Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

In loondienst of zzp er?

[Gesteld op: 21-03-2018]

Toelichting:
Hallo,
Ik ben werkzaam als opticien in een winkel en ik heb daarnaast zelf ook een optiekbedrijf. Nu werk ik 70 uur per maand via een payroll bedrijf. Nu zijn mijn baas en ik aan het overleggen of hij mij niet niet gewoon kan huren als zzp er (freelance opticien). Mijn vragen zijn:
-Mag hij mij inhuren als feeelance opticien zodat ik gewoon mijn gewerkte uren kan factureren? (ik heb ook een bedrijf en ik wil evt mijn diensten ook aan anderen aanbieden als feelance opticien).
-Ik verdien nu zo,n 2000 bruto per maand. Welk uurloon zou ik moeten rekenen zodat het rendabel is voor mij om als zzp er voor hem te gaan werken?

Alvast dank voor uw tijd.

mvg
Antwoord:

Beide vragen zijn niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt af van de feitelijke omstandigheden, maar het zou wellicht mogelijk kunnen zijn dat u de werkzaamheden als zzp-er factureert. Cruciaal is daarbij de vraag of de werkzaamheden wezenlijk anders zijn dan bij uw optiekbedrijf, maar bepalend is ook de vraag hoe het zit met de gezagsverhouding. Als u zelf bepaalt wanneer, waar en hoe u de werkzaamheden uitvoert kan dat zeker als zzp-er, maar als dat door de opticien wordt opgelegd is dit verplicht een dienstverband, en kan dat dus niet als zzp-er. Als u hier meer informatie over wilt raad ik u aan een accountant of belastingadviseur in uw regio om advies te vragen. Deze kan dan meekijken naar uw specifieke situatie.


De vraag over het uurloon is moeilijk omdat de situatie van een werknemer niet vergelijkbaar is met die van een zzp-er. Als werknemer bent u bijvoorbeeld verzekerd tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. U geeft deze rechten op als u als zzp-er gaat werken, en daar mag wel wat tegenover staan. Een praktische oplossing zou zijn het uurtarief dat het payrollbedrijf voor u hanteert over te nemen, of daar iets onder te zitten. Dan zou u ongeveer op dezelfde netto-inkomsten uit komen.
Overigens: wellicht denkt de opticien door deze werkwijze veel goedkoper uit te zijn, maar dat zal hem tegenvallen. Als het alleen daar om gaat raad ik u aan om gewoon via het payrollbedrijf te blijven werken, omdat u dan niet het risico loopt op een discussie met de Belastingdienst, met naheffingen tot gevolg. 

 
Reactie vraagsteller:
Beste,

Het maakt mijn baas niet uit het idee kwam van ons beiden. Ik houd nettto waarschijnlijk meer over en heb wat meer vrijheid. De werkzaamheden zullen niet veel veranderen meer ik krijg wel meer verantwoordelijkheid dus in die zin veranderd er wel wat. En als we de voorbeeldovereenkomst van de belastingdienst hanteren zitten we dan wel goed? Ik snap dat er nadelen aan kleven om als zzp er te gaan werken (ziekte etc) dus vandaar dat ik m,n opties aan het bepalen ben.

Dus de vraag: En als we de voorbeeldovereenkomst van de belastingdienst hanteren zitten we dan wel goed?
 
Antwoord Beheerder:

Die voorbeeldovereenkomst vloeit voort uit de Wet DBA. Deze was geen succes, en wordt op korte termijn vervangen door iets anders. Geen idee wat dan de eisen worden. Maar als u de tekst van de voorbeeldovereenkomst overneemt, en daar ook naar handelt, dan zou u voorlopig goed kunnen zitten. Daarbij merk ik wel op dat de zzp-werkzaamheden moeten passen binnen de andere werkzaamheden die u al binnen uw huidige bedrijf verricht. Want als dit uw enige opdrachtgever is voor deze werkzaamheden loopt u toch het risico dat dit niet doro de Belastingdienst wordt geaccepteerd, ondanks het hanteren van de voorbeeldovereenkomst. Iedere situatie is uniek, en wordt dus apart door de Belastingdienst beoordeeld. Vandaar mijn eerdere advies om iemand hiervoor in te schakelen, die naar uw situatie kan kijken. Via deze anonieme site kan ik u hierover in ieder geval geen uitsluitsel geven.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan In loondienst of zzp er?:

betalen prostituees belasting?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-03-13 15:53:53
Loondienst of zelfstandig?
      [Gesteld in Prostitutie]
2007-12-23 01:24:27
stichting met directeur - geen loondienst?
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-10-16 13:41:16
Kerasos, heb uwv gebeld
      [Gesteld in Prostitutie]
2012-10-21 09:29:26
Beheersstichting met stichtingen eronder
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-09-30 08:31:23

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+