Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

fel reageren op blaffende,grommende kleine hondjes

[Gesteld op: 22-09-2008]

Toelichting:
mijn hond is middelgroot formaat (75% labrador en 25% rotweiler). Met de meeste honden speelt ze altijd graag. We hebben een tijdje in het buitenland gewoond waar ze niet los kon lopen en ook niet zo heel erg veel met andere honden kon spelen. Hierdoor ben ik wellicht zelf een beetje onzeker geworden hoe ze reageert op andere honden en zou graag de volgende gedragingen aan u voorleggen. Meestal als ze een hond ziet (of ze nu los is of aan de lijn) gaan haar haren achter op de rug (bij de staart) omhoog staan en loopt ze heel voorzichtig naar de andere hond. Teken van 'voorzichtigheid'? Na even snuffelen gaat het eigenlijk altijd wel goed en wordt er gespeeld of worden de honden weer meegetrokken door de baasjes.
Maar, als een andere hond op haar reageert met grommen/blaffen wordt mijn hond feller. Dit is nog niet gebeurd als ze los is (dat heb ik ook niet vaak, alleen op het strand als het rustig is) en weet dus ook niet hoe ver die felheid gaat. Vaak zijn het de kleine hondjes (jack russels, malt leeuwtjes) die als eerste fel zijn. Van de week gebeurde het ook met een jack russel (die was los). Hij begon te grommen toen mijn hond - aan de lijn - even wilde snuffelen. Toen ze merkte dat hij gromde sprong ze er bovenop en was ze superfel. Ik weet niet hoe het was afgelopen als ze los was maar nu kon ik haar met moeite terugtrekken. Ik ben er van geschrokken en weet niet hoe ik dit het beste kan aanpakken. Sommige zullen zeggen dat het komt omdat zij aan de lijn zat maar dat geloof ik niet. Ze was erg fel en de kleine hond had er niets tegen in te brengen. De volgende dag kwamen we de jack weer tegen. Hij gromde niet, mijn hond kwispelde en wilde er naar toe maar heb dit niet gedaan.
Vanochtend kwam ik wederom een klein hondje tegen (langharige terrier) aan de lijn. Mijn hond ook aan de lijn en die keek heel rustig naar het hondje. Het hondje liet de tanden zien tijdens het passeren en gromde. Toen begon ook mijn hond te grommen en moest ik alle kracht gebruiken om haar kort te houden, ze gromde/blafte toen vreselijk. Ik heb haar meegetrokken en doorgelopen. Even daarvoor kwamen we een aangelijnd tekkeltje tegen. Die blafte niet en ze hebben heerlijk aan elkaar gesnuffeld zonder problemen. Ik beloon haar dan altijd met een snoepje en ze huppelt dan ook weer tevreden weg.
Kortom, mijn hond reageert heel fel als andere honden naar haar grommen o.i.d. Ik moet echt moeite doen om haar dan vast te houden. Hoe hier mee om te gaan (zeker als ze eens los is)?
Antwoord:

Een heel verhaal en een probleem die zijn grondslag waarschijnlijk heeft liggen in de dominantie/rangverdelingen. Kleine hondjes geven meestal wat verwarrende signalen af (zoals van laag benaderen (ze kunnen ook niet anders door hun formaat) als ze daarnaast zich ook nog eens als een ranghogere gaan gedragen, is voor uw hond de maat vol. U heeft dus zelf ook te maken met een dominante hond die met de meeste honden goed om kan gaan, maar inderdaad uit zijn "slof schiet" op het moment dat die andere zich "slecht" gedraagt.
Er is wel een kans dat u (door uw spanning/onzekerheid) het gedrag versterkt, doordat uw hond uw spanning voelt en hierdoor u wilt verdedigen of dat hij zich nog hoger in de rang voelt en dit laat blijken...op het moment dat u ziet dat het goed gaat, dan voelt u zich rustiger, dus de spanning neemt af en de hond reageert dan ook relaxter. Probeer dus zelf zo relaxed mogelijk te zijn en zorg ervoor dat u een duidelijke ranghogere bent, zodat u door natuurlijk overwicht de hond bij u kunt roepen indien nodig. U kunt hiervoor eventueel de hulp inroepen van een gedragstherapeut om u en uw hond hierin te begeleiden...

In ieder geval veel succes gewenst met uw hond...

Met vriendelijke groeten,

Katja Springintveld-Stolwijk

Diergezondheidsadviseuse/diertherapeute

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan fel reageren op blaffende,grommende kleine hondjes:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
Mijn dochter slaapt 's nachts minder goed door.
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-07-23 18:07:36
Hoe kan ik mijn woonkamer het beste inrichten?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-03-22 11:34:44
Ik weet niet welke kleur ik in mijn huiskamer wil.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 11:59:57
goedendag IK ga binnenkort verhuizen naar een
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-19 09:10:43

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+