Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Dieren
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Dieren en krijg online een antwoord van de specialist in Dieren

Zelf een vraag over Dieren? Klik hier.
Meer vragen over Dieren.
De huidige beheerder van de rubriek Dieren:
Naam: Marleen
Bedrijf: Angel spirit marleen
Reactiesnelheid: uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over Marleen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over DierenVragen over Dieren via RSS. Klik hier.
RSS over Dieren op jouw website?Vragen over Dieren op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over DierenVragen over Dieren via E-mail. Klik hier.

Poes zwanger, wat nu?

[Gesteld op: 19-08-2008]

Toelichting:
Ik heb een katje dat op 14 april 1 jaar is geworden. Zij was nog niet gesteriliseerd, en is wel meerdere malen naar buiten ontsnapt. Ook was ze al een aantal malen krols geweest. Een tijd geleden hoorden we opeens een vreselijk gekrijs van buiten komen. Ik ging kijken en vond mijn katje helemaal in paniek verstopt in een struik. Ze rende zo snel ze kon ons huis in, en begon zich vervolgens, al grommend helemaal te wassen. Verder wist ik ook dat er 2 katers in de buurt wonen. Nu, een aantal weken later, begint haar buikje echter steeds boller te worden. Maar niet zoals een gewone dikke kat bol wordt. Haar buikje begint echt naar de zijkanten uit te dijen. Ook merk ik dat haar eetlust groter wordt. Ze heeft bijna continu honger. Ik heb geprobeerd te voelen of er wat was, maar ik weet niet hoe je dat precies moet doen. Ik voelde wel wat "bollingen" in haar buik, maar geen beweging. De vriend van mijn moeder heeft echter ervaring met zwangere poezen en volgens hem is mijn katje ook zwanger. Wat denkt u? Ik heb ook al op internet gekeken wat de kenmerken van zwangere poezen zijn, en aan de meeste daarvan voldoet Yumi wel. Zo beginnen ook haar tepeltjes te verkleuren (deze worden feller van kleur). Mijn vraag was dan namelijk wat ik moet doen als het echt zo is. Ik probeer haar nu al binnen te houden, want ik wil haar dan zo goed mogelijk verzorgen. Maar moet ze dan ook meer eten of speciaal eten krijgen? Hoe moet ik haar dan het beste verzorgen?

Groetjes,

Angelique Horsch uit Brunssum.
Antwoord:

Beste Angelique,

Ik heb net de vraag via de directe mail beantwoord maar toch even een kopie ervan op gratisadviseurs.nl 

Zo te horen is uw (arme) Yumi waarschijnlijk niet geheel vrijwillig gedekt. De symptomen welke u beschrijft lijken wel heel erg op die van een zwangerschap. (maar het kan eventueel ook nog een schijnzwangerschap zijn). Er van uitgaande (ook naar aanleiding van haar reaktie toen het gebeurt was) dat het een echte zwangerschap betreft.
Zwangerschap duurt bij katten normaal gemiddeld zo'n 63 dagen. Zwangerschap verhoogt de behoefte aan eiwit en calorieen. Wanneer u al een hoogwaardig, kwalitatief en goed uitgebalanceerd dieet voert, hoeven er niet veel aanpassingen doorgevoert te worden. Eventueel is het nog aan te raden om uw poes kittenvoer te geven, aangezien daarin eiwitten en calorieen in een wat hogere mate aanwezig zijn. Geef inderdaad maar wat meer van het voer, aangezien ze nu niet alleen zichzelf moet voeren, maar ook weer niet buitensporig..(houdt ongeveer als maximum 2 keer van hetgeen ze nu ongeveer krijgt) Zorg er dan voor dat ze het voer of continu kan pakken of dat ze meerdere kleine porties geeft (door de groei van de kleintjes, drukt het alles een beetje opzij en kan Yumi niet alles naar binnen werken..
De meeste poezen passen zelf hun lichaamsbeweging aan en beperken deze als de geboorte begint te naderen.
U kunt Yumi eventueel laten wennen aan een warme tochtvrije plek om te jongen (lang voordat de bevalling zou kunnen beginnen) (als ze al een eigen voorkeursplek heeft, is dit ook prima) Eventueel is gebruik maken van een "werpkist" (hiervoor kunt u een grote kartonnen doos nemen met daarin een grote opening voor Yumi en dit gat moet dan ongeveer 10-15 cm van de grond zitten (om te voorkomen dat de jongen uit de doos kunnen vallen)  Wanneer u Yumi niet heeft laten wennen aan een "werpkist" is er een kans dat ze een nest wilt maken op bijvoorbeeld uw bed oid

Over het algemeen gaat alles "vanzelf" bij de geboorte en heeft Yumi u daarbij niet nodig. Waar u wel op moet letten (wanneer u erbij bent) is dat wanneer Yumi zelf niet het vlies (waarin de kitten zit) doorbreekt, u dit voor haar doet, zodat het kitten kan ademen. en wanneer Yumi niet de navelstreng binnen zo'n 15 minuten heeft doorgebeten , dan kunt u met een steriel gaasje de navelstreng afbinden (eventueel kunt u ook een navelstrengklem welke ook voor mensen gebruikt worden, gebruiken)
Tel eventueel ook de nageboortes om er zeker van te zijn dat ze de baarmoeder allemaal hebben verlaten.
Een gemiddeld nest bestaat uit ongeveer 3-5 jongen en duurt gemiddeld zo'n 2-6 uur, maar kan ook heel gemakkelijk langer dan die 6 uur duren.
Op het moment dat u het niet vertrouwd dat alles goed verloopt...bijvoorbeeld dat Yumi helemaal uitgeput is en niet meer kan en u twijfelt of er nog in moet zitten, bel dan de dierenarts...deze kan u verder ermee helpen.

In ieder geval heel veel succes gewenst (vnl aan Yumi) en (zolang het niet alsnog een schijnzwangerschap betreft) veel plezier met de kittens.

Met vriendelijke groeten,
Katja Springintveld-Stolwijk
Diergezondheidsadviseuse/diertherapeute

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Dieren:
Alternatieve Geneeswijzen
Dierencommunicatie
Diergeneeskunde
Grasdieren
Huisdieren
PaardengezondheidGerelateerde vragen aan Poes zwanger, wat nu?:

zwangerschapstest negatief
      [Gesteld in Vrouwen & gezondheid]
2007-03-13 14:35:33
Wat is de oorzaak?
      [Gesteld in Verloskunde]
2007-05-02 15:52:24
ben ik zwanger
      [Gesteld in Gynaecologie en Verloskunde]
2008-01-08 11:17:53
Chiropractie en zwanger
      [Gesteld in Chiropractie]
2009-06-28 10:26:21
werken in sauna tijdens zwangerschap
      [Gesteld in Sauna]
2010-08-05 20:24:25

Gemiddelde score Dieren: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+