Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind

[Gesteld op: 29-06-2008]

Toelichting:
ze heeft al een laatste waarschuwing gekregen mocht ze zo door doen dan gaat ze het huis verlaten ze bezorgd veel stress en spanning in huis...en we hebben meer kinderen om aan te denken hoe gaat dit verlopen voor ons?
Antwoord:


 

Geachte vragenstelster,


Uw situatie is weinig vrolijk te noemen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden die een oplossing kunnen bieden.

Bij gebrek aan informatie neem ik maar aan dat u en uw vriend zijn gaan samenwonen met inbreng van kinderen van hem en misschien ook van u. Ook noemt u geen leeftijden van de kinderen. 

Zoals u de vraag formuleert legt u de oorzaak van en de verantwoordelijkheid voor de nare gezinssituatie bij de dochter van uw vriend. U ziet als oplossing dat zij moet veranderen (zich aanpassen) of vertrekken. 

Daarbij geeft u niet aan welke van deze twee richtingen uw voorkeur heeft. 

U stelt de vraag binnen de rubriek NLP zodat ik mijn antwoord ook binnen dat kader zal formuleren. 


Vooraf wil ik opmerken dat mijn antwoord alleen maar algemeen kan zijn. Het onderstaande benoemt veel voorkomende patronen in situaties als de uwe. Het zegt niets over uw eigen situatie, daar ik die niet ken. Wel is het zo dat als u in het onderstaande veel herkent, dit antwoord u mogelijk de richting van een goede oplossing kan wijzen. Daarvoor heeft u begeleiding nodig van een externe coach, opgeleid in Interculturele NLP.


Antwoord voor als u een oplossing zoekt binnen het gezin:

1 De dochter van uw vriend is niet verantwoordelijk voor het ontstaan van uw huidige  gezin.

Meestal kiezen de volwassenen om samen te leven en moeten de aanwezige kinderen zich daarin voegen.

Het (weer) in harmonie brengen van de onderlinge relaties kan alleen gebeuren wanneer alle gezinsleden en vooral de ouders  om te beginnen de huidige onprettige situatie als startpunt kunnen accepteren. Het is wat het nu is. Schuld aan de huidige situatie speelt hierbij geen enkele rol.


2  De dochter van uw vriend is ook niet de oorzaak van de moeilijkheden. De moeilijkheden zijn ontstaan in de wisselwerking van allen met allen. Daarbij speelt ook de voorgeschiedenis van de dochter een rol, die door haar ouders is bepaald. 


Bij het vinden van een oplossing spelen twee aspecten een centrale rol:

A: de moeder dochter relatie van uw vriend’s dochter

B: interculturele wrijving in kunstmatig samengestelde gezinnen


Toelichting:


A: de moeder-dochter relatie van uw vriend’s dochter

Uw vriends dochter, leeftijd onbekend, heeft als elk kind een band met de moeder, ongeacht het verloop van de relatie tussen vader en moeder. Daarin voelt ze zich in ieder geval op haar eigen manier veilig en/of vertrouwd. Voor haar wordt moeder nu ongevraagd ingeruild voor een andere mevrouw, die de rol van moeder ongevraagd overneemt en die ze zelfs soms zo moet aanspreken. 

Deze andere mevrouw snapt haar niet, houdt (onbewust) geen rekening met hoe zij zich motiveert en met wat zij belangrijk vindt. Ook zorgt die vrouw er voor dat vader plotseling geheel ander gedrag laat zien dan ‘thuis bij moeder’. Dit komt door de nieuwe wisselwerking tussen vader en de nieuwe vrouw, die de aanleiding was voor hun nieuwe relatie. Hierdoor gaat vader haar plotseling ook corrigeren of afwijzen op punten die eerder heel gewoon waren. 

Uiteraard wijst zij de nieuwe vrouw af. Die is voor haar de oorzaak voor haar problemen en dat laat ze ook merken. Daarvoor wordt ze meestal door vader en stiefmoeder gestraft. Hierdoor verliest ze haar basisveiligheid in haar bestaan.  In deze diepe onveiligheid gaat ze allerlei alarmsignalen vertonen, die naarmate ze niet worden gehoord, steeds sterker worden. In uw situatie speelt dit zeker mee en is uw reactie averechts: U accepteert haar hulpkreten niet: ze moet dan maar weg.

Zelf heeft een nieuwe moeder ook last van het afwijzende gedrag van het nieuwe kind, waardoor ze zich ook afgewezen voelt. Dat accepteert ze niet en daarmee houdt ze de kring van wederzijdse afwijzing in stand. Alleen de nieuwe moeder kan dit proces doorbreken daar het kind in een afhankelijke positie zit.


Gebeurt hier niets aan dan houdt de dochter er op den duur de volgende diepste overtuiging aan over: 

Als ik niet accepteer dat ik moet zijn zoals anderen willen (en dus moet accepteren dat ik niet mezelf mag zijn in mijn leven), dan wordt ik helemaal afgewezen (mag ik er helemaal niet zijn). Dit is de tweekeuze tussen robot zijn of dood. Wat zou u zelf in deze situatie kiezen?  


Het zoeken van een oplossing binnen dit beperkende dilemma kan leiden tot een gebroken gezin en negatieve invloed op de vader-dochter relatie. Ook wordt de dochter (afhankelijk van haar leeftijd nu) vatbaar voor relationele,  psychische en lichamelijke problemen op latere leeftijd, die zij dan zelf zal moeten oplossen. Tenslotte kan ook de relatie van u met uw vriend en de ontwikkeling van de andere kinderen erdoor worden beïnvloed. 

Dit alles is overigens niet ‘slecht’ of zo. Ieder mens (ook een kind dus) is verantwoordelijk voor het eigen leerproces in het leven en kiest daarvoor ook de eigen startsituatie. Als volwassen ouder heeft u echter wel de mogelijkheid dit om te buigen in een door u meer gewenste richting. 


Een positieve oplossing voor deze situatie kan alleen worden gevonden door begeleiden van het gezin in het groepsdynamische ontmoetingsproces, waarmee ouders en kinderen op natuurlijke manier een meer harmonieuze gezinscultuur opbouwen. 

Dit proces kan alleen slagen onder begeleiding van een externe gezinscoach. Deze dient dan wel geschoold te zijn in begeleiden van groepsdynamische processen in alle fasen daarvan. 

Binnen het kader van de rubriek NLP waar u uw vraag heeft gesteld, zijn alleen coaches met een certificatie als Master, Master coach of Trainer in Interculturele NLP hiervoor opgeleid.

N.B. ‘Amerikaanse’ NLP-ers zijn niet opgeleid in het begeleiden van natuurlijk verlopende groepsprocessen.B: interculturele wrijving in kunstmatig samengestelde gezinnen.

Als een man en een vrouw kinderen krijgen, dan passen de kinderen in de gezinscultuur. 

Komt een gezin op andere wijze tot stand, zoals bij u of bij adoptie, dan kan het zijn dat de manieren van zijn van ouders en kinderen niet van nature bij elkaar passen. Dit merk je dan doordat ouders en kinderen elkaar niet zomaar snappen of begrijpen. Een kind kan zich dan zeer bedreigd voelen als bijvoorbeeld haar manier van zich motiveren of sturen van het gedrag door de omgeving wordt geblokkeerd. Dit zijn onbewuste processen, dus niemand heeft hier schuld aan. Het uit zich vaak in ‘dwars’ gedrag en enthousiast ‘niet willen’ doen van elke opdracht. 


De oplossing binnen de gezinssituatie zit hier in het leren kennen van elkaars 'gebruiksaanwijzing'. Dit is vooral een verantwoordelijkheid van de ouders, daar de kinderen afhankelijk zijn.

U kunt voor dergelijke situaties onder meer terecht bij iemand die geschoold is in Interculturele NLP.

Dat bestrijkt onder meer de natuurlijke groepsdynamiek en de invloed op elkaar van mensen met alle mogelijke culturen in relaties en gezinnen.

N.B. ‘Amerikaanse’ NLP-ers of hulpverleners uit het gewone maatschappelijke circuit  kunnen meestal niet zoveel met deze problemen, daar zij vooral letten op correctie van afwijkend gedrag van individuen (hier de dochter als niet geaccepteerde probleemdrager) en niet op de onderlinge beïnvloeding van motivatiepatronen (gemeenschappelijke oplossing, door allen gewild).


In de praktijk worden de onder A en B beschreven situaties gelijktijdig aangepakt en opgelost.

De Interculturele NLP coach spreekt met alle betrokkenen, en leert hen daarna hoe zij goed kunnen  omgaan met de persoonlijke behoeften van de gezinsleden m.b.t. communicatie en leergedrag. Dit is onder meer nodig om de kinderen de ruimte te bieden voor goede schoolprestaties. 

Meestal is op deze wijze op korte termijn een bevredigende nieuwe toekomst voor het gezin te realiseren. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan het ook nodig zijn de school daarbij in te schakelen.

Blijkt voor alle betrokkenen, dat er geen goede oplossing binnen het gezin mogelijk is, dan kunnen de gevonden motivatie- en interactiepatronen helpen om een voor allen aanvaardbare andere oplossing te vinden, waarbij psychische ‘schade’ zoveel mogelijk kan worden voorkomen.


Oplossing ‘buiten het gezin’

Kiest u niet voor een oplossing waarbij ook de ouders moeten veranderen, dan komen meestal de volgende aflopen in beeld:

-Het conflict kan escaleren waarna de dochter van uw vriend via allerlei vluchtwegen (wegloop- en drop out gedrag)  zal proberen weg te komen uit de gezinssituatie.


-Dit kunt u voorkomen door het kind voordien zelf uit huis te plaatsen bij familie, kostscholen, pleeggezinnen, jeugdinrichtingen e.d. Meestal is dit weinig meer dan het uitplaatsen van het probleem. Zoals onder A beschreven lost dit op termijn voor alle betrokkenen meestal weinig op.


Ik hoop dat u wat aan dit antwoord heeft. Wilt u meer weten of zoekt u een gezinscoach, dan kunt u ook met ons contact opnemen.

Ik wens u veel wijsheid en sterkte toe.


Met vriendelijke groet,


Hans Dalhuijsen

 

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan mijn vriends dochter is een zeer moeilijk kind:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08
Diagnose Ontwikkelingsachterstand, hoe gaat dat?
      [Gesteld in Groei & Ontwikkeling]
2007-06-11 14:42:50
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+