Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

steiger nabij erfgrens en direct uitzicht tuin

[Gesteld op: 21-05-2018]

Toelichting:
Mijn buren hebben een steiger aangelegd over de volle breedte van hun tuin. Deze steekt 0.50cm over het water heen. Er is hierop een hekwerk rondom geplaatst. Echter lijkt de steiger nu op een balkon en hebben zij aan de zijkant totaal uitzicht op mijn gehele tuin en mijn huis. Mag dit of zijn er regels hiervoor mbt de erfgrens? Ik heb niets kunnen vinden hierover in het bestemmingsplan. Vast bedankt.
Antwoord:

U kunt om te beginnen nagaan of er door de gemeente een vergunning is afgegeven voor de bouw van de steiger. En, als er geen vergunning voor is afgegeven, of er wel een vergunning voor aangevraagd had moeten worden. Veel gemeentes volgen hiervoor de richtlijnen van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM): www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/checken-of-vergunning-nodig-is-voor-ver-b ouwen


Als het water en/of de beschoeiing in beheer zijn bij een andere partij (waterschap, rijkswaterstaat) kunt u ook daar navragen of er toestemming is verleend, of verleend had moeten worden. De voorwaarden waaraan voldaan is (of had moeten worden) volgens de vergunningsaanvraag bieden misschien nog aanknopingspunten om te protesteren tegen de nieuwe inkijk.


Is er volgens het bouwbesluit van de gemeente en/of andere beheerders geen vergunning nodig geweest voor de aanleg van de steiger, dan kunt u wellicht een handvat vinden in het Burgerlijk Wetboek:


Burgerlijk Wetboek 5, Titel 4, Artikel 50


1. Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven.


2. De nabuur kan zich niet verzetten tegen de aanwezigheid van zodanige openingen of werken, indien zijn erf een openbare weg of een openbaar water is, indien zich tussen de erven openbare wegen of openbare wateren bevinden of indien het uitzicht niet verder reikt dan tot een binnen twee meter van de opening of het werk zich bevindende muur. Uit dezen hoofde geoorloofde openingen of werken blijven geoorloofd, ook nadat de erven hun openbare bestemming hebben verloren of de muur is gesloopt.


3. De in dit artikel bedoelde afstand wordt gemeten rechthoekig uit de buitenkant van de muur daar, waar de opening is gemaakt, of uit de buitenste naar het naburige erf gekeerde rand van het vooruitspringende werk tot aan de grenslijn der erven of de muur.


4. Wanneer de nabuur als gevolg van verjaring geen wegneming van een opening of werk meer kan vorderen, is hij verplicht binnen een afstand van twee meter daarvan geen gebouwen of werken aan te brengen die de eigenaar van het andere erf onredelijk zouden hinderen, behoudens voor zover zulk een gebouw of werk zich daar reeds op het tijdstip van de voltooiing van de verjaring bevond.


5. Ter zake van een volgens dit artikel ongeoorloofde toestand is slechts vergoeding verschuldigd van schade, ontstaan na het tijdstip waartegen opheffing van die toestand is aangemaand.


Burgerlijk Wetboek 5, Titel 4, Artikel 51 In muren, staande binnen de in het vorige artikel aangegeven afstand, mogen steeds lichtopeningen worden gemaakt, mits zij van vaststaande en ondoorzichtige vensters worden voorzien.


Handiger is het waarschijnlijk als die juridische argumenten helemaal niet nodig zijn om tot een oplossing te komen. Is het, als u aan de buren uitlegt dat u zich stoort aan de inkijk, misschien mogelijk de zijkant van de vlonder geheel of gedeeltelijk af te schermen? Bijvoorbeeld door plaatsing van een recht of gedeeltelijk schuin aflopend schuttingpaneel of gaashekwerk met wintergroene klimplant (Hedera, Clematis of Lonicera). Of, als de buren niet mee willen werken, door zelf een flinke wintergroene heester in die tuinhoek te planten (Prunus lusitanica, Elaeagnus of een andere leuke plant waar ook de bijen en vogels blij mee zullen zijn)? Zo'n oplossing bespaart iedereen een hoop tijd en kosten, en is beter voor de ionderlinge verstandhouding.


 
Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan steiger nabij erfgrens en direct uitzicht tuin:

hoeveel soorten katten bestaan er
      [Gesteld in Katten]
2008-05-27 21:06:04
onderhoud voortuin door de woningbouw
      [Gesteld in Ontwerp, Aanleg & Onderhoud]
2010-02-04 13:32:02
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Erfgrens beplanting en invloed
      [Gesteld in Tuin]
2015-02-04 13:01:35

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+