Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Vraag over kleuren die passen bij een keuken

[Gesteld op: 20-09-2008]

Toelichting:
Hallo, ik wil graag mijn keuken herinrichten.
Het is een kleine keuken, 375 cm lang en 170cm breed.
De vloer heeft tegels. wit met lichtgrijs erdoorheen.
De kastjes zijn wit.
En er komt een aluminium afzuiger en waarschijnlijk een aluminium kookplaat.


We willen graag advies welke kleur keukenblad leuk zou staan, welke wandtegels erbij zullen staan, maar het belangrijkste, welke kleur voor de muur past erbij?
Wij houden zelf van warme gezellige kleuren.

Alvast bedankt!
Antwoord:

Voor u geldt net als voor één van de vorige vragenstellers, dat u met een keuken in neutrale tinten (wit, grijs, aluminiumkleur) veel kleurkanten op kunt. Een donkergrijs natuurstenen aanrechtblad zal prachtig staan, maar wat lichter grijs is ook mooi en als u van zwart houdt kan dat ook prachtig worden. Los van de kleur van het aanrechtblad, zou ik eerst kiezen voor een materiaal. Daarin zijn diverse mogelijkheden. Denk aan hout, natuursteen, graniet, een kunstsof blad, marmer. Elk materiaal heeft een andere uitstraling en sfeer, en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Bij witte kastjes is het natuurlijk mooi om een contrasterend aanrechtblad te kiezen, dus een blad in een duidelijk donkerdere kleur. Maar of dat zwart, grijs of donkerbruin moet zijn, hangt vooral ook af van de materiaalkeus en uw voorkeur. Zonder de ruimte gezien te hebben en u en uw wensen beter te kennen, is het geven van een specifiek en gedetailleerd kleuradvies niet verstandig. Ook over de tegels kan ik niet specifiek zijn. De keus uit tegels is zeer groot en die keus hangt natuurlijk weer nauw samen met de keus voor het aanrechtblad. Kies in elk geval eerste een aanrechtblad (de (kleur)keus daarin is beperkter) en de wandafwerking en daarna pas de verfkleuren. De keus uit verfkleuren is het grootst, dus die kunt u veel makkelijker aanpassen aan de kleur van aanrechtblad en tegels. Overigens zijn er meer mogelijkheden dan wandtegels. Zeker als u kiest voor een (natuur)stenen aanrechtblad, is een ander materiaal dan tegels aan te raden. U kunt de glad gestuukte wand bijvoorbeeld ‘gewoon’ afwerken met een speciale verf. U kunt de wand met een speciaal materiaal laten stuken (tadelakt), of u kunt kiezen voor een met leem gestuukte wand.

Ik geef u hieronder een aantal algemene tips over kleur en kleurgebruik:

 • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
 • Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 
 • Haal vooraf verfstalen of liever nog grotere stalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.
 • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
 • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken. In een kleine ruimte wordt dat al snel onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
 • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
 • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.
 • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkedere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.
 • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

Ik denk dat u nog niet goed weet welke sfeer u in uw keuken wilt creëren, en daarom raad ik u aan eerst een sfeercollage te maken. Een sfeercollage is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de kleuren heeft en sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Kiest u voor een neutraal kleurig aanrechtblad, en ook een neutraal kleurige afwerking van de muur boven het aanrechtblad (als u ervan houdt om de kleur op de wand nog wel eens te veranderen is dat een verstandige keus) dan staan er zeer veel kleurmogelijkheden open. Alle warme kleuren passen er mooi bij. Denk dan niet alleen aan rood, oranje of geel, maar ook aan geelgroen of een roodpaarse toon (de warme paars) Een goede keus als u wel van kleur houdt. Bent u meer een natureltype, denk dan aan grijze, bruine of taupe tinten in verschillende nuances.

Wilt u meer advies mét specifieke kleurnummers, neemt u dan contact met mij op per telefoon of mail.

Veel succes.

Vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
w
www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Vraag over kleuren die passen bij een keuken:

kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Kleurcombinatie kozijnen/deuren/ wanden woonkamer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-07-11 08:32:15
Een kleurrijke woonkamer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-01-06 21:24:53
Welke kleur gaat niet vervelen en geeft warmte?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-11-30 15:58:09
Welke kleuren passen bij de kleur diamantwit?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-14 21:54:47

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+