Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Is eigen vrije wil of innerlijke stem wel eigen?

[Gesteld op: 16-08-2018]

Toelichting:
Als kind leren we van onze ouders/verzorgers (als het goed is) een gezond eigenwaarde opbouwen. Ook onze goede, eigen (mede externe) ervaringen (van binnenuit gevoeld) dragen bij aan het opbouwen van een realistisch, positief eigenwaarde.

Nu lees ik vaak dat je jezelf later in je leven alsnog een goed eigenwaarde kunt aanleren, ook als je dit niet van je ouders/verzorgers standaard hebt meegekregen, of dit in ieder geval niet zo door jezelf is ge´nterpreteerd.

Maar is dat wel waar? Is het niet zo dat je dat later niet meer k˙nt aanleren, omdat je dit van jongs af aan als basis 'ingeprogrameerd' moet hebben gekregen, juist door iemand buÝten jezelf en van mensen waarmee je je het meest verbonden voelt (als kind)? Wordt een vast gegeven in brein dus?

En bestaat er wel zoiets als een onafhankelijke, eigen vrije wil / stem van binnenuit, of is die je ook altijd aangeleerd? In de zin van 'die stem hoor je wel, zodra je ouders/verzorgers deze in de eerste levensjaren maar wel goed aanzwengelt''? Dus is die stem (ongeacht positief/negatief klinkend) ontwikkeld door en altijd blijvend o.i.v. ouders/anderen?

Dus dat zelfs de mensen die een goede hechting en gezond eigenwaarde hebben meegekregen, dit vasthouden, door niet alleen de kracht van de boodschap vanuit de ouders zelf ('je hoeft niet op je ouders te leunen, je bent gelijk aan ons, ga je eigen weg, je kunt het zelf, geloof in jezelf') maar ˇˇk door deze goede ervaring hierdoor met, en daardoor altijd weten dat je kunt terugvallen op, je ouders/verzorgers? Is de goede vertrouwensband die je daarmee hebt opgebouwd dus niet net zo bepalend als de boodschap zelf voor je eigenwaarde?

Zo ja, wat als je dit niet hebt? Kan je zonder die basis ooit je eigenwaarde zelf structureel opbouwen? Of blijf je altijd terugvallen in afhankelijke patronen omdat je puur die basis mist? Of kan het verbeteren van je zelfvertrouwen en o.a. geen goedkeuring zoeken hier echt bij helpen? Of kan/mag je pas vertrouwen in jezelf hebben als anderen waar je om geeft (vooral je ouders/verzorgers) achter je (keuzes) staan? Anders blijvend wankel en 't vertrouwen dan een illusie?

Aan de andere kant: als ieders gezonde eigenwaarde /zelfbeeld zo is opgebouwd, hoe weet je dan zeker of het klopt wat je over jezelf denkt, wat mede gevormd is door je ouders? Want je ouders/verzorgers hebben ook weer hun eigen (zelf)beeld en ervaringen opgedaan en is dan dus nooit 100% objectief...
Antwoord:

Beste,


het leren van nieuwe dingen en nieuw gedrag stopt nooit. Ook als we vanuit ouders dingen niet geleerd hebben gekregen. We kunnen op latere leeftijd dingen als eigenwaarde en zelfvertrouwen aanleren. Hierin is een geode begeleiding wel van essentieel belang. Maar het aanleren van nieuwe informatie stopt nooit.


Uiteraard zijn onze patronen hierin van invloed. Maar onze patronen zijn iets anders dan aangeleerd gedrag. En het feit dat leren nooit stopt betekent dat we als mens ook nieuw gedrag kunnen aanleren en daarmee ook nieuwe patronen.


Verder vraagt u of u pas zelfvertrouwen mag krijgen na geodkeuring van anderen. in het geval van ouders spreken van een loyaliteitslijn. En dit maakt dat we als kind altijd opzoek zijn naar de goedkeuring/waardering van onze ouders. Maar hier hoeft ons zelfvertrouwen niet van afhankelijk te zijn. Zelfvertrouwen betekent dat ik leer om op mij zelf te vertrouwen en ondank de loyaliteitslijn niet de goedkeuring van andere nodig heb om acties uit te voeren. ik leer vertrouwen op mijn eigen kennis en kunde.


 

Beantwoord door:
DEVOTAS
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Is eigen vrije wil of innerlijke stem wel eigen?:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+