Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Contractenrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Contractenrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Contractenrecht

Zelf een vraag over Contractenrecht? Klik hier.
Meer vragen over Contractenrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Contractenrecht:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over ContractenrechtVragen over Contractenrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Contractenrecht op jouw website?Vragen over Contractenrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ContractenrechtVragen over Contractenrecht via E-mail. Klik hier.

Kan een borgstelling voor huur worden ingetrokken?

[Gesteld op: 20-04-2019]

Toelichting:
In september 2018 is mijn echtgenoot garant gaan staan (het wordt in de overeenkomst borgstelling genoemd) voor zijn (nu) 26-jarige zoon, zodat deze na het verbreken van zijn relatie in het huurappartement kon blijven wonen. Het is vastgelegd in een overeenkomst, ondertekend door de verhuurder, mijn echtgenoot en zijn zoon. In deze overeenkomst is een maximaal bedrag opgenomen, te weten 12 maal de maandhuur, maar er staat niet in voor hoe lang de borgstelling wordt aangegaan (geen einddatum en geen periode genoemd). Nu heeft de zoon van mijn man in de maand april zijn huur niet betaald en spreekt de verhuurder op basis van de overeenkomst mijn echtgenoot aan om de achterstallige huur direct te betalen. Ik neem aan dat mijn echtgenoot hier niet onderuit kan? Maar belangrijker nog: kan hij de borgstelling stopzetten? Zijn zoon heeft veel problemen en mijn man heeft er ondertussen duizenden euro's in gestopt. Ook mijn man komt nu op een punt dat het wel genoeg is geweest. Zoals u al hebt gemerkt, is de zoon uit een eerder huwelijk. Overigens zijn mijn man en ik op huwelijkse voorwaarden getrouwd en ben ik geen partij in de overeenkomst. Ik heb de overeenkomst niet ondertekend en ook niet gezien destijds, anders had ik direct al gemeld dat het een overeenkomst zonder einddatum was. Er zijn eerder soortgelijke vragen op deze website gesteld maar het "jongste" antwoord is van 2015 dus ik weet niet of er zaken veranderd zijn. Kan mijn man zijn borgstelling/garantstelling intrekken? Moet hij daarbij een soort opzegtermijn bij hanteren (staat niks van in de overeenkomst)? Is de overeenkomst Řberhaupt wel rechtsgeldig ondanks dat ik als echtgenote niet getekend heb? Moet er vermeld worden op welke grond de borgstelling wordt ingetrokken? En kan de verhuurder de zoon van mijn man op straat zetten als de borgstelling wordt stopgezet (als er geen huurachterstanden zijn)?
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Zonder betalingsachterstand of andere problemen (zoals overlast) is gewoon sprake van huurbescherming.


Verder is van belang van wat er precies in de overeenkomst staat en of het een garantstelling of borgstelling is. Zonder totale tekst kan ik alleen het voglende aangeven.

Bij particuliere borgtocht of borgstelling geldt het volgende.
Ten eerste moet de overeenkomst in verband met waarmee u borg wordt schriftelijk en ondertekend zijn.
Daarnaast is het van belang dat het bedrag dat betaald moet worden door de schuldenaar vooraf vaststaat. Is dat niet het geval, dan is de borgtocht overeenkomst enkel geldig wanneer een maximumbedrag is overeengekomen qua hoofdsom (dus exclusief rente en kosten).
Ook moet een eventuele geregistreerd partner/echtgenoot hebben meegetekend om de overeenkomst geldig te laten zijn.
De overeenkomst moet verder handgeschreven moet zijn of een zogenaamd goedschrift bevatten Dit is conform 158 Rv een aanvullende eis om als dwingend bewijs te kunnen dienen. Is al een keer betaald door de borg, dan is 148 Rv niet meer van toepassing. Het bewijsvoorschrift (= niet geldigheidsvereiste) van 7:859 lid 1 Burgerlijk Wetboek wordt opgeheven als de borg de verbintenis van de hoofdschuldenaar gedeeltelijk is nagekomen.
Een particuliere borg kan een overeenkomst van borgtocht voor onbepaalde tijd overigens altijd opzeggen, als deze is aangegaan voor toekomstige verbintenissen (let op: niet hetzelfde als toekomstige vorderingen). Is zo’n borgstelling voor bepaalde tijd aangegaan, dan geldt dat niet. Maar, is die bepaalde tijd langer dan vijf jaar, dan kan na vijf jaar worden opgezegd. Zie artikel 7:861 Burgerlijk Wetboek.

Bij garantstelling geldt het volgende.
Als u zich niet borg stelde, maar zich garant stelde voor de nakoming van de verplichtingen van de schuldenaar is er sprake van een garantie. Bij een garantie ontbreken de belangrijkste wettelijke beschermingsmaatregelen die een borg beschermen. Zo kan de gever van een garantie meteen worden aangesproken zonder dat eerst de schuldenaar in gebreke hoeft te worden gesteld. Ook kan worden afgesproken dat de garantiegever direct moet betalen indien is voldaan aan de voorwaarden voor het inroepen van de garantie. Voor een schuldeiser is garantie dus een veel sterker instrument om zich te verzekeren van de nakoming van de verplichtingen. Maar particulieren worden beschermd door 7:863 die zo’n overeenkomst voor hen gelijktrekt met borgtocht.


Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Kan een borgstelling voor huur worden ingetrokken?:

huurprijsherziening van een bedrijfs/kantoorpand
      [Gesteld in Facilitair]
2007-07-10 12:57:26
Huur verhoging winkelpand
      [Gesteld in Vastgoed]
2009-07-02 11:51:12
moet ik tuinhuis verwijderen?
      [Gesteld in Huurrecht]
2010-11-09 20:57:13
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Verhuurder pleegt contractbreuk. Wat te doen?
      [Gesteld in Contractenrecht]
2014-06-20 14:06:56

Gemiddelde score Contractenrecht: 8.4 (503x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+