Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Katten
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Katten en krijg online een antwoord van de specialist in Katten

Zelf een vraag over Katten? Klik hier.
Meer vragen over Katten.

Beheerder worden?

De rubriek Katten heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Katten Klik hier.

RSS over KattenVragen over Katten via RSS. Klik hier.
RSS over Katten op jouw website?Vragen over Katten op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KattenVragen over Katten via E-mail. Klik hier.

waarom blaast moederpoes tegen eigen kitten 4mnd

[Gesteld op: 22-08-2008]

Toelichting:
Moederpoes is nu 2 jaar en heeft 4mnd geleden 3 kittens gekregen. Twee kittens zijn met 10 wk weggegaan, 1 kitten, kater, is gebleven. Poes is toen kittens 10 wk oud waren gesteriliseerd. (23 juni)
Alles ging goed tot we terug kwamen na vakantie van 2 wk., nu bijna 3wk geleden. Poes ging na ongeveer week na terugkomst blazen, grommen en soms met poot in lucht slaan naar kitten. Nu sinds 2 dagen ook soms naar mij als ik haar wil oppakken. Doet ze echter niet altijd.
In de 2 vakantiewk waren ze veel binnen. Zoon was thuis, maar veel weg. Bij onze terugkomst ging poes weer meer naar buiten en kitten af en toe ook. Ze speelden dan heel leuk met elkaar en moederpoes lette echt op haar kitten.
Paar dagen na terugkomst vakantie is er een hond in huis en tuin geweest. Moederpoes viel hond aan. Na tijdje bleef ze op afstandje alles in de gaten houden. Kitten vond alles best en keek op afstand toe.
Kitten plast sinds terugkomst vak. bijna elke dag op mat in de gang. Plast ook in kattenbak die in de woonkamer staat. (Bak staat 's nachts in de gang).
Poes wil steeds vaker naar buiten. Eigenlijk wel de hele dag en nacht als het en haar ligt. 's Nachts is ze tot nu toe altijd nog binnen geweest. Eerst dacht ik dat ze krols was, ondanks dat ze gesteriliseerd is.
Wat kan oorzaak zijn van blazen, grommen poes naar kitten, en nu dus ook naar mij. en dat ze nu het liefst altijd buiten is. (ze is nu ook veel alerter op geluiden in en vooral buitenshuis).
Kunnen we haar dit weer "afleren".
Ligt de oorzaak in plassen van kitten in gang (poes heeft hier overigens geen belangstelling voor), heeft het met onze 2 wk afwezigheid te maken, ligt het aan bezoekje van hond?( ongeveer 2uur aanwezig geweest en hond had ze éénmaal eerder kennis mee gemaakt, ze reageerde toen ook agressief naar hond), heeft het met "iets van buiten" te maken.

Alvast bedankt voor de reactie.
Antwoord:

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor het blazen/grommen van de poes naar de kitten. Om er een paar te noemen: de poes kan ergens pijn hebben, bij aanraking krijgt ze dan een negatieve associatie, waardoor ze lelijk gaat doen zodra ze aangeraakt dreigt te worden. Er kan ook sprake zijn van verplaatste agressie door de aanwezigheid van de hond, dan zou de agressie vlak na het bezoek ontstaan moeten zijn. Er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals vreemde katten in uw tuin waar ze confrontaties mee heeft als ze buiten is of als ze binnen is door het glas van ramen of deur. Ook de leeftijd van de kater kan een rol spelen. In de natuur blijven poezen wel meestal de rest van hun leven in de buurt van hun moeder leven, maar trekken katers vanaf de leeftijd van een maand of vier de wijde wereld in, vaak een handje daarbij geholpen door moederpoes die hem dan simpelweg verjaagd. Het probleem is op te lossen als u er achter kunt komen wat de oorzaak is van de agressie. Omdat het daarvoor nodig is al het gedrag goed te interpreteren en de juiste leermethodes in te zetten is het een goed idee om voor hulp een gedragsconsult bij een kattengedragstherapeut aan te vragen als de situatie zo blijft of veranderd. Verder zou u als eerste pijn bij de poes uit kunnen laten sluiten door uw dierenarts!

wat betreft de onzindelijkheid: Kattenbakken verplaatsen is niet handig. Een kat houdt er van volgens een vaste routine op bepaalde plaatsen zijn geur af te zetten. Aangezien u 2 katten heeft is 1 kattenbak ook eigenlijk te weinig. U zou de plek bij de voordeur goed schoon kunnen maken en tijdelijk onbereikbaar maken en daarnaast in de huiskamer en vlak bij de voordeur in ieder geval een kattenbak neer kunnen zetten, met liefst nog ergens anders in huis een derde kattenbak erbij (de regel, zeker bij onzindelijkheid, die wij aanhouden is 1 bak per kat + 1 bak extra!). Ik hoop u hiermee wat vragen te hebben beantwoord.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Katten:
KattengedragKattenvoeding


Gerelateerde vragen aan waarom blaast moederpoes tegen eigen kitten 4mnd:

kitten is erg agressief en valt zelfs aan
      [Gesteld in Kattengedrag]
2008-01-09 16:10:41
onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Poes laat haar kittens spoorloos verdwijnen
      [Gesteld in Kattengedrag]
2010-05-17 22:09:20
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Katten: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+