Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Bewegingsprobleem Hond
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bewegingsprobleem hond en krijg online een antwoord van de specialist in Bewegingsprobleem hond

Zelf een vraag over Bewegingsprobleem hond? Klik hier.
Meer vragen over Bewegingsprobleem hond.

Beheerder worden?

De rubriek Bewegingsprobleem hond heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Bewegingsprobleem hond Klik hier.

RSS over Bewegingsprobleem hondVragen over Bewegingsprobleem hond via RSS. Klik hier.
RSS over Bewegingsprobleem hond op jouw website?Vragen over Bewegingsprobleem hond op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Bewegingsprobleem hondVragen over Bewegingsprobleem hond via E-mail. Klik hier.

Duitse Herder draait hakken/ellebogen naar binnen

[Gesteld op: 17-09-2008]

Toelichting:
Hallo, Ik heb hier een duitse herder (teefje) van bijna 1 jaar oud. Vanaf haar zevende maand is het mij gaan opvallen dat ze bij stilstand altijd 1 van der hakken/ellebogen van haar achterpoten naar binnen draait. Ook bij het bewegen in draf of op volle snelheid heb ik het idee dat ze dat niet doet zoals de doorsnee hond. (ze lijkt meer te huppen). Ik heb hierover al informatie gevonden dat het met HD te maken kan hebben of een probleem met de ellebogen. Ik heb echter el fotos van haar heup en ellebogen laten maken en daar ziet alles er keurig netjes uit. Daar ze verder ook geen pijn lijkt te hebben, heeft de dierenarts gezegd dat ik niks bijzonders hoef te doen en dat mijn herder een gewoon leven mag leiden, zonder beperkingen van uitlaten, rennen, sporten etc. Aangezien ik me toch nog steeds zorgen maak wilde ik vragen of dit staan en lopen nog een andere oorzaak kan hebben en eventueel op te lossen. Ik ben woonachtig in spanje en met mijn dierenarts kom ik er (vanwege het taalprobleem) dus niet helemaal uit. Wat ik nog wel begrepen heb is dat het ook aangeboren kan zijn, net als de mens bijvoorbeeld x-benen of O-benen kan hebben.

Ik hoop dat u mij wat verder kan helpen.

Met vriendelijke groet,

HJK
Antwoord:

Beste HJK,

Dank je voor je vraag.

Er vanuit gaande dat de foto's die gemaakt zijn ook op de juiste wijze gemaakt zijn en -minstens zo belangrijk- door een echt deskundig iemand (gediplomeerd!!!!! orthopedisch chirurg voor honden) zijn bekeken, moeten we (en kun je) er vanuit gaan dat het hier geen HD of elleboogafwijking betreft. Zowel HD als elleboogafwijkingen zijn namelijk (redelijk > gezien de jonge leeftijd van de hond/uitgegroeid??) goed zichtbaar op foto's. (Tip: Indien je niet helemaal zeker bent van de deskundigheid van de fotobeoordelaar vraag de foto's dan op en hou ze in eigen beheer, zodat bij een eventuele second opinion de hond niet weer door die heel vervelende foto-maak-procedure heen hoeft. Je kunt de foto's dan zelfs verzenden ter beoordeling aan een orthopedisch chirurg in Nederland )

Dierenartsenuitspraak 'een leven zonder beperkingen....' > Op zich klopt deze uitspraak maar als je ziet dat er toch iets anders is dan normaal zou ik persoonlijk er toch een beetje rekening mee houden. (Denk aan: de hond niet trappen AF laten lopen, hele hoge sprongen laten maken, vermijden van de abrupte bewegingen die honden maken wanneer ze achter bijvoorbeeld een tennisbal aan rennen die weggegooid wordt maar die in eens naar een andere kant wegschiet/stuiterd) Wanneer een hond namelijk anders beweegt, slijt hij ook anders. Dit klinkt misschien raar, maar als je je bijvoorbeeld voorstelt dat er ter bescherming van het gewicht en continue kraakbeen wordt aanmaakt in bijvoorbeeld een gewichtskom en jouw hond beweegt niet alleen op de standaard plek in die gewichtskom maar ook -vanwegen een afwijkend bewegingspatroon- op de plek daarnaast waar deze bescherming minder wordt aangemaakt, dan snap je dat jouw hond veel kwetsbaarder is en je dus -op de lange duur (meestal wanneer de hond de leeftijd van ongeveer 8 a 9 jaar gaat bereiken) toch problemen kunt verwachten. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen.

Aangeboren kan de afwijking zeker zijn, maar ook kan hij tijdens de groei zijn ontstaan en... omdat jouw hond nog niet is uitgegroeid kan het zelfs zijn dat de hond er nog overheen groeit ook. Wanneer een pup bijvoorbeeld te veel wordt belast tijdens de groei (denk aan TE lange wandelingen, TE veel/TE hoog springen, trappen AFlopen) kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het skelet van de hond. Ook wanneer een hond te snel groeit (en de spieren de groei van de gewichten -zeg maar- niet meer bij kunnen houden) kan de hond problemen krijgen.

Je geeft echter aan dat jouw hond er geen pijn/hinder van ondervindt en dus zou ik me niet heel erg veel zorgen maken. Laat het een aandachtspuntje voor je zijn, waar je altijd toch een beetje rekening mee houdt. En mocht het je toch blijvend bezighouden, vraag dan de foto's op en zend ze voor een second opinion naar een Nederlandse specialist. Dan weet je het 100% zeker.

Met vriendelijke groet,

Vivienne Jans/Hondenrolstoel.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Duitse Herder draait hakken/ellebogen naar binnen:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Verjaring 20 of 30 jaar ????
      [Gesteld in Tuin]
2008-12-01 20:19:05
Trainingsschema?
      [Gesteld in Fitness]
2009-01-08 15:17:05
hoe krijg ik dunne benen en een patte buik ?
      [Gesteld in Kickboksen]
2009-06-25 17:35:32
hond plast & poept soms in de zetel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2013-08-22 10:27:02

Gemiddelde score Bewegingsprobleem hond: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+