Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Kleur muurverf keukenwanden

[Gesteld op: 14-09-2008]

Toelichting:
Geachte heer/mevrouw,

Welke muurverf past in een (kleine rechthoekige) keuken. Aanrechtblad is bruin (houtkleur), kastjes zijn modern, wit. Aantal opvallende metalen elementen (afzuigkap, bijbehorende buis. aanrecht loopt door hele keuken (aanrechtblok).

Alvast bedankt voor het antwoord,

Met vriendelijke groet,

Ineke Vroling
Antwoord:

Uw keuken heeft een neutrale basis, wit en bruin (wat voor hout?) en metaalkleur. Wat ik mis is informatie over de vloer. Wat voor materiaal en kleur is daar gebruikt? Zijn hier ook neutrale kleuren zoals wit, zwart, grijs of bruin gebruikt, dan kunt u heel veel kleurkanten op met de muur. (maar u moet in elk geval wel rekening houden met de kleur van de vloer, vooral als deze geen neutrale kleurtoon heeft) De keus hangt vooral af van uw voorkeur en de lichtinval in de keuken. Komt er (veel) zonlicht in de keuken, dan is het gebruik van koele kleuren (blauw, paarsblauw, blauwgroen en veel groenen goed mogelijk. Is er juist weinig of geen zonlicht, voeg dan liever warme kleuren zoals rood, oranje, paars, geel of geelgroen toe.

Hieronder een aantal algemene tips voor kleurkeus en kleurgebruik:

  • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
  • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen eventueel de gordijnen voor dit effect zogen).
  • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.
  • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

Gebruik in uw keuken dus niet te donkere kleuren om de keuken niet kleiner te laten lijken. En maak het contrast tussen kastjes en muur niet te groot, dat wordt weer onrustig. (Of schilder de kastjes in de kleur van de muur!, dan vallen ze minder op!) De muren hoeven ook in een kleine keuken echt niet heel licht te blijven, maar gebruik liever vergrijsde tinten dan hele felle kleurtonen. Ik doe een paar suggesties. Grijs is nog steeds een veel gebruikte kleur. Er zijn mooie warme grijzen, maar ook koele kleuren. Geel erbij (maar alleen geel op de muren kan ook!) lijkt me erg mooi, vooral als uw keuken verstoken is van zonlicht. Gebruik geel bij voorkeur in verschillende nuances. Bijvoorbeeld één muur in een wat fellere kleur en de andere muren lichter, zachter geel. Voeg ook grijze en zwarte kleuren aan de inrichting toe. Mooi met de metaalkleur. Zo krijgt uw keuken een zonnige en moderne uitstraling.

Maar met een zachte (vergrijsde) paarse kleur, al dan niet gecombineerd met grijs, kunt u ook een heel mooi effect bereiken. Waar u achter moet zien te komen, is wat úw voorkeur heeft. Daarom raad ik u aan een moodboard te maken. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting of nieuwe kleuren voor een ruimte. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, verfstalen, en andere kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de kleuren heeft en sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Hebt u een kleurtoon bepaald, haal dan stalen in de verfwinkel en kijk goed hoe dat er in uw keuken uitziet. Bekijk de kleuren overdag, maar ook ’s avonds bij kunstlicht. Een groot verschil! Wilt u meer hulp bij het kiezen van kleuren, belt of mailt u mij dan.

Veel succes.
Vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w
www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kleur muurverf keukenwanden:

mat of glans (muur)verf en welke kleur
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-01-30 10:40:55
graag wou ik advies ik heb een huis gekocht en ges
      [Gesteld in Schilderadvies]
2009-02-17 17:28:55
kleur & (on)mogelijkheid keukenachterwand verven
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-03-15 13:58:16
Gestucte muren verfen geeft strepen!
      [Gesteld in Verf]
2009-07-12 19:06:10
Taupe muren en donkerbruin laminaat goede keus?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-10-11 16:37:54

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+