Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Neurologische Stoornissen » Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom en krijg online een antwoord van de specialist in Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Zelf een vraag over Chronisch Vermoeidheidssyndroom? Klik hier.
Meer vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

Beheerder worden?

De rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom Klik hier.

RSS over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via RSS. Klik hier.
RSS over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website?Vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via E-mail. Klik hier.

Wat zijn de symptomen van CVS?

[Gesteld op: 28-11-2006]

Toelichting:
Wat zijn de symptomen van CVS of hoe kan ik Chronisch vermoeidheidssyndroom herkennen?
Antwoord:
Eenieder is wel eens moe. Iedereen ervaart zelfs perioden waar de draaglast overwicht heeft op de draagkracht. Vermoeidheid is dan ook één van de meest voorkomende klachten in de geneeskunde. In Nederland staat het op de derde plaats en in België bezet moeheid de vierde plaats van de meest gerapporteerde symptomen.
Vermoeidheid heeft echter verschillende betekenissen zoals uitputting, verminderde mogelijkheid om te presteren of een onuitgeslapen gevoel. Tien tot twintig procent van alle vermoeide mensen ervaren reeds 6 maanden voortdurende vermoeidheid. Deze chronische moeheid kan wijzen op verschillende medische aandoeningen zoals systemische lupus erythematosis, kanker en multiple sclerose. Van de mensen die klagen over chronische vermoeidheid, lijdt ongeveer 2% aan het chronisch vermoeidheidssyndroom of CVS.

CVS
CVS is een klinisch gedefinieerde aandoening die wordt gekenmerkt door een ernstige, invaliderende vermoeidheid en een combinatie van voornamelijk zelf gerapporteerde klachten (Fukuda et al, 1994). De diagnose kan slechts worden gesteld na uitsluiting van andere medische en psychiatrische oorzaken van vermoeidheid.
Bij gebrek aan een empirisch gefundeerde en algemeen aanvaarde wetenschappelijke definitie werden, op basis van consensus, exclusiecriteria ontwikkeld met als doel een homogene onderzoekspopulatie te creëren.
Het Center for Disease Control and Prevention (CDC-USA) paste de oorspronkelijke CVS-criteria van 1988 aan in 1994. Het CDC wordt erkend als leidinggevende federale instantie die de gezondheid en veiligheid van mensen over de hele wereld vrijwaren. Volgens de nieuwe criteria dient er sprake te zijn van persisterende of terugkerende medisch onverklaarbare moeheid die een duidelijk beginpunt heeft, niet het gevolg is van geleverde inspanningen en niet significant vermindert door het nemen van rust. Er wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen aanhoudende vermoeidheid (die meer dan één maand duurt), chronische vermoeidheid (die meer dan zes maanden duurt) en idiopatische vermoeidheid (Fukuda et al, 1994). Tevens dient het familiaal, sociaal en professioneel functioneren ernstig beperkt te zijn omwille van de vermoeidheid. Een tweede voorwaarde houdt de aanwezigheid in van tenminste vier van de volgende acht symptomen : stoornissen in het korte termijn geheugen en/of de concentratie, keelpijn, pijnlijke en/of gevoelige lymfeklieren, spierpijn, pijn in verschillende gewrichten, niet-verkwikkende slaap, vermoeidheid die tenminste 24 uur aanhoudt na een relatief kleine inspanning en dit minstens gedurende 6 maanden.

U moet echter steeds rekening houden met het feit dat dezelfde klachtenpatronen ook in andere chronische aandoeningen kunnen voorkomen zoals diabetes, kanker, RA, MS,... Het is dus zeer belangrijk om een diagnose te laten stellen door iemand met kennis ter zake en niet alleen af te gaan om de beschrijvingen.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat zijn de symptomen van CVS?:

Welke ziektes hebben invloed op lieggedrag
      [Gesteld in Psychiatrie]
2007-10-07 11:06:34
WAT IS VCS
      [Gesteld in Chronisch Vermoeidheidssyndroom]
2007-10-11 23:00:27
Temperatuur, Electro Fysiologische Diagnostiek?
      [Gesteld in Natuurgeneeskunde]
2009-05-08 13:25:03
Ik allerlei kwalen, tegenslag en ongeluk.
      [Gesteld in Alternatieve Geneeswijzen]
2010-02-22 15:23:32
symptomen van dementie
      [Gesteld in Dementie]
2011-04-26 21:35:28

Gemiddelde score Chronisch Vermoeidheidssyndroom: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+