Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Overheid » Suriname
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Suriname en krijg online een antwoord van de specialist in Suriname

Zelf een vraag over Suriname? Klik hier.
Meer vragen over Suriname.
De huidige beheerder van de rubriek Suriname:
Naam: Marnix h visser
Bedrijf: Stichting more life
Reactiesnelheid: 15 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Marnix h visser vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over SurinameVragen over Suriname via RSS. Klik hier.
RSS over Suriname op jouw website?Vragen over Suriname op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over SurinameVragen over Suriname via E-mail. Klik hier.

erfpacht of eigendom - Wat zijn de risico's

[Gesteld op: 09-07-2008]

Toelichting:
Ik wil een perceel kopen in suriname en een huis op laten bouwen. Nu kan ik via een kennis van mijn vrouw en stuk grond kopen van 1 hectaar voor 5000 euro. Mijn vrouw was (Surinaams) nu Nederlands. Ik ben Duitser.
Antwoord:

In Suriname zijn er verschillende grondtitels, waarvan eigendom en erfpacht/grondhuur de belangrijkste zijn. Na 1982 worden er in Suriname geen erfpachtgronden meer uitgegeven. Alleen nog maar grondhuur. de bestaande erfpachtpercelen zullen wanneer het erfpachtrecht afloopt in grondhuur aangevraagd moeten worden. ieder jaar dient er een canon (erfpacht) of grondhuur betaald te worden

een erfpachtperceel is eigendom van de staat maar het zakelijke recht om dit terrein aan te wenden voor het doel waarvoor het wordt afgestaan wordt middels een beschikking voor een bepaalde periode aan de titelhouder afgestaan . in de praktijk betekent dit dat je met de grond hetzelfde kunt doen als met een eigendomsgrond maar dat in het geval van erfpacht je wel gebonden bent aan de hiervoor geldende beschikkingsvoorwaarden. 1 van de belangrijkste voorwaarden is het in cultuur brengen van de grond.

Hoewel erfpacht/grondhuur en eigendom allemaal zakelijke rechten zijn, verschilt de procedure bij koop aanzienlijk aangezien er voor de overdracht van een grondhuur/erfpachtperceel er eerst toestemming van de overheid nodig is alvorens het perceel notarieel overgedragen kan worden (de levering). Deze toestemming kan snel gaan, maar kan ook makkelijk enige jaren in beslag nemen.

Het tijdstip tussen verkoop en levering verschilt dus bij erfpacht/grondhuur, terwijl bij eigendom koop en levering vrijwel gelijktijdig plaatsvind.

Ook kunnen alleen Surinamers woonachtig in Suriname en met de Surinaamse nationaliteit een erfpacht/grondhuur perceel kopen. Buitenlanders omzeilen deze bepaling meestal door de oprichting van een rechtspersoon naar Surinaams recht zoals een stichting. Let wel: het is dan de stichting die het recht van erfpacht koopt en het bestuur wordt gevormd door de belanghebbende personen. Voor het oprichten van stichtingen en alles wat daarbij komt kijken zult u zich ook apart moeten laten adviseren.

Bij koop van een grondhuur perceel is het volgende van belang:

1. recent uittreksel laten opvragen bij hypotheekkantoor. hiermee kun je nagaan wie de juridische eigenaar is en de ligging van het terrein.

2. een kopie van de beschikking die behoort bij het desbetreffende perceel. elk erfpacht of grondhuurperceel heeft een beschikking

3. kopie perceelkaart welke behoort bij de oorspronkelijke beschikking, zodat duidelijk is of het terrein in zijn geheel of slechts een deel daarvan wordt verkocht. In suriname komt het veel voor dat verkopers van erfpacht/grondhuur terreinen slechts een deel proberen te verkopen. Voor een verdeling is echter eerst toestemming van de overheid nodig die daarbij een aantal richtlijnen hanteert. een perceel dient onder meer bereikbaar te zijn middels een weg en het perceel mag niet te klein zijn (minimaal 15 meter breed)

4. indien u een buitenlander bent zult u een stichting moeten oprichten. de kosten zullen hiervoor +/- 400 Euro bedragen.

5. u maakt vervolgens een onderhandse koopovereenkomst waarbij het zeer belangrijk is dat de hypotheekbewaarder gemachtigd wordt om een aantekening te maken van deze koop in de daarvoor bestemde registers ten hypotheekkantore aangezien de buitenwereld anders niet weet dat het perceel is verkocht en je hiermee voorkomt dat de perceeleigenaar het perceel tweemaal probeert te verkopen. op het uittreksel zal immers de aantekening worden vermeld. hiermee wordt u dan de 'economische' eigenaar.

6. indien u de verkoper direkt de gehele koopsom betaald, zult u ook een onherroepelijke last en volmacht moeten nemen waarmee u in staat wordt gesteld om namens de verkoper alle rechtshandelingen te plegen die nodig zijn om uw belangen veilig te stellen, zoals het indienen van verzoekschriften, het eventueel vestigen van een hypotheek en het belangrijkst het 'notarieel leveren' (aan uzelf namens de verkoper) van het door uw gekocht perceel.

Betaald u slechts een deel dan wordt er meestal een hypotheek gevestigd op het debetreffende terrein, maar een hypotheek vestigen op een grondhuur terrein in Suriname is in het algemeen al een verstandige keuze. vestigen van een hypotheek zijn kosten aan verbonden.

7. vervolgens dient er een verzoekschrift ingediend te worden bij de Dienst Der Domeinen voor de overdracht (of eventueel ook nog een verdelingsverzoek van de grond)

8. Daarna zult u het terrein moeten opschonen conform de bepalingen in de beschikking (vermeld onder punt 2) en zal de Dienst Grondinspectie (deze maakt nu fotos !) en de districtcommissaris van het district waar uw perceel ligt een advies uitbrengen. In de meeste gevallen zal er een positief advies uitgebracht worden indien er geen bezwaar tegen de overdracht is.

9. deze adviezen worden doorgestuurd naar het ministerie van ROGB alwaar uiteindelijk de toestemming (en/of verdelingsbeschikking) zal moeten worden getekend door de minister. dit kan soms jaren duren.

10. pas na verkregen toestemming zal de notariele akte worden opgemaakt en kan het perceel op uw naam (naam van de stichting) ter hypotheekkantore worden ingeschreven. aan de verkoop zijn overdrachts en notariskosten verbonden

In de praktijk kun je dus zonder problemen erfpacht kopen mits je de voorgaande punten goed in de gaten houdt en dat je goed weet hoe de procedure bij verkoop in elkaar zit.

verder geldt:

Als je erfpacht koopt doe het dan gelijk goed en doordacht want dat voorkomt problemen. dit voorkomt ook teleurstellingen die je in de prachtige land niet hoeft te hebben.

erfpachtpercelen en grondhuurpercelen kunnen indien niet wordt voldaan aan de bepalingen in de beschikking door de staat worden ingetrokken. het komt in Suriname veel voor dat erfpachters niet in staat zijn de percelen te onderhouden en dat de staat vervolgens al bezig is deze percelen in te trekken. de eigenaar probeert dan vaak om nog snel dit probleemterrein te verkopen en/of hypotheek te vestigen aangezien de intrekking pas een feit is indien deze is inschreven ter hypotheekkantore door de staat. tot die die tijd kan de juridisch eigenaar nog doen wat hij wil (verkopen, hypotheek vestigen etc) met het perceel.

Er valt nog veel meer te vertellen, maar het beste is dat u zich laat bijstaan door een notaris die tijd en moeite wilt nemen uw koop te begeleiden (zie zijn wel moeilijk te vinden maar ze zijn er) of een onroerend goed adviseur met kennis van zaken

Beantwoord door:
marnix h visser
profielpagina


Gerelateerde vragen aan erfpacht of eigendom - Wat zijn de risico's:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
is er risico op legionella bij het spoelen van wc
      [Gesteld in Legionella]
2010-05-19 13:03:29
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
Wonig op erfpacht grond
      [Gesteld in Suriname]
2011-02-18 16:25:45

Gemiddelde score Suriname: 8.9 (1088x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+