Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Vreemdelingenrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vreemdelingenrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Vreemdelingenrecht

Zelf een vraag over Vreemdelingenrecht? Klik hier.
Meer vragen over Vreemdelingenrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Vreemdelingenrecht:
Naam: Gart Adang
Bedrijf: Prawo legal services
Reactiesnelheid: 70 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Gart Adang vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VreemdelingenrechtVragen over Vreemdelingenrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Vreemdelingenrecht op jouw website?Vragen over Vreemdelingenrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VreemdelingenrechtVragen over Vreemdelingenrecht via E-mail. Klik hier.

Schoonmoeder recht op Faciliterend visum?

[Gesteld op: 17-09-2019]

Toelichting:
Enkele jaren terug succesvol de BelgiŰ-route doorlopen, daarna teruggekeerd naar Nederland. Alles volgens het boekje verlopen. Zelf ben ik Nederlander, echtgenote (derdelander) heeft een (Nederlands) verblijfsdocument. EU/EER: Verblijfsdocument voor familieleden van gemeenschapsonderdaan. Schoonmoeder wil graag op bezoek komen (naar Nederland) om haar dochter en kleinkinderen te zien. Maximaal verblijf zeker niet langer dan 90 dagen. Kan schoonmoeder - in onze specifieke situatie - een beroep doen op een (gratis) faciliterend visum en toetsing aan het EU-recht / Richtlijn 2004/38? Waarom wel, niet?
Antwoord:

Ik vind dat uw schoonmoeder nu in Nederland EU toetsing zou moeten kunnen aanvragen, maar vrees dat de IND daar anders over denkt. Zekerheid hebben we pas als een rechter daarover een uitspraak heeft gedaan, iets wat een kleine twee jaar kan duren nadat uw schoonmoeder haar aanvraag heeft gedaan. Al die tijd kan zij wel legaal in Nederland verblijven.

Veel hangt ook af van de persoonlijke situatie van uw schoonmoeder. Daar heb ik wel wat vragen over zoals het ook goed is om te weten hoe lang uw echtgenote inmiddels al weer in NL woont na jullie EU-route.

Ik stel voor dat u een afspraak maakt voor een adviesgesprek met mij in Zeist zodat we alles rustig door kunnen nemen en een goed plan van aanpak kunnen maken. U kunt met mij contact opnemen via het contactformulier op www.prawo.nl

 
Reactie vraagsteller:
Het is beslist niet de opzet schoonmoeder voor langere tijd naar Nederland te halen. Punt is om een inschatting te maken haar visumaanvraag getoetst kan worden aan het (veel soepelere) EU-recht en daarmee een facilitair visum (gratis) kan worden afgegeven dan wel het een reguliere aanvraag wordt - met veel meer voorwaarden en obstructies en kosten. Ingedachte houdend ikzelf en partner in BelgiŰ gewoond en gewerkt hebben en medio 2017 zijn wedergekeerd naar Nederland. Hopelijk kunt alvast iets meer duidelijkheid geven. Een adviesgesprek zullen wij zeker overwegen.
 
Antwoord Beheerder:

Principes kosten geld (en tijd). Ik zou in jullie geval niet gaan voor een gratis faciliterend visum voor uw schoonmoeder.
Mijn advies is uw schoonmoeder een multiple entry Schengenvisum aan te laten vragen voor 90 dagen en bij de aanvraag een briefje te doen met het verzoek dit visum meerdere jaren (dat kan maximaal vijf zijn) geldig te laten zijn. Na een aantal reizen zal dit zeker lukken.
Begin er nu mee want volgend jaar gaat een vsum € 80 kosten (plus € 40 voor een dienstverlener als VFS die vanaf 20202 verplicht wordt).

Beantwoord door:
Gart Adang
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Schoonmoeder recht op Faciliterend visum?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Vreemdelingenrecht: 9.0 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+