Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Welke methodieken zijn vergelijkbaar met NLP?

[Gesteld op: 01-12-2019]

Toelichting:
Er zijn diverse methoden om mentale problemen aan te pakken. Welke lijken op NLP en wat is de overeenkomst?
Antwoord:

Geachte vragensteller/ster,
 
Dit is een korte heldere vraag met een ongelofelijk grote hoeveelheid antwoorden. Al naar gelang aan wie je die stelt krijg je een andere wereld te horen/zien.
Binnen het kader van deze website heb ik nu alleen ruimte om globaal aan te geven waar het antwoord op je vraag ligt. Voor meer specifieke informatie of technieken, leerprocessen of coachingstrajecten kun je met mij contact opnemen voor een afspraak.

Ik wil in mijn antwoord op de vraag eerst enekele richtingen en methoden noemen die bij samenstellen van  ‘NLP’ een belangrijke rol hebben gespeeld. Die vind je immers terug in de NLP praktijk van nu., Daarna geef ik enkele aanwijzingen over hoe je ‘NLP’ kunt herkennen in de enorme hoeveelheid methoden enz. die nu aanwezig zijn om mentale problemen aan te pakken.

Tenslotte kan ik je enkele tips geven die je kunnen helpen bij het (vooraf) inschatten van de effectiviteit van een methode bij mentale problemen. De kern van die problemen is dat wij ons, in de situatie waarin de problemen zich manifesteren, aansturen vanuit onze mentale (digitale) hersenhelft. Elke therapie, coaching etc. beoogt in feite onze aansturing in die probleem te verleggen naar de analoge hersenhelft.

‘NLP’ is in huidige meest bekende vorm ontstaan door proefondervindelijk experimenteren met wat mensen tonen in hun communicatie (oogbewegingen) en vandaar spelenderwijs steeds uitgebreid met andere verbindingen. ‘NLP’ is net als internet ontworpen om langs machinale (digitale) weg kennis te verzamelen over andere mensen, met als doel dit te gebruiken voor taken van militaire inlichtingendiensten.

Het NLP model bestaat uit herkende vaste patronen, die mensen gebruiken bij het waanemen, bij denk- en verwerkingsprocessen in hersenen en lichaam, en bij het aansturen van onze communcatie en gedragingen. NLP bevat uiteraard kenmerken van alle vormen van psychologische en psychotherapeutische theorieën en technieken, waaraan deze patronen zijn ontleend.

Dit zijn onder meer:
Neuro-linguïstiek (1936, Korzybski, die toen al neuro linguïstische trainingen gaf) waarin verbindingen tussen hersendelen en taal(voorkeuren) centraal staan.

Gestallt (Fritz Perls) werkt met de lichamelijke uitdrukking van innerlijke mentale processen om die te déblokkeren.

Hypnose en met name de vormen van Milton Erickson (psychiater uit Boston, later in Phoenix Az) die een meester was in scheiden van  beide hersenhelften door bevredigen van het mentale veiligheidssysteem, om dan met de analoge ‘hersenen’ tig maal zo snel te werken als dat cognitief mentaal mogelijk is. Hij werkte ook veel met lichaamsmetaforen in zijn trances en oefeningen.

Greg Bateson met focus op leren en leerprocessen, verwerven van nieuwe vaardigheden en hoe je die als mens aan je verbindt (Steps to an Ecology of mind, Mind and nature enz).

Virginia Satir, die als relatietherapeut werkte met verschillende Persona’s (deelpersoonlijkheden, oorsprong Jung) waarmee je innerlijke weerstanden en chaos kunt leren besturen en daar de baas over zijn).
Zij werkte met een therapievorm die de basis vormt van wat nu nu ‘delenwerk (NLP) of ’Familie opstellingen, organisatie-opstellingen, enz.’ heet.

Laban (bewegingsleer.) waarmee hij alle denk- en emotie-processen in beweging kon omzetten en omgekeerd, via lichaam en beweging, leerprocessen onbewust kon laten verlopen, onder gelijktijdige diepe verankering in ons lichaamsgeheugen. Dit is waardoor het resultaat ‘eigen’ wordt. Voorbeeld van dit laatste: zwemmen. Dat leer je met je lichaam en hoe dat moet vergeet je nooit meer.

Jungiaanse psychotherapie, werkt met  (persona’s (deelpersoonlijkheden) die verantwoording hebben voor de door hen uitgevoerde opdrachten (onze beperkende overtuigingen).

Freud (spreken en communiceren met delen van iemand die je niet kunt zien, analyse)

Grinder (oppervlakte- en dieptestructuren van taal, die  aangeven welke soorten van mentale processen actief zijn bij communicatie

Belbin (teamrollen), die eigenschappen in de groep (functioneren) bekijkt in wisselwerking met elkaar, waarbij later ook de teamrollen zijn gedefinieerd in het bijbehorende taal/grammatica gebruik. Dit wordt vooral gebruikt in organisaties.

Rogeriaanse therapie, waarmee ook cognitief gestuurde lichamelijke prikkels worden gebruikt, die moeten/kunnen leiden tot dé-sensitivisatie na traumatische ervaringen.

enz enz.

Van al deze stromingen zie je delen terug in NLP zoals dat in de jaren ’70 - ’90 is verzameld.

Vervolgens zijn uit het werken met NLP door psychologen, andere menswetenschappers, techneuten, organisatiekundigen en artsen enz. allerlei eigen verbindingen, oefeningen, theorieën enz. toegevoegd aan hun werken met NLP. Dit veld is niet meer te overzien.

Naar mijn mening en ervaring is NLP, met heel veel potentie, in US en in Nederland toch vooral ten prooi gevallen aan commerciële geldzucht. Dit heeft in 'NLP-land' geleid tot een wildgroei van NLP opleidingsinstituten, allerlei theorieën, naamgevingen, verbindingen en doelgroepen. Hierbij is het curriculum van NLP geleidelijk fors (meer dan 50%) uitgehold. Ik schat dat ongeveer de helft van de inhoud en reikweidte van ‘NLP’ zelf in de afgelopen dertig jaar is verdwenen.

Anderzijds kun je nu eigenlijk geen ‘mentale veranderingsmethode’ meer vinden waarin elementen uit ‘NLP’ niet te herkennen is.
Immers ‘NLP’ is een verzameling van meest reeds eerder herkende patronen die mensen altijd gebruiken in hun communicatie. Het kan er haast niet ‘niet zijn’.

Zoals gezegd, ‘NLP’ gaat over de patronen waarmee wij ons aansturen of die daarover informatie verschaffen. Deze patronen zijn er altijd. De inhoud die wij daarmee produceren, is oppervlakking en die hoeft geen verbinding te hebben met de persoon zelf (vergelijk een rol spelen).
Behandeling op ‘inhoud’ heeft bij mentale problemen mijns inziens weinig zin/effect.

Alle NLP interventiemethoden richten zich in essentie op de verbinding met de persoon zelf van het probleem of van de ‘nu’ ervaren beperking (trauma, oude normen, overtuigingen enz) .
Zo kun je alle interventiemethoden die zich hierop richten als je wilt beschouwen als ‘verbonden met of analoog aan NLP’. Daar NLP geen religie is heeft het maken van zo’n onderscheid overigens weinig zin.


Het effect van werken met NLP of welke andere methode ook in de context van de vraag, wordt vooral bepaald door de mate waarin de gebruiker van deze technieken deze aan zijn/haar analoge zelf heeft verbonden en analoog kan hanteren.
Opvallend is, dat de meest efficiënte en vooral meest effectieve interventiemethoden ook het lichaam betrekken bij de behandeling. Immers ons lichaam bevat ons lange termijn geheugen (onder meer opgeslagen in de fascia).

In de toelichting bij de vraag specificeer je deze naar ‘aanpakken van mentale problemen’.
Mentaal versta ik als gekoppeld aan onze mentale hersenhelft. Ik noem deze ook wel onze cognitieve hersenhelft, waarin ook ons ‘veiligheidssysteem’ is gelegerd.

Alle technieken die zich bewegen binnen de grenzen van dit cognitieve veiligheidssysteem, hebben relatief weinig effect, daar ons veiligheidsysteem ons als gebruiker ervan geen beheerdersbevoegdheid geeft.
Meest effectief zijn daardoor coachingsmethoden die:

-minder of geen taal/woorden/ gebruiken,

-die ons bewustzijn (mentale weerstand) omzeilen,

-die de bevoegdheid en verantwoording over het leerproces tijdens de behandeling bij de te behandelen persoon leggen,

-de effecten van het leertraject/behandeling  ook in de toekomst voor de client toegankelijk maken/houden.

Ik hoop dat dit je helpt om het antwoord op je vraag vanuit je eigen context en behoeftes zelf nader te kunnen verkennen.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Welke methodieken zijn vergelijkbaar met NLP?:

wel of geen uitwisselbare functies
      [Gesteld in Ontslag]
2010-10-25 19:22:20
Slechte adem
      [Gesteld in Alternatieve Geneeswijzen]
2007-04-22 20:41:33
wanner ben je ziek
      [Gesteld in Verzuim]
2007-12-19 16:40:52
is een getinte dagcreme make up?
      [Gesteld in Cosmetica & Lichaamsverzorging]
2008-04-07 14:29:01
Ik wik terug naar 70 kg.
      [Gesteld in DiŰtetiek]
2009-08-09 11:46:29

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258138
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+