Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Utrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Utrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Utrecht

Zelf een vraag over Interieur-Utrecht? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Utrecht.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Utrecht heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Utrecht Klik hier.

RSS over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Utrecht op jouw website?Vragen over Interieur-Utrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-UtrechtVragen over Interieur-Utrecht via E-mail. Klik hier.

Welke kleur grijs op muren en welke kleur banken?

[Gesteld op: 29-09-2008]

Toelichting:
Wij hebben een Berry-Floor laminaat vloer kleur grijze oude eik. Daarbij hebben wij lichte eiken meubelen. Nu zijn wij op zoek naar een passende grijstint voor op de muur. Daarnaast zoeken wij ook nog banken en 2 fauteuils maar weten nog niet welke kleur. Magnolia staat vooralsnog prachtig bij de vloer (dat is de keuken) maar dat is misschien wat te licht voor de banken (en te besmettelijk). De banken en fauteuils willen we het liefst in 2 verschillende kleuren. De woning is vrij licht verder, de tuin ligt op het zuid-westen. Alvast bedankt voor de reactie!
Antwoord:

Het kiezen van de juiste kleuren is een secuur werk en een goed resultaat hangt niet alleen samen met de kleur van de vloer (die ik op basis van uw informatie niet precies ken omdat ik geen staal van uw laminaat vloer bij de hand heb) en meubels, maar wordt ook bepaald door de lichtinval in de ruimte, de voorkeur en smaak van de bewoners, en de sfeer die beoogd wordt. Ik zal daarom zo geen specifiek kleurnummer kunnen noemen. Ik geef u eerst enige algemene informatie over kleur en kleurgebruik.  

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 
  • Haal vooraf verfstalen of liever nog grotere stalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.
  • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
  • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken. In een kleine ruimte wordt dat al snel onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.
  • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkedere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.
  • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

Kijkt u naast de grijzen van de bekende merken als Histor, en Flexa ook eens naar grijstonen van andere verfmerken. Farrow and Ball, heeft twee hele fraaie grijzen, elephants breath of chemise. Deze laatste kleur is uit het assortiment gehaald, maar kan dacht ik nog wel worden gemengd. Chemise is overigens een vrij donkere grijs, dus niet geschikt om álle muren mee te verven. Painting the Past heeft een Chalk en Mouse grijs, die ik ook erg mooi vind. Maar of ze ook bij ú en uw interieur passen, kan ik zo niet beoordelen.

 

Wat betreft de bank en fauteuils, begrijp ik dat u wit wat besmettelijk vindt, maar dat zal inderdaad mooi staan bij grijze muren en een grijze eiken vloer. Wellicht zijn losse hoezen voor de bank een oplossing? U kunt natuurlijk ook kiezen voor witte en grijze banken/fauteuils. Als u kiest voor een neutrale grijstint op de muur, passen alle kleuren die u mooi vindt erbij. Bij een grijs met een rode, gele, blauwe of groene ondertoon is uw keus wat beperkter. Grijs en oranje vind ik altijd een prachtige combinatie, maar met al het hout in uw kamer geeft dat naar mijn idee te weinig contrast. Hout geeft net als de kleur oranje een warme uitstraling en vaak hebben houtkleuren een oranje kleurtoon. (de kleurkeus  hangt dus ook af van de kleur van uw lichteiken meubels.) Eerder zou ik bij een houten vloer en houten meubels denken aan een combinatie van grijs met donkerbruin. Of combineer een bruingrijs (een grijs met een oranje ondertoon, bijvoorbeeld loom of forel van Histor) met een lichte geelgroene kleurtoon. Met veel hout in de kamer (vloer en meubels) zorgt een blauwe (koele) kleurtoon (ik denk aan turkoois in combinatie met een neutrale grijs) voor een mooie balans, maar pas deze koele kleur in ons vaak grijze klimaat met koel licht spaarzaam toe. In plaats van allemaal grijze muren kunt u natuurlijk ook kiezen voor grijze banken en fauteuils, en één van de muren een accentkleur geven. Die accentkleur zou ook weer terug kunnen komen in één van de fauteuils.

Waar u achter moet zien te komen, is wat úw voorkeur heeft. Bent u iemand die van kleur houdt of meer een ‘naturelmens’? Daarom raad ik u aan een moodboard te maken. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren voor een ruimte. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, verfstalen, en andere kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de kleuren heeft en sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Veel succes bij het maken van de kleurkeuzes. En komt u er toch nog niet helemaal uit, dan help ik u graag verder. U kunt mij bellen of mailen voor nadere (prijs)informatie of het maken van een afspraak.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w
www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleur grijs op muren en welke kleur banken?:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Advies over mijn woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-26 21:55:38
wat voor kleur kan ik het beste op de muur doen?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-06-11 15:03:27
Welke kleur vloer en kleuren op de muur
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-11-10 12:09:11
Welke wand met welke type grijskleur verf
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2011-04-02 17:03:21

Gemiddelde score Interieur-Utrecht: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+