Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

hoe los ik verlatingsangst op?

[Gesteld op: 24-08-2008]

Toelichting:
ik heb een heidewachtel pup (java) in huis genomen terwijl ik al een jack russell met verlatingsangst heb (wegens overlijden maatje). Hoewel ik beide honden nooit samen alleen heb gelaten, behalve in de auto, waar jack rustig is, heeft java het gedrag overgenomen, mogelijk door het schaduwgedrag van de jack en haar tekenen van nerveusiteit voor vertrek.
java is van zichzelf al een vrij onzeker en stressgevoelig hondje. het alleen zijn is een tijdje goed gegaan (tot ca 4 uur alleen), maar na haar sterilisatie teruggekomen en verergerd. zodra ik de deur achter me dichtdoe en wegloop begint ze te blaffen en huilen. sluit ik haar in een andere ruimte op terwijl ik thuis ben, dan is er geen probleem. java slaapt in haar eentje. samen met de jack in de auto is geen probleem, alleen in de auto wel. vastzitten aan een paaltje terwijl ik op 20 meter afstand in zicht ben is ook een probleem. Wachten tot de hond stopt met blaffen is lastig, daar ze 5 keer blaft en dan 5 minuten stil is om te luisteren of het al effect heeft. Wanneer ik haar laat zitten tot ze een minuut of 15 stil is, is ze zenuwachtig aan het hijgen en gapen als ik haar zie; ze is dus wel gestresst.
Ik weet dat de theorie is om de hond heel even alleen te laten en dit uit te bouwen, maar dat is moeilijk te bewerkstelligen als de hond onmiddellijk nadat ik uit zicht ben begint met blaffen. ondertussen is java 1 jaar. heeft u enig idee hoe ik dit probleem op kan lossen?
Antwoord:

pups zijn natuurlijk gevoelig voor de vele indrukken die ze opdoet en wanneer er ook een "voorbeeld" rondloopt, zal ze die in bepaalde dingen volgen..en daarmee ook de angst, stress en onzekerheid...

De geijkte/theoretische trainingsmethoden zouden wel effect moeten sorteren, maar het lijkt of haar emoties ook niet in balans zijn. Heeft de Jack inmiddels wel het verlies van het maatje verwerkt of blijft de jack hangen in het verleden? Is het iets wat in het karakter van de jack lijkt te zitten of iets na een bepaalde gebeurtenis (bijvoorbeeld het verlies van het maatje)?

Om Java te kunnen trainen, dient ook de jack in evenwicht te worden gebracht. Voor die tijd kan er getraind worden totdat iedereen erbij neervalt, maar zal Java steeds weer wat gedrag van de jack overnemen. Java d'r gevoelens zijn zo te lezen ook niet goed in balans. Dat het gedrag verergert is na de operatie, kan komen door de ervaring ermee. U hebt Java "zo maar achtergelaten en ze deden allemaal enge dingen met me" (even vrij vertaald) Dus zij kan op de een of andere manier niet de stap maken naar dat u echt wel terug komt en dat er geen rare dingen meer gaan gebeuren wanneer u even weg bent. Het lijkt erop dat door deze ervaring ze enorm aan u is gaan "hangen" en dat ze gewoon zeker wilt zijn dat u er bent voor bescherming etc. Ze wilt waarschijnlijk steun/bescherming krijgen van de roedel(leden)...vandaar dat het ook goed gaat met de jack samen in de auto. en dat het ook goed gaat wanneer ze in een andere kamer zit, maar ze u wel kan horen/ruiken.

Heeft u al geprobeerd om Java samen met de jack alleen te laten zijn? Misschien gaat het dan juist wel goed..dan hebben ze toch afleiding aan elkaar. U kunt ook eventueel aan beiden bij het weggaan een kong speeltje geven gevuld met lekkers...Dan is de mogelijkheid aanwezig dat ze het even weggaan als minder dramatisch gaan ervaren, aangezien ze eerst bezig zijn met het lekkers eruit te peuteren en de tijd dus korter lijkt dat u wegbent en in het meest gunstige geval zelfs uw afwezigheid als niet erg gaan zien, want ze krijgen een lekkere beloning.

Een andere optie is om eventueel een gedragstherapeut in te schakelen die kijkt waar de "schoen wringt" en die samen met u gaat aanpakken.

U kunt eventueel proberen om de verstoorde emoties van Java (en ook eventueel van de jack) weer terug in balans te krijgen door middel van  samengestelde bloesemremedies. Dit kan een zeer goede ondersteuning zijn bij de training. Wanneer u hierover meer informatie wenst, kunt u mij bereiken via katja@canisfeles.nl.

Ik hoop dat ik u nog enige ideen heb kunnen meegeven en misschien hoor ik nog iets van u en anders heel veel succes (en natuurlijk veel plezier) gewenst met Java en de jack..

Met vriendelijke groeten,

Katja Springintveld-Stolwijk

Diergezondheidsadviseuse/diertherapeute

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan hoe los ik verlatingsangst op?:

Een vriendin van me heeft verlatingsangst. Wat nu
      [Gesteld in Psychologie]
2006-12-31 16:28:37
Vraag naar aanleiding antwoord.
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-14 08:36:58
Wat moet ik nou??
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-23 16:11:43
Mijn bouvier hangt verschrikkelijk aan mij.
      [Gesteld in Hondengedrag]
2011-11-25 15:49:31
Hond plast sinds kort in huis.Hoe leren we dit af?
      [Gesteld in Hondengedrag]
2012-12-23 19:18:13

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+