Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Honden en krijg online een antwoord van de specialist in Honden

Zelf een vraag over Honden? Klik hier.
Meer vragen over Honden.
De huidige beheerder van de rubriek Honden:
Naam: Elizabeth Koper van Elten
Bedrijf: Hondentrimsalon
Reactiesnelheid: 10 uur
Waardering: 7.7 (van max. 10)
Meer informatie over Elizabeth Koper van Elten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondenVragen over Honden via RSS. Klik hier.
RSS over Honden op jouw website?Vragen over Honden op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondenVragen over Honden via E-mail. Klik hier.

hond en kind

[Gesteld op: 27-07-2008]

Toelichting:
Hallo katja, ik had inderdaad niets meer gehoord maar mijn vraag speelt nog steeds. met kinderen sluit ik de hond op in de bench met een lekker varkenshoor of ik doe hem buiten maar hij voelt zich duidelijk buitengesloten. Bij de kinderen voelt ie zich echter ook niet op zn gemak. Benieuwd of jij goed ideeen hebt!
Antwoord:

Honden en kinderen samen zijn inderdaad handenbindertjes. Uit uw vraag, gesteld op 10 december 2007, lees ik dat uw hond een asielhond betreft en is het dus waarschijnlijk niet na te gaan of de hond een band heeft kunnen opbouwen met kinderen tijdens de socialisatieperiode. En gezien de reaktie naar kinderen toe, denk ik dat dat niet het geval is geweest of hij heeft slechte ervaringen gehad met kinderen.

Dat uw hond wanneer er volwassenen op visite komen in zijn mand gaat liggen en niet wanneer er kinderen bij zijn, heeft waarschijnlijk te maken met de rangorde binnen de "roedel". Op het moment dat er alleen volwassenen zijn, dan voelt uw hond zich nog steeds de laagste in rang. Wanneer er nu kinderen bij zijn, is deze duidelijke rangverdeling er in de ogen van de hond niet. De hond reageert wat het instinct hem ingeeft. Voor de hond zijn kinderen ook maar rare wezens, die gillen, gooien, rennen en veels te veel verwarrende signalen afgeven.

Kinderen kijken gewoonlijk met grote ogen en dit is indringend aankijkgedrag welke bij honden als dominant overkomt. Veelal benadert een kind (wanneer het kruipt) de hond in een "onderdanige"/lage houding. Laat de kinderen de hond eigenlijk ook nooit benaderen, maar zorg ervoor dat de hond naar de kinderen toe moeten komen. Op deze manier komt de ranglagere(hond) naar de ranghogere (kind) toe en kan er hierover geen onduidelijkheid ontstaan.  Wanneer kinderen hun handen uitsteken naar de hond, wordt dit ervaren als een bedreiging en de meeste honden beantwoorden dit met een waarschuwings-signaal. Aangezien deze door de kinderen niet begrepen wordt, gaan ze door en de hond reageert dan feller met alle gevolgen van dien... Er moet vanuit gegaan worden dat de hond in principe niets verkeerd doet (in zijn beleving)...hij reageert volgens zijn instinct.

Het beste is om de kinderen de hond volledig te laten negeren (maak er eventueel een spelletje van) zodat het niet dreigend overkomt voor de hond. Er is een kans aanwezig dat uw hond de komst van kinderen inmiddels is gaan associeren met buitensluiting, dit gedrag zal dan doorbroken moeten worden met veel geduld. Wanneer de hond ervoor kiest om er wel bij te willen liggen en verder niks te ondernemen, dan lekker laten gaan. Een optie is om de hond in eerste instantie met de bench dicht (met lekkernij) in de ruimte te zetten waar u en uw visite dan is. Vanuit dat punt (wanneer dit goed gaat) is de volgende stap de bench (met lekkernij) open totdat de bench niet meer nodig is.

Uw angst en stress voor wat eventueel kan komen sterkt het gevoel van uw hond naar kinderen toe. Dus dat is iets waar u eventueel zelf aan zal moeten werken (hoe moeilijk/onmogelijk het ook is/lijkt)

Hetgeen u al deed met de kinderen de hond wat lekkers te laten geven is goed. Het is belangrijk dat uw hond de komst van kinderen als iets leuks gaat zien, namelijk het verkijgen van een lekkernij en het spelen van spelletjes (absoluut geen trek of competiegerichte spelletjes, aangezien deze de rangorde weer in de war kan schoppen) en natuurlijk (het bekende verhaal) uw hond nooit alleen laten met de kinderen...

Ik hoop dat u iets aan deze ideen heeft, anders kunt u misschien een gedragstherapeut inschakelen om u met dit te kunnen helpen. Succes in ieder geval!

Met vriendelijke groeten,

Katja Springintveld-Stolwijk

Diergezondheidsadviseuse/diertherapeute

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Honden:
Bewegingsprobleem Hond
Hondengedrag
Hondenopvoeding
Hondensporten
Hondentrimmen
Hondenvoeding
PuppiesGerelateerde vragen aan hond en kind:

jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
hoe geef je de hond de juiste aandacht die hij wil
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2011-03-09 14:17:41
Onze hond 8 mnd valt uit naar kinderen.
      [Gesteld in Hondengedrag]
2011-11-24 11:25:43

Gemiddelde score Honden: 7.7 (752x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+