Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Lening aan bestuurslid WWFT handeling?

[Gesteld op: 09-06-2020]

Toelichting:
Er zijn op deze site al een aantal vragen gesteld over stichtingen die geld uitlenen (aan bestuursleden), deze casus is daar een variatie op omdat het geld van de lening wordt gebruikt voor de aankoop van een huis en de notaris weigert de transactie te passeren. Er zou sprake zijn van een wwft situatie. In deze casus zijn er twee stichtingen. Stichting 1 heeft statutair als DOEL om te zorgen dat stichting 2 haar DOEL kan uitvoeren. We noemen het een werkmij-stichting en een holding-stichting. De statuten van de werkmij-stichting melden dat zij haar DOEL kan uitvoeren door ... het beheren van... (o.a.) geldmiddelen... met daarbij die bekende slogan: "In de ruimste zin van het woord". Dat is in de afgelopen 20 jaar al regelmatig gebeurd. Over iedere lening werd rente geheven en alles werd terug betaald. Onlangs heeft een bestuurslid gevraag of de werkmij-stichting een lening wil verstrekken voor de aankoop van een woning. Door omstandigheden berekent de bank een forse rente over een hypothecaire lening en via de werkmij-stichting kan er een rente worden afgesproken conform een op dit moment (2020) commerciŰle marktrente. Zo gezegd. Zo gedaan. De werkmij-stichting beschikt over ruim voldoende geldmiddelen om deze lening te kunnen verstrekken. Er is een professionele leenovereenkomst gemaakt. Echter... De notaris die de verkoop begeleidt, meldt aan deze koper dat deze transactie geen doorgang kan vinden omdat er zou sprake zijn van een WWFT situatie. Verdere uitleg wil de notaris niet geven. Een geraadpleegde accountant zegt deze 'afwijzing' niet te herkennen en alle betrokkenen kijken elkaar verbaasd aan. "We handelen te goeder trouw" maar de notaris doet het overkomen alsof de belastingdienst deze transactie ziet als 'boevengedrag'. De verkrijging van de lening komt niet voor in het risicoprofiel van de belastingdienst: https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/risicomatrix-wwft-makelaars-tax -tz0041b1fd.pdf Er is een werkmij-stichting die statutair geld mag beheren (ruimste zin van het woord), dat geld mag dus tegen een marktconforme rente worden uitgeleend (inderdaad aan een bestuurslid), men legt dat schriftelijk vast, Er zijn ruim voldoende centjes voorhanden en toch doet de notaris het overkomen als wit-was-praktijken? 1. Welke vergelijkbare casu´stiek kent u? 2. Wat heeft het bestuur van de werkmij-stichting fout gedaan of wat ziet men over het hoofd? 3. Wat te doen om dit in het vervolg te voorkomen?
Antwoord:

Zo op een afstand weet ik ook niet wat de reden is voor de notaris om deze transactie te weigeren. Ik kan alleen vermoeden dat dit verband houdt met de rechtsvorm van stichting, want bij een B.V. zou dit geen probleem zijn. Stichtingen worden in de regel opgericht voor een bepaald goed doel, en het zou er op kunnen lijken dat het verstrekken van een zeer langdurige lening aan een bestuurder niet overeenkomt met de doelstelling van de stichting. Welk belang heeft de stichting hierbij? Het zou kunnen zijn dat de notaris dit ziet als het leegtrekken van de stichting. Het feit dat een bank een hoge rente wil berekenen voor de hypotheek is ook een negatief signaal. 


Ik kan alleen maar raden, en als de notaris geen toelichting wilt geven en de transactie toch moet worden doorgezet, dan zou u wellicht een andere notaris kunnen inschakelen. Misschien dat u dsn wat wijzer wordt.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Lening aan bestuurslid WWFT handeling?:

hoeveel behandelingen nodig?
      [Gesteld in Chiropractie]
2007-01-17 17:07:19
Kunt u mij van heel pijnlijke wratten af helpen?
      [Gesteld in Wratten]
2007-03-14 14:00:43
Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
Wat zijn mijn rechten bij ooglaseren? (deel 2)
      [Gesteld in Ooglaseren]
2010-09-01 13:44:44
2 maal een wortelkanaalbehan.aan dezelfde kies
      [Gesteld in Tandheelkunde]
2014-11-20 17:56:03

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+