Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

Welke eventuele gedragsfouten kan ik vermijden?

[Gesteld op: 21-08-2008]

Toelichting:
Onze 1ste hond van 2 jaar blaft als wij even de deur uit gaan, gromt naar postbodes en onbekenden bij de deur, loopt ver vooruit tijdens het uitlaten. Verder springt hij op je als we binnenkomen en als we weggaan, raakt hij zo enthousiast en wilt ie als 1ste door de deur. Verder luisterd hij uitstekend en is het een lieve sociale hond!
Nu hebben we een puppy (reu) van 8 weken aangeschaft om het ook voor de 1ste hond wat aangenamer te maken, vooral als wij er even niet zijn. De 1ste hond heeft geen bench, de pup wel, maar dat werkt niet omdat hij alles overneemt van onze 1ste hond. Hij gaat liever in de mand liggen van de 1ste hond of in zijn eigen mandje. (Kan dat wel, bench en mand voor de pup of is dat verwarrend?)
Wij wonen op de 1ste etage en beneden hebben we een woonkeuken. Voor onze 1ste hond hebben we 2 manden, begane grond (woonkeuken) en boven (woonkamer).
Dien ik voor mijn 1ste hond ook een bench aan te schaffen, aangezien wij verzuimt hebben de 1ste hond goed op te voeden en te voorkomen dat hij gaat blaffen als we weg zijn of is dit overbodig?
Wellicht dat we dan beide honden een bench training tegelijk kunnen geven of is dit te laat? Hoe kan ik het negatief gedrag verder aanpakken, en dat de pup dit niet gaat overnemen?
Waar dien ik verder op te letten tussen de 2 honden, (wennen van de 1ste hond, leider in de roedel etc etc.) Ik heb het gevoel dat onze 1ste hond onzeker is en met de aanschaf van een pup willen we dit ook aanpakken. Mijn vriendin werkt in een asiel en kan de honden dagelijks meenemen waar ze dan samen in een kennel kunnen en met regelmaat op het veld kunnen spelen. Ze kan deze ook meenemen naar het kantoor, echter blijven ze dan in een bench dus denk dat de kennel een goede optie is. Ik neem aan dat dit geen kwaad kan of wel? Dit omdat er in een asiel vaak honden blaffen en dat willen we met onze honden natuurlijk tegengaan. Als ze thuis blijven, dan zijn ze ruim 8 a 9 uur alleen thuis en dat lijkt me erg lang. Op dit moment ben ik vrij dus zorg voor de 2 honden. Voorheen hadden we 1 hond en die nam mijn vriendin dus mee naar haar werk. Die zat bij haar op kantoor in een bench en werd met regelmaat (elke 2 uur) op de heide uitgelaten.

Wij willen het probleem van onze 1ste hond (nero) aanpakken en de pup (indy)goed opvoeden om gedragsproblemen te vermijden en uiteraard het gedrag tussen de honden zelf goed te laten verlopen.

Wij horen graag jullie of uw advies.

Groetjes
Antwoord:

Er zijn maar héél erg weinig honden die onhandelbaar zijn of niet meer te hertrainen, dus een (her-)training is altijd mogelijk. Het is alleen wel mogelijk dat er proffesionele begeleiding gewenst is om uw gedrag naar de honden toe en het gedrag van uw honden te analyseren en ten goede te begeleiden.

Van hetgeen u vermeldt in uw verhaal lijkt het dat Nero een dominante hond is. (Dominantie hoeft niet altijd door bijten/grommen/geweld naar buiten te komen. Door clownesk gedrag kan de hond zijn dominantie ook laten gelden..het doel is belangrijk, welk middel daarvoor moet worden ingezet...maakt dan niet uit). Nero uit zijn waarschijnlijk dominante gedrag door het ver vooruit lopen tijdens het uitlaten, als eerste door een nauwe opening willen, het bij elkaar willen houden van de "roedel" (door te blaffen wanneer jullie weggaan), etc.

Daar Indy het gedrag al aan t overnemen is van Nero, zal het gedrag snel moeten worden aangepakt en u zult er ook "bovenop" moeten blijven zitten om het ongewenste gedrag aan te pakken. (voorbeeld doet volgen voor Indy)

Als eerste zult u uw "leiderschap" als alfa zijnde moeten laten gelden (en dat bedoel ik niet lichamelijk)..De honden moeten duidelijk onder u staan in de rangorde. Het is ook mogelijk dat Nero eigenlijk niet leider wilt "spelen", maar (misschien) omdat u in zijn ogen niet (voldoende) beslissingen neemt...dat hij die rol (met tegenzin?) op zich heeft genomen.

De regels moeten dus streng worden toegepast (en wanneer dit geheel goed gaat, kunnen er eventueel sommige regels iets worden versoepelt). Het psychologisch weer bovenaan komen te staan kan door de volgende regels toe te passen worden bewerkstelligd.

Wanneer ze in de slaapkamer slapen of komen, ontzeg ze dan vanaf nu elke toegang tot de slaapkamer Dit "hol" is alleen toegankelijk voor ranghogeren...

Wanneer u of uw vriendin door het huis loopt en de hond loopt of ligt in de weg...ga er dan niet omheen, maar laat de hond opzij gaan. (alleen ranglageren wijken uit).

Geef geen lekkernijen of traktaties of aanhalingen zonder dat ze verdiend zijn. Verwijder alle speeltjes, kluiven etc. u bepaald wanneer hij ermee mag spelen.

Laat de hond niet voor jullie door de deuropening of nauwe gangen gaan (sla eventueel zelfs de deur voor zijn neus dicht, zonder hem te raken, net zolang totdat hij wacht op jullie)

Hij mag zijn voedsel pas krijgen op het moment dat jullie klaar zijn met eten.

Wanneer uw hond zich opdringt, negeer hem dan...u bepaald wanneer hij aandacht krijgt.

Het klinkt misschien allemaal erg streng, maar hierdoor past u (opnieuw) de regels van de roedel toe en geeft u aan dat u de ranghogere bent en niet Nero (of straks misschien Indy)...

Hetgeen u voor de ene hond doet, moet eigenlijk ook automatisch voor de andere hond ook gelden. Dus als de een straf krijgt door in zijn mand te worden gestuurd, mag het niet zo zijn dat de andere in de ruimte op de grond dan af moet gaan oid.

De onderlinge rangorde wordt door hunzelf bepaald en u moet dan altijd rangbevestigend te werk gaan, dus (zolang) Nero ranghogere is t.o.v. Indy..mag het niet zo zijn dat wanneer ze beiden iets hebben gedaan, dat Nero wordt weggestuurd en Indy wordt aangehaald...Hierdoor ontstaan er verstoringen in de rangorde en dat regelen ze onderling dan (vaak hardhandig)

Het is alleen maar lekker dat uw honden (wanneer ze meegaan met uw vriendin) zo'n beetje elke 2 uur worden uitgelaten/dat ze even lekker kunnen ravotten. Zolang de roedelregels ook daar maar gelden.

Zolang er consequent met bijvoorbeeld bench/mand wordt omgegaan, hoeven dit geen zaken te zijn die verwarrend kunnen werken voor uw honden.

Het is eventueel, als eerder vermeld, aan te raden om met beiden op cursus te gaan of een gedragstherapeut in te schakelen. Mocht u dit niet willen/kunnen, dan is misschien het boek: slechte gewoontes van honden van Colin Tennant een aanrader om te lezen (dit boek is een van mijn persoonlijke favorieten). Hierin staan ook een hoop slechte gewoonten en er wordt duidelijk bij beschreven wat u hieraan het beste kunt doen...

In ieder geval veel succes gewenst met Nero en Indy...

Met vriendelijke groeten,

Katja Springintveld-Stolwijk

Diergezondheidsadviseuse/diertherapeute

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan Welke eventuele gedragsfouten kan ik vermijden?:

Blaasjes op handen en voeten.
      [Gesteld in Dermatologie & Venerologie]
2007-02-13 15:22:14
Huidige stand van zaken ? Beste behandeling ?
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-09-16 13:01:27
WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51
garantie na Faillissement van bouwer
      [Gesteld in Bouw]
2009-06-11 21:07:56

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+