Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Psychiatrie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychiatrie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychiatrie

Zelf een vraag over Psychiatrie? Klik hier.
Meer vragen over Psychiatrie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychiatrie:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŰel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychiatrie op jouw website?Vragen over Psychiatrie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via E-mail. Klik hier.

Dochter is extreem manipulatief, graag advies!

[Gesteld op: 07-08-2008]

Toelichting:
Onze dochter van 17 jaar heeft Borderline verschijnselen( dit is pas definitief vast te stellen op haar 18e vertelt men ons), maar wil ECHT niets in het leven. Ons dagelijks leven bestaat uit ruzies, liegen, agressief gedrag, weglopen, foute vrienden/loverboys. Wij willen haar graag uit huis hebben, maar zij geeft aan dan nooit werk te gaan zoeken en zal/wil ons bewust met al haar schulden opzadelen. Tot wanneer zijn wij verantwoordelijk voor haar financiŰle lasten, want zij chanteert ons nu gewoon en Jeugdzorg wil na 3 jaar ook niets meer voor haar doen. Help ons aub! Heeft u tips, bijvoorbeeld kunnen wij haar gesloten laten behandelen, want de ÚÚn zegt dat dit niet kan/mag met Borderline en volgens een ander weer wel.
Antwoord:
Excuses voor het late antwoord. Ik had prive-omstandigheden die mij bezig hielden.

Een meisje op die leeftijd met borderline is zeer zeer moeilijk. Ik wordt er altijd een beetje geïrriteerd van als ik hoor dat een instelling een kind al heeft opgegeven. Dat is voor haar ook zeker niet goed. Dan zal ze over het algemeen nog grensoverschrijdender gedrag gaan vertonen. Borderline is een zeer vervelende ziekte, zowel voor de omgeving als voor het meisje zelf. Leven met borderline is diep lijden.

Ik weet niet of de wetenschap op dit moment kan onderbouwen wat ik schrijf, maar ik heb zeer veel ervaring met mensen met borderline en hun naasten. Mijn visie op borderline is dat het een hechtingsprobleem is. Vaak groeien deze kinderen op in een omgeving die niet veilig was. Vaak zijn ze ook niet goed gehoord. Ik geef nu niet de ouders direct de schuld maar leg puur een feit op tafel. Zo zie ik het vaak. Misschien kunt u het plaatsen in de juiste context voor u. Grenzen zijn over het algemeen vaag bij deze kinderen. Vaak is er ook flink over de grenzen heen gegaan of zijn deze niet gerespecteerd. Vaak is het zo dat een kind niet voldoende basis heeft kunnen opbouwen om een sterke ik op te kunnen bouwen. Regelmatig zijn deze kinderen hooggevoelig en best kwetsbaar.

De grote mond en het opvallende gedrag zijn vaak meer noodsprongen. Vaak weet een kind niet goed hoe ze het wel kunnen doen of zeggen. Een kind van 17 heeft daarnaast nog een heel groot probleem dat haar borderline samenvalt met de puberteit. Over het algemeen begint borderline tijdens of net na de puberteit. Maar uw dochter zit nu eigenlijk in een dubbele identiteitscrisis. Een kind met borderline vertoont gedrag waarmee ze de hele omgeving op de kop kan zetten en manipuleren. Chanterend gedrag en dwingen zijn de meeste borderliners ook niet vreemd. Maar wie goed naar zo'n kind zou kijken en gewoon eens stil naast haar zou gaan zitten en oprecht geïnteresseerd zou zijin in haar lijden en leven dan zou je hoogstwaarschijnlijk een flinke dosis angst kunnen waarnemen. Dit is vaak in het dagelijks leven niet goed zichtbaar. Maar de meeste borderliner zijn eigenlijk zeer bange kinderen die uit onmacht, onkunde en angst een groot schouwtoneel opzetten om de aandacht maar vooral op het gedrag te zetten, zodat ze niet hoeven te kijken naar de intense pijn die er eigenlijk in zichzelf speelt. Om deze reden zie je ook heel veel verslavingsgedrag en zelfbeschadigend gedrag bij deze meisjes.

Ik zou niet te vast houden aan de mening van jeugdzorg. De nieuwere inzichten tonen aan dat er wel degelijk te genezen is van borderline. Of leefbaar geleefd kan worden. Er is wel degelijk hoop voor haar. Geef haar alsjeblieft niet op. Als de omgeving al niet meer in haar geloofd dan is ze verloren. Een kind met borderline kan nog niet op zichzelf en vanuit eigen "ik" leven. Dit zal ze moeten gaan leren in de jaren. Ze heeft iemand nodig die vast in haar geloofd en ook de veiligheid biedt die haar een opening geven om aan haar angsten en pijn de werken. Een vooral ook iemand die zeer goed de eigen grenzen kent en sterk in zichzelf staat. Ze heeft structuur, goede grenzen en veiligheid nodig. Mocht dit realiseerbaar zijn dan zal dit nog een weg worden die erg zwaar kan zijn voor naasten en zichzelf. Leren omgaan met borderline en eventueel genezen is een project van vele jaren. Jammer genoeg. Geef haar de kans. Zoeke r eventueel hele goede begeleiding bij voor uzelf. Als naaste omgaan met een borderliner is zwaar en ook een kunst. Maar dit is aan te leren. Met een bepaalde manier van benadering kan het een tijd zijn die door te komen is.

Ik wens u zeer veel sterkte.

Groetjes, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Dochter is extreem manipulatief, graag advies!:

Mag een bedrijf een winkelverbod opleggen?
      [Gesteld in Rechtshulp]
2007-02-03 11:43:44
Aanhoudende tussentijdse bloeding
      [Gesteld in Gynaecologische Aandoeningen]
2007-07-09 12:43:46
Hoe kan ik mijn vriendin en relatie redden?
      [Gesteld in Psychiatrie]
2008-10-15 21:46:26
kan moeder dochter en kleinkind huis uit zetten?
      [Gesteld in Familierecht]
2009-02-23 11:40:31
Dochter van mijn vriendin (4 jaar) reageert slecht
      [Gesteld in Kinderopvoeding]
2009-08-21 13:34:14

Gemiddelde score Psychiatrie: 8.2 (163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+