen niet dood gaat, maar van je zorgen te maken misschien wel. Door een bewuste regeling van je ademhaling ontstaat er een kalmerend effect. Als je ontspannen bent, zul je langzamer en regelmatiger ademhalen, wat je kan helpen om in slaap te vallen.
Indien zich een probleem aandient voor het slapengaan, kan men dit noteren. De volgende morgen kan men dit onderwerp opnieuw aansnijden. Een andere aanpak is het noteren van vervelende situaties en dit dan te laten lezen door de desbetreffende persoon. Een goede methode om tot rust te komen is te denken aan een leuke ontspannende activiteit en deze verder uitbreiden zoals men wil. Het uitwerken van zoín gebeurtenissen is eigenlijk wakker dromen.

4.3.2 Laat u gaan
Fysieke spanning kan ervoor zorgen dat u niet in slaap komt. Uw spieren zijn verkrampt, gespannen en doen bijna pijn. U kunt ontspannen door uw spieren te strekken of door twee uur voor het slapengaan een warm bad te nemen. Alle ontspanningstechnieken zijn bevorderlijk voor deze fysieke ontspanning: de techniek van Schultz of Jacobson, yoga, sofrologie...

4.3.3 Ongerustheid en angst
Angst houdt ons wakker. Iedere beangstigende activiteit die we doen voor het slapengaan heeft een nadelig effect op onze slaap. Wanneer u problemen heeft met de bank, kunt u beter niet de boekhouding gaan doen voordat u naar bed gaat. Er zullen dan allerlei vervelende gedachten door uw hoofd spoken die het inslapen vertragen en die u vervolgens blijven achtervolgen in de vorm van angstige dromen.
Vermijd dus zoveel mogelijk alles wat angst kan opwekken of wat uw ongerustheid kan doen toenemen wanneer u ís avonds naar bed gaat. Vergeet ook niet dat TV-programmaís emotionele recaties zoals stress en angst kunnen veroorzaken. Bekijk dus liever geen thrillers of reportages over gevoelige onderwerpen voor het slapengaan.

Ik wil echter nogmaals benadrukken dat u eerst de oorzaak van deze opgekomen slapeloosheid moet vinden.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Slapeloosheid:

ziekte ? of allemaal verschillende klachten ?
      [Gesteld in Aandoeningen & Ziekten]
2010-03-20 05:19:31
Combinatie abilify enseroquel xr, is dit zinvol?
      [Gesteld in Psychiatrie]
2012-01-30 17:26:55
Bipolaire stoornis?
      [Gesteld in Psychiatrie]
2012-03-09 11:01:25
betreft effexor
      [Gesteld in Psychiatrie]
2012-09-17 05:29:14
Wie kan mij adviseren
      [Gesteld in Alcoholverslaving]
2013-03-20 01:50:13

Gemiddelde score Chronisch Vermoeidheidssyndroom: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+