Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Helft van grote koopwoning verhuren bij pensioen

[Gesteld op: 08-05-2019]

Toelichting:
Goedemiddag, ik woon al 26 jaar in mijn koophuis. Er staat nog een deel aflossingsvrije hypotheek. Ik heb tegenwoordig een laag inkomen maar voldoende om van te leven. Mijn huis is fijn, groot en veel waard. Ik wil het huis blijven bewonen maar voor mij alleen is het te groot en ik zou zodra ik met pensioen ga de eerste verdieping en de zolderkamers kunnen verhuren. Daartoe kan ik een keuken laten aanleggen, de rest is er. Liefst verhuur aan ÚÚn huurder (en partner/gezin) voor langere tijd. Ik woon dan beneden waar ik ook alles heb. Graag maak ik in de hal een glazen wand met deur zodat een en ander gescheiden blijft (katten/geluiden/warmte etc). Ik wil dan minstens 1000 euro huur vragen... Stel dat het van mijn hypotheekverstrekker mag, wat zijn dan de belastingtechnische/financiŰle consequenties?
Antwoord:

Voor verhuur van een deel van de woning is een kamerverhuurvrijstelling ingevoerd. Als de totale opbrengsten lager zijn dan circa € 5.300 per jaar heeft verhuur geen fiscale gevolgen. Maar u zit er met € 1.000 per maand ruim boven, en dat betekent dat het verhuurde deel van de woning bij u naar Box 3 gaat.
Dit deel zit nu in Box 1, en daarom is de hypotheekrente aftrekbaar. Dat verandert dan, want een evenredig deel van de hypotheek gaat naar Box 3, zodat u minder rente kunt aftrekken in Box 1.
In Box 3 staat uw vermogen, en dat wordt dus verhoogd met de waarde van het verhuurde deel, minus het deel van de hypotheek. Als u daarmee boven het vrijgestelde bedrag komt moet u belasting betalen over uw vermogen.
De huuropbrengsten zijn overigens onbelast. Maar de kosten die u maakt voor de verbouwing kunt u niet aftrekken.

 
Reactie vraagsteller:
Goedemorgen. Hartelijk dank voor uw antwoord en kennis. Mag ik nog wat vragen? Op welke manier kan ik de verbouwing (eventueel nog flink vˇˇr de periode van verhuur) wel aftrekbaar maken? Ik run nu een Bed & Breakfast (2 pers) in de verbouwde garage naast huis. Daar leef ik grotendeels van, daarnaast nog wat ontwerpwerk en wat AOV-uitkering. De verhuur van de bovenverdieping zou ik over een jaar of 5 willen laten starten. Ik ben nu 58 jaar en mijn vermogen zit in het huis. Het huis is nu zo'n 7 ton waard in de verkoop, de hypotheek is nog maar 75.000 euro. Ik wil er niet uit. Ik heb een slapende BV met een rekening-courantschuld van het zelfde bedrag. Op de bank staat over 4 a 5 maanden 27.000 dat uit een vroegere belegging loskomt. Op welke wijze kan ik het huis het beste een bijdrage laten zijn voor mijn inkomen/toekomstig pensioen zonder er zelf uit te moeten? Heeft u nog een advies voor mij? Zou mij zeer helpen. Dank u wel.
 
Antwoord Beheerder:

Allereerst: de verbouwing is op geen enkele manier aftrekbaar te maken. Het betreft een aanpassing van uw eigen woning, en daar betaalt de Belastingdienst niet aan mee. Maar ik begrijp uw probleem, weing inkomsten, weinig geld op de bank omdat het vermogen in het huis zit. U zou dan uw huis kunnen verkopen, want dan heeft u genoeg geld op de bank, maar dat wilt u niet. Dan zou het een goed idee kunnen zijn om juist geld te gaan verdienen met uw woning, zoals u al in gedachten heeft. Een alternatief is dat u bij de bank geld leent om van te leven, met uw huis als onderpand. Sommige banken bieden een dergelijke opeethypotheek aan, daar kunt u naar informeren. Een probleem wat u wel heeft is de schuld aan uw B.V. Daar houden banken niet van, dus het kan raadzaam zijn om de B.V. op te ruimen. In het algemeen zou ik u aanraden om met al uw persoonlijke informatie naar een adviseur te gaan, die eens met u mee kan denken voor een advies op maat. Daar is deze rubriek helaas te beperkt voor.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Helft van grote koopwoning verhuren bij pensioen:

Geen recht op partnerpensioen?
      [Gesteld in Pensioen]
2009-03-10 18:46:17
vervroegd pensioen
      [Gesteld in Pensioen]
2009-07-08 12:01:28
Wie krijgt mijn pensioengeld?
      [Gesteld in Pensioen]
2009-07-21 14:23:34
wijzigen pensioenverevening
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-01-10 13:31:09
Werken na vroegpensioen nieuwe werkgever.
      [Gesteld in Belastingen-Zeeland]
2011-01-14 19:13:33

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (552x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+