Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules » Franchising
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Franchising en krijg online een antwoord van de specialist in Franchising

Zelf een vraag over Franchising? Klik hier.
Meer vragen over Franchising.
De huidige beheerder van de rubriek Franchising:
Naam: Pieter Koelewijn
Bedrijf: Koelewijn & partners bv
Reactiesnelheid: 50 uur
Waardering: 5.5 (van max. 10)
Meer informatie over Pieter Koelewijn vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over FranchisingVragen over Franchising via RSS. Klik hier.
RSS over Franchising op jouw website?Vragen over Franchising op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over FranchisingVragen over Franchising via E-mail. Klik hier.

Hoe werkt franchising?

[Gesteld op: 17-09-2008]

Toelichting:
We zijn bezig met een project op school en daarvoor moeten we weten hoe dat gaat met franchicing.
Antwoord:

Franchising is een vorm van samenwerking

Franchising is een vorm van intensieve samenwerking tussen zelfstandige ondernemers. Daarbij stelt de ene partij (franchisegever) aan de andere partij (franchisenemer) een compleet ondernemingsconcept – "formule" – ter beschikking. De samenwerking is erop gericht om alle betrokken partijen er beter van te laten worden.De franchisegever kan zijn expansie sneller en zonder grote investeringen realiseren. Zijn inkomen ontstaat enerzijds door leveranties van goederen; anderzijds ontvangt hij een vergoeding (royalty) voor het verrichten van diensten t.b.v. de franchisenemer. De franchisenemer loopt als zelfstandig ondernemer beduidend minder risico dan een autonome starter en kan een goed ondernemersinkomen verdienen. Economisch gezien heeft de franchisenemer een stukje van zijn zelfstandigheid prijs gegeven bij het aangaan van de samenwerking in de vorm van franchising. In ruil daarvoor geniet hij vele voordelen.De exacte invulling van de rechten en plichten van ieder is geregeld in de (franchise)overeenkomst. In aanvulling op de franchise-overeenkomst geeft het franchise-handboek een verdere uitwerking van de operationele zaken.

Franchising wordt gekenmerkt door de volgens aspecten:  

Taakverdeling
In het franchisecontract wordt een taakverdeling tussen de franchisegever en de –nemer vastgelegd en worden de rechten en plichten van beiden geregeld. Deze taakverdeling is erop gebaseerd, dat elke partij doet waar die goed in is: de franchisegever schept de voorwaarden, waardoor de franchisenemer efficiënt kan werken. 

Imago
Alleen producten, diensten of hele commerciële formules, die zich positief in de markt onderscheiden komen voor franchising in aanmerking. 

Know-how en begeleiding
De franchisenemer "huurt" het gebruik van de handelsnaam en de merken. Daarbij krijgt hij van de franchisegever de kennis en ondersteuning, die nodig is om tot een optimaal resultaat te komen. 

Selectie en training
Om de franchiseketen te versterken is expansie wenselijk. Dit gebeurt door middel van een wervingscampagne, gevolgd door een zorgvuldige selectie van potentiële kandidaten. Na selectie volgt doorgaans een (praktijk)training om de franchisenemer vertrouwd te maken (en te houden) met de werkprocedures en de commercie. Ook als de franchiseondernemer is gestart biedt de centrale organisatie vaak nog franchiseondersteuning in de vorm van een franchiseopleiding of -cursus.  

Controle
In herkenbaarheid schuilt de ware kracht van een succesvolle franchiseformule. Voorop staat dus dat er controle moet zijn of de aangeslotenen de formule daadwerkelijk zo implementeren zoals de franchisegever deze heeft getest tijdens de ontwikkeling. Dit is een continu proces, waarvoor veelal een formulemanager of formulecoach wordt aangetrokken door de franchise-organisatie.     

Voordelen van franchising  

Zelfstandigheid voor de betrokkenen
Zowel de franchisegever als de franchisenemers zijn zelfstandig ondernemer. De wederzijdse belangen worden vooraf in een contract vastgelegd. Door de taakverdeling is het mogelijk, dat beide partijen een zo hoog mogelijk rendement met hun bedrijf kunnen maken. 

Gemotiveerde dienstverlening en persoonlijke inzet
De franchisenemers zijn in hun hoedanigheid van zelfstandig ondernemer volledig verantwoordelijk voor de gang van zaken in hun eigen bedrijf. De motivatie en de persoonlijke inzet staan daarom op een hoog niveau. 

Hogere omzet en lagere kosten
Door de professionele benadering van de markt maakt de franchisenemer veelal een hogere omzet dan een apart opererende ondernemer. De franchisenemer kan immers profiteren van de professionele marketing en alle ervaringen binnen het samenwerkingsverband. Grootschaligheid geeft kostenvoordelen. Veelal kunnen door het grote inkoopvolume gunstige condities worden bedongen. 

Minder "personeelsproblemen"
De personeelsbezetting is een verantwoordelijkheid van de franchisenemer. Bijvoorbeeld bij ziekte van medewerkers zal hij zelf zijn bezetting regelen. Ook is een franchise-organisatie minder conjunctuur-gevoelig: de loonsom is veel lager, waardoor loonsverhogingen minder snel effect hebben op de bedrijfsresultaten. 

Uniforme uitstraling, dus scherpere profilering
De herkenbare uitstraling is één van de belangrijkste formulekenmerken van een moderne keten van bedrijven. De franchisegever is verantwoordelijk voor de uitstraling, dus voor alles, waarmee de organisatie zich in de markt wil onderscheiden. 

Centrale leiding en kleine overhead
Om slagvaardig in de markt te kunnen concurreren is centrale leiding binnen het samenwerkingsverband nodig. Doorgaans vragen gedreven franchisenemers minder aandacht van het management dan filiaalleiders. Dit resulteert direct in lagere overheadkosten: minder rayonleiders, kleinere (of geen) personeelsafdeling enzovoorts.  

Beantwoord door:
Pieter Koelewijn
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Hoe werkt franchising?:

hoe kom ik uit me 2de leven (prositutie)
      [Gesteld in Prostitutie]
2010-05-10 22:05:25
Heb ik nog recht op een uitkering.
      [Gesteld in Prostitutie]
2012-06-12 13:17:14
Vraag over de zedenpolitie, en mijn rechten?
      [Gesteld in Prostitutie]
2013-05-16 01:25:50
Vraag over de zedenpolitie, en mijn rechten?
      [Gesteld in Prostitutie]
2013-05-16 01:25:59
Is boete UWV terecht?
      [Gesteld in Financieel]
2014-05-03 17:32:49

Gemiddelde score Franchising: 5.5 (124x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+