Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

Gedragsproblematiek hond.

[Gesteld op: 01-09-2008]

Toelichting:
Geachte mevrouw/mijnheer,
Sinds 2006 hebben wij een Bullmastiff (reu) welke als pup gekregen welke probleemgedrag vertoont.
Hij is naar de mannelijkegezinsleden vriendelijk maar gromt (als pup al) naar mij.
Ik ben met hem op cursus geweest als pup waarin dit gedrag behandeld is. Ook vertoonde hij toen baknijd waarbij hij naar een ieder van het gezin gromde. Hierna is het enige tijd beter gegaan maar vertoont nu wederom vervelend gedrag in de vorm van grommen naar mij als ik hem 's morgens begroet, bij het uitvoeren van een commando(voert deze wel uit echter maar niet van harte) ook al wordt hij beloond met een koekje.
Hij kan ook ontzettend lief zijn naar mij maar dit probleem wordt steeds groter en het vervelende is dat ikzelf hierdoor toch wel een bepaalde angst naar hem krijg. Het is niet zo dat hij helemaal niet gromt naar de andere gezinsleden maar niet zoals bij mij.
Ik vind dit ontzettend vervelend daar ik gewoon niet meer weet hoe hiermee om te gaan en hem totaal niet meer vertrouw.
Het probleem is mede vervelend daar mijn man alleen in het weekend thuiskomt en ik dus door de week met dit probleem opgezadeld zit.
Ik hoop dat u mij van advies kunt voorzien.
Met vriendelijke groet,
M. van Dijk
Antwoord:

Beste M. van Dijk,

Zoals ik uw verhaal lees, lijkt het erop dat de hond zich in ieder geval boven u plaatst. Misschien vertoont u (door uw manier van doen, inconsequent gedrag (in de ogen van uw hond), angst, etc) verwarrend of eventueel onderdanig gedrag en vindt uw hond dat hij dan maar de leiding over dient te nemen, omdat u (in zijn ogen) niet voldoende capabel is om de leider te zijn.

Meestal zijn mannen wat consequenter in hun doen en laten, omdat deze (ouderwets rollenpatroon) 's avonds thuiskomen (of in uw geval in het weekeind) en dan een vast patroon hebben (eerst even krant willen lezen oid en daarmee resoluut de hond laten weten wanneer deze welkom is...) en de vrouw meestal met meerdere zaken tegelijk bezig is en daarmee een verwarrend signaal kunnen afgeven (probeer maar aan t koken te zijn, de telefoon gaat en de hond dringt zich op en eventueel is er ook nog een kind die de aandacht opeist..(nogmaals volgens het oude rollenpatroon, maar meestal gaat het huishouden wel op die manier)). Daarmee is het zeer moeilijk/bijna onmogelijk om continu consequent te blijven. Ik zeg niet dat dit bij u ook het geval is, maar het zou wel een verklaring kunnen zijn. Omdat u inmiddels een angst heeft "ontwikkeld" voor de hond, gaat u ook anders met hem om, waardoor zijn gevoel eigenlijk versterkt wordt en zich steeds meer als ranghogere gaat gedragen en daarbij u dus steeds lager plaatst...

Het is dus zaak dat u bovenaan in de rangorde komt te staan (naast uw man). U zult dan ook goed bij uzelf ten rade moeten gaan, waardoor het eventueel kan komen dat u lager geplaatst wordt door de hond (geeft u verwarrende signalen af aan de hond?) wanneer u weet waardoor het kan komen, kunt u hierop inspelen en daarmee gaan trainen. U zult de hond weer lager in de rangorde moeten plaatsen door een aantal regels in te voeren (die door een ieder van het gezin gerespecteerd/opgevolgd dienen te worden). Het is niet altijd zo dat de hond deze rangverlaging zomaar over zich heen laat gaan en zijn gewonnen positie zonder slag of stoot opgeeft. U dient dus voorbereid te zijn op een confrontatie. De training is ook ge-ent op de lat steeds een tikkie hoger te leggen zonder daarbij de hond te provoceren of agressief gedrag vertoont. Er kan dus een tijdje overheen gaan voordat u het gewenste resultaat bereikt.

Behalve de rangverlaging dient er ook (weer) een vertrouwensband te worden gesmeed. Hierdoor weet de hond dat u geheel te vertrouwen bent en de positie van ranghogere "waard" bent en dat u weer vertrouwen krijgt in het gedrag van de hond en de hond zelf. Prijs de hond iedere keer wanneer hij het gewenst gedrag vertoont (dus niet gromt etc). Iedere keer dat u de hond hebt moeten straffen voor het een of ander, daarna moet de vertrouwensband worden hersteld (dus wanneer hij in eerste instantie naar u gromde en u bestrafte hem, hij stopt met grommen, gelijk belonen voor het gewenste gedrag)

In principe moeten de privileges die hij zichzelf heeft toegekend of die (ongemerkt) door u zijn gegeven, worden afgenomen. Aangezien u enige angst/gebrek aan vertrouwen heeft in de hond, dienen ze niet allemaal tegelijk te worden afgenomen, anders kan het verzet hiertegen groot zijn (ofwel dan bent u de hond aan t provoceren). Steeds een kleine stap nemen.

U (en het gezin) dient eerst te eten, daarna pas de hond.

Wanneer de hond op bank of iets anders mag liggen, toegang ontzeggen. De ranglagere slaapt/verblijft op de grond, alleen de ranghogere hebben de voorkeursplekken.

Wanneer de hond in de weg ligt, ga er niet omheen. de hond moet opzij gaan (eventueel door commando). Alleen de ranglagere wijken uit.

De hond mag niet (meer) op de slaapkamer komen, de ranglagere slaapt apart van de ranghogere.

Door nauwe openingen (deuropening, trapgat, etc.) dient u als eerste te gaan, dan pas de hond.

U bepaald of en waarmee de hond mag spelen, dus alle speeltjes/botten weghalen.

U bepaald of de hond aandacht krijgt of niet. Wanneer de hond zich opdringt, de hond negeren.

Dit zijn enkele regels die ervoor zorgen dat u volgens de regels van de roedel tewerk gaat en daarmee de hond psychologisch degradeert. Nogmaals voer ze niet allemaal tegelijk uit, maar steeds weer een stukje eraf "snoepen". Deze regels moeten wel zeer consequent worden uitgevoerd, anders komt het verwarrende gedrag weer en heeft het geen gewenst effect.

Wanneer u bang bent dat de hond uw gezag niet zal aanvaarden en dat het op een "gevecht"/confrontatie uit zal lopen, kan ik u adviseren om een gedragstherapeut in te schakelen welke met u zal gaan kijken waar het knelpunt zit en u zo te begeleiden bij dit probleem. Anders... probeer bovenstaande regels in te voeren, blijf/wordt consequent in uw gedrag en mocht dat alsnog niet het gewenste resultaat verkrijgen(wat ik dan niet verwacht), dan kunt u eventueel alsnog een gedragstherapeut inschakelen.

In ieder geval succes gewenst met dit probleem en ik hoop dat u snel weer kunt genieten van het samenzijn met uw hond.

Met vriendelijke groeten,

Katja Springintveld-Stolwijk

Diergezondheidsadviseuse/diertherapeute

 

&n bsp;

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan Gedragsproblematiek hond.:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
hoe geef je de hond de juiste aandacht die hij wil
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2011-03-09 14:17:41
Bouvier gromt naar me dochter
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-04-10 16:34:57

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+