Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Noord Brabant
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Noord Brabant en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Noord Brabant

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Noord Brabant? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Noord Brabant.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Noord Brabant:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-Noord BrabantVragen over Arbeidsrecht-Noord Brabant via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Noord Brabant op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Noord Brabant op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-Noord BrabantVragen over Arbeidsrecht-Noord Brabant via E-mail. Klik hier.

Hoe kom ik van de WWB in de WAJONG of WIA?

[Gesteld op: 29-09-2008]

Toelichting:
Ik lijd sinds kinds af aan aan diverse psychische plus lichamelijke storingen. Ik heb even parttime gewerkt met aanvullende uitkering. Toen ik steeds zieker werd kreeg ik volledige WWB en de Gemeente heeft mij bij de GGD laten onderzoeken. Daarop ben ik in 2003 helemaal afgekeurd voor de arbeidsmarkt. Maar ik moest in de WWB blijven zitten. Ik heb op mijn 15e algehele vrijstelling v leerplicht gekregen dus officieel hoor ik in de WAJONG. Ik kan het psychologisch rapport niet meer terug halen, die worden na 10 jaar vernietigd. WÚl heb ik de officiele vrijstellingsdocumenten. Maar de Rechtbank vond dat te weinig bewijs (?!). Mijn vijand, het UWV, is er alleen op gericht om mensen tegen te werken dus die helpen mij niet en ik sta met de rug naar de muur. Nu wil ik samen gaan wonen. Maar, dan stoppen ze mijn WWB uitkering! Maar ik hoor helemaal niet in de WWB maar in de WAO/WIA! Niemand weet mij te vertellen hoe ik daar kom en hoe het verder met mij moet. Dus ben ik gedoemd om de rest v mijn leven eenzaam slijten en wordt het recht op een gelukkig gezinsleven ontnomen. Dat kan toch niet waar zijn? Hoe moet het verder met mij? Wie kan mij helpen?
M.v.g. Leon Spoor (Eindhoven)
Antwoord:
Mensen die al heel jong gehandicapt zijn, kunnen recht hebben op een Wajonguitkering. Bij een zeventien jarige kan worden vastgesteld of een handicap of chronische ziekte leidt tot (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Maar bij sommige mensen is het ziektebeeld en de gevolgen daarvan op deze jonge leeftijd nog onduidelijk. Ze proberen aan een baan te komen. Als na een aantal jaren blijkt dat er wel sprake is van arbeidsongeschiktheid, kan er alsnog een Wajonguitkering worden aangevraagd. De Wajonggerechtigde kan de uitkering met terugwerkende kracht van een jaar ontvangen. Het UWV kan ook besluiten de terugwerkende kracht op een vroeger tijdstip in te laten gaan. Er is sprake van een bijzonder geval, volgens artikel 29 van de Wajong, als betrokkene redelijkerwijs niet geacht kan worden tijdig een Wajonguitkering aan te vragen.
A rt. 29.
Ingangsdatum uitkering  -1. De arbeidsongeschiktheidsuitkering gaat in op de dag met ingang waarvan de jonggehandicapte aan de vereisten voor het recht op toekenning van die uitkering voldoet.
-2. In afwijking van het eerste lid kan de uitkering niet vroeger ingaan dan één jaar vóór de dag waarop de aanvraag om toekenning dan wel voortzetting van de uitkering werd ingediend. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen kan voor bijzondere gevallen van de eerste zin afwijken.
-3.
Toekenning van arbeidsongeschiktheidsuitkering vindt niet plaats indien deze zou ingaan op of na de in artikel 17, eerste lid, onderdeel a, bedoelde dag.

De laatste jaren groeit het aantal mensen, dat met ziekten die inmiddels wel worden erkend. Merkwaardigerwijs gaan veel van hen naar de bijstand. Voor u is het mogelijk alsnog een Wajonguitkering aan te vragen. Niet in alle gevallen kan dat met terugwerkende kracht, maar het is het proberen waard. De Wajonguitkering is niet hoger dan een bijstandsuitkering maar geeft meer rechten en is niet afhankelijk van het inkomen van de partner.
 In uw vraag lezen wij dat u reeds bij de rechtbank bent geweest. Wij kunnen zonder uw dossier niet beoordelen of wij wellicht een procedure voor u kunnen starten. 

Mocht u naar aanleiding hiervan nog vragen hebben neemt u dan gerust contact met ons op via onze mail of website.

Met vriendelijke groet, 

Michel en Linda,Legal4People, de specialisten op het gebied van WWB & Wmo

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe kom ik van de WWB in de WAJONG of WIA?:

Als je AS hebt krijg je dan een uitkering?
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-11-15 19:51:14
WAJONG rechten en redenen voor ontslagname?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Groningen]
2009-03-04 17:38:45
10 uur p/w werk+WAJONG en belasting terugbetalen??
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2009-04-09 14:02:44
Wajong uitkering en hypotheek
      [Gesteld in Financieel]
2009-07-01 14:45:40
wij willen graag een huis kopen!!
      [Gesteld in Financieel]
2010-09-25 12:24:30

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Noord Brabant: 8.5 (113x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+