Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Belgie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Belgie en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Belgie

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Belgie? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Belgie.

Beheerder worden?

De rubriek Arbeidsrecht-Belgie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Arbeidsrecht-Belgie Klik hier.

RSS over Arbeidsrecht-BelgieVragen over Arbeidsrecht-Belgie via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Belgie op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Belgie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-BelgieVragen over Arbeidsrecht-Belgie via E-mail. Klik hier.

Wetgeving eenzijdige wijziging plaats werk.

[Gesteld op: 09-09-2008]

Toelichting:
Het bedrijf waarin ik werk (reeds meer dan 20 jaar) verhuist in maart 2009 van Schoten (waar ik woon) naar Zele, ongeveer 50 km van elkaar verwijderd. Welke rechten heb ik als werknemer ivm verplaatsingsvergoeding en vergoeding voor reisduur? Als mijn werkgever en ik niet tot een akkoord komen, mag ik mijn werkgever dan in gebreke stellen door te stellen dat hij de arbeidsovereenkomst onregelmatig beëindigt?
Antwoord:

De werkgever, die verantwoordelijk is voor het beheer van de onderneming, kan overgaan tot herstructureringen en reorganisaties die noodzakelijk worden geacht wegens de economische noodwendigheden, voor zover er geen essentiële bestanddelen van de arbeidsovereenkomst in belangrijke mate gewijzigd worden.

Wat zijn de essentiële bestanddelen van de arbeidsovereenkomst? Het betreft meestal een vraag die voor elk geval in concreto moet beoordeeld worden. De partijen kunnen bij de onderhandeling van de arbeidsovereenkomst, aan bepaalde voorwaarden meer belang hechten dan aan andere.


Inzake de arbeidsplaats zal de wijziging van de arbeidsplaats beschouwd worden als een wijziging van een essentiële voorwaarde in de mate dat de werknemers hierdoor een nadeel ondervinden dat niet in verhouding staat met de noodwendigheden van de onderneming. Tegenwoordig in deze barre economische tijden is werkzekerheid evenwel veel belangrijker dan vroeger geworden, zodat vroegere rechtspraak in deze niet altijd relevant is.

In uw geval dient er dus een afweging te gebeuren. Is die 50 km (een half uur reistijd) al dan niet in verhouding tot de noodwendigheden van de onderneming. Alles hangt dus af van de onderliggende redenen van het bedrijf, in de eerste plaats. Het lijkt me dan ook gevaarlijk (niettegenstaande er reeds vonnissen zijn die de verplaatsing over enkele tientallen kilometers als essentiële eenzijdige wijziging aanvaard hebben) om de eenzijdige verbreking in hoofde van de werkgever vast te stellen i.g.v. eenzijdige wijziging van de essentiële bestanddelen van de arbeidsovereenkomst.

De terugbetaling van de verplaatsingsvergoeding gebeurt volgens wettelijke barema's (al dan niet via CAO). Of er een vergoeding voor de reisduur komt is minder gebruikelijk, maar zou in uw geval wel een mogelijkheid zijn.

Ik raad U aan (indien u nog geen lid zou zijn) lid te worden van een vakbond. Vervolgens zou ik de vakbond laten tussenkomen.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wetgeving eenzijdige wijziging plaats werk.:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
verdelen contracturen
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Zuid Holland]
2010-07-04 22:54:11
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Belgie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+