Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Welke kleuren geef ik de vier wanden?

[Gesteld op: 03-09-2008]

Toelichting:
Hallo,

Ik heb een kamer van 26 vierkante meter met de afmetingen van ongeveer 4,5 bij 6 meter. Wanneer je de kamer binnenkomt zie je aan de overkant twee lange smalle ramen. Vanuit de deur naar de ramen toe is het 4,5 meter. De kamer strekt zich dus in de breedte. Nu komt er door die ramen redelijk veel licht binnen, maar ik heb absoluut geen idee wat voor kleuren ik moet gebruiken. Ik heb een bruine eiken houten vloer liggen met een zwart bankstel en een grote witte open kast. Het lijkt me mischien mooi om wit, rood en zwart met elkaar te combineren, is dit een goede keuze in deze kamer? Ik houd van warme kleuren en zou graag willen dat de kamer wat groter zou ogen. Moet ik hiervoor de muur waar de ramen zitten juist een lichtere of donkere kleur geven? En de andere zijwaartse muren allebij dezelfde kleur of deze ook verschillend? Ik hoop dat u mij wat advies kan geven over de kleurkeuze op welke muur. Alvast vriendelijk bedankt voor uw reactie.

gr.
Mike
Antwoord:

Met een eikenhouten vloer, een zwarte bank en een witte kast, kun je nog heel veel kleurkanten op. Rood, wit en zwart is een goede combinatie. Met wit en zwart kun je overigens elke kleur die je mooi vindt combineren. Maar de bruine kleur van de vloer is  natuurlijk ook aanwezig. De vloer zorgt voor een warm effect in de ruimte. Daarvoor hoef je geen warme kleur als rood toe te voegen. Als je rood wilt gebruiken, doe het dan op een bescheiden manier. Je kunt de kleur van het hout eventueel ook veranderen (witter of grijzer bijvoorbeeld)  

Wat algemene informatie over kleur en kleurgebruik.

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Voor actie en spanning kies je complementaire kleuren, zoals bijvoorbeeld limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 
  • Haal vooraf verfstalen of liever nog grotere stalen in huis en bekijk ter plekke hoe de kleuren eruit zien, hoe ze bij elkaar passen en hoe ze elkaar onderling beïnvloeden. Leg er ook de stoffen en andere materialen naast. Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, een groot verschil.
  • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
  • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden. 
  • Over het algemeen geldt: hoe intensiever en feller de kleur is, hoe kleiner het oppervlak moet zijn.  
  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.
  • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkedere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.
  • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.

 
Met een ruimte van 4,5 bij 6 meter heb je een mooie redelijk vierkante ruimte en is het niet nodig de ruimte met behulp van verf voor het oog een andere vorm te geven. Ik zou de muur met de ramen de lichtste kleur geven, (deze muur lijkt altijd al wat donkerder dan de zijwanden waar het licht opvalt), één van de zijwanden en de wand met de deur een donkerdere tint en de andere zijwand de donkerste kleur. Dat kan een hele andere (warme) kleur zijn dan de overige drie wanden, maar ook een donkere nuance van de kleurtoon op de andere muren. Kies voor de opvallende accentkleur of een kleur die een stuk donkerder is dan de overige muren, een wand of deel van een wand in je kamer, die je in het oog wilt laten springen. Een muur in een warme kleur komt dus wel op je af, maar als dat één wand (of een deel van de wand) in de ruimte is, kan dat ook in een kleinere ruimte juist weer een mooi effect geven.

Overigens zou ik aan de zwart, wit en rood combinatie wat grijstinten toevoegen, om de contrasten te verzachten. Zorg dus vooral dat de muren niet te grote contrasten vormen, neem liever een offwhite of lichte grijstint dan een spierwit,en een donkergrijs in plaast van zwart.

Als je nog twijfelt over de vraag wat voor jou de mooiste kleur of combinatie van kleuren is, wat je het meest aanspreekt, maak dan een sfeercollage. Een sfeercollage is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Je kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de kleuren en sfeer uitademt die je voor de ruimte zoekt.  

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl

w
www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleuren geef ik de vier wanden?:

Welke kleur gaat niet vervelen en geeft warmte?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-11-30 15:58:09
kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
Kleuradvies muren toilet en tienerkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-06-26 20:12:54
Welke kleuren passen bij de kleur diamantwit?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-14 21:54:47

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+