Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Personeel & Organisatie-Noord Brabant
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Personeel & Organisatie-Noord Brabant en krijg online een antwoord van de specialist in Personeel & Organisatie-Noord Brabant

Zelf een vraag over Personeel & Organisatie-Noord Brabant? Klik hier.
Meer vragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant.
De huidige beheerder van de rubriek Personeel & Organisatie-Noord Brabant:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Personeel & Organisatie-Noord BrabantVragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant via RSS. Klik hier.
RSS over Personeel & Organisatie-Noord Brabant op jouw website?Vragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Personeel & Organisatie-Noord BrabantVragen over Personeel & Organisatie-Noord Brabant via E-mail. Klik hier.

Eenzijdig wijzigen werkomgeving; verworven recht?

[Gesteld op: 16-03-2018]

Toelichting:
Ik werk in een grote zorg-instelling.
Sinds jaren voer ik (en met mij enkele 10-talen collega's) werkzaamheden uit op twee verschillende afdeling; er is sprake van een wissel-schema waarin er steeds één of meerdere maanden van afdeling wordt gewisseld (overwegend is er een vaste verhouding van 4om8 of 6om6 maanden in het wisselschema, al-dan-niet aanééngesloten of in opgedeeld).
Deze situatie bestaat (eventueel aantoonbaar) al meer dan 25jaar, maar er is geen formele schriftelijke vastlegging van de situatie in contracten of CAO o.i.d.

Nu wil "het management" (eenzijdig, deels in een ad interim situatie) van deze situatie af en dwingt mij/ons (zonder overleg) een keus te maken voor één afdeling...
Maar dat willen wij helemaal niet!
Er lijkt ons geen "dwingende bedrijfsmatige reden" hiertoe te zijn, en er is zelfs een zekere "meerwaarde aan de kwaliteit van zorg toe te kennen" door het wissel-schema.
Bovendien blijft er wèl sprake van wisselschema's van de beide betrokken afdelingen met andere (in deze ongerelateerde) afdelingen.

Maar mag het management dit überhaupt wel doorvoeren volgens b.v. het arbeid-recht?!
Hierbij denk ik aan "verworven recht", "goed werkgevers-schap" en dat e.e.a. niet voorgelegd is aan de OR.

Graag uw advies. Met dank!
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Zoals u het omschrijft mag werkgever dit zo niet doen. Het is voor het bepalen van uw rechten en plichten - onder meer - van belang wat er over wijzigen van functie / arbeidsvoorwaarden / werktijden / standplaats (locatie) e.d. in uw arbeidsovereenkomst en cao staat.
Het algemene uitgangspunt is dat een werkgever zoiets niet mag wijzigen zonder voorafgaande toestemming van de werknemer.
Er zijn wel uitzonderingen:
1. Is een eenzijdig wijzigingsbeding overeengekomen, dan heeft de werkgever geen voorafgaande toestemming nodig van de werknemer om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Tenminste:
•Het wijzigingsbeding dient schriftelijk te zijn overeengekomen. Het beding kan staan in de arbeidsovereenkomst, de CAO of een personeelsgids die van toepassing is verklaard.
•De werkgever dient een zwaarwichtig belang te hebben bij de wijziging, bijvoorbeeld om een mogelijk faillissement of ontslagen af te wenden. En dit werkgeversbelang dient zwaarder te wegen dan het belang van de werknemer, zodat het belang van de werknemer dient te wijken.

2. Indien geen eenzijdig wijzigingsbeding is vastgelegd, zijn er echter ook nog wel mogelijkheden voor de werkgever. Uit de rechtspraak blijkt wel van strikte voorwaarden:
•Er moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, welke voldoende aanleiding vormen voor het doen van een voorstel om de voorwaarden te wijzigen;
•Het voorstel moet redelijk zijn, gezien alle omstandigheden van het geval.
•Van de werknemer kan in alle redelijkheid gevergd worden, dat hij het voorstel aanvaardt.
Of de wijziging redelijk is, hangt onder meer af van:
• De aard van de gewijzigde omstandigheden. Een rechter zal een voorstel sneller redelijk achten, indien werkgever kan aantonen dat er in het bedrijf sprake is van zware bedrijfseconomische problemen. Een voorbeeld is aanbieden van een lagere functie om het ontslag van de werknemer te voorkomen.
• De aard en ingrijpendheid van de wijziging. Zo kan het wijzigen van de functie aanzienlijk ingrijpender zijn dan het afschaffen van een bonus.
• Het belang van de werkgever. Grote financiële problemen kunnen een gerechtvaardigd belang vormen, verhoging van de winst niet.
• Het belang van de werknemer bij niet-wijzigen. Bij overplaatsing kan bijvoorbeeld een rol spelen dat wegens persoonlijke omstandigheden de werknemer niet ver kan reizen. Of er is sprake van zorgtaken.
• Is er een redelijke afbouwregeling mogelijk?

De ondernemingsraad bij u heeft tenminste adviesrecht. En middels CAO eventueel ook instemmingsrecht.

Onderwerpen waar de ondernemingsraad in ieder geval mee moet instemmen zijn: regeling voor pensioen, winstdeling of een spaarregeling, regelingen voor werktijden, vakantie, arbeidsomstandigheden, personeelsopleidingen, beloningssystemen, functioneringssystemen, personeelsbeoordeling, ziekteverzuimregelingen, regels voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, aanstellen, bevorderen of ontslaan van medewerkers, registratie van/ omgang met/bescherming van persoonsgegevens, regels voor klachtenbehandeling, personeelsvolgsystemen en registratiesystemen.
Schakel de OR in.

Neem zo nodig gerust even vrijblijvend telefonisch contact met me op voor overleg. Arbeidsrecht is mijn specialisatie en ik help u hier graag bij.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
Auteur van Het ontslagrecht vanaf 2016 artikelsgewijs toegelicht. http://auteur.wolterskluwer.nl/auteur-profiel/data/monique-doomernik/269938


 

 
Reactie vraagsteller:
Dank alvast voor deze duidelijke uiteenzetting.

Welke waarde hebben de termen "verworven recht" en "goed werkgevers-schap"?
Al heel lang is er dus een wisselschema (ingevoerd door en de laatste jaren nadrukkelijk in belang van de werkgever...).
Het is een ernstige verschraling van de werkomstandigheden daar er voor hen die wisselen een grote meerwaarde in werk-tevredenheids-beleving is bij door het wisselen.
Beide betrokken afdelingen zijn gelijk beloond en hebben dezelfde werkomstandigheden, doch een ander aandachtsgebied.
 
Antwoord Beheerder:

Beste vraagsteller,
Die aspecten kunnen zeker een rol spelen, maar welke hangt af van alle specifieke omstandigheden, waarvan ik er hierboven al vele aangaf.
Ontslagrecht / arbeidsrecht is mijn specialisatie. Bel gerust even voor vrijblijvend overleg. Ik help u hier graag bij. Zie www.UwJurist.nl voor het telefoonnummer enz.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
www.uwjurist.nl
Voor o.a. Contracten en algemene voorwaarden - Arbeidsrecht - Huurrecht - Franchiserecht - Incasso no cure no pay
Auteur van Kluwer uitgave: Het ontslagrecht vanaf 2016 artikelsgewijs toegelicht. Zie http://www.uwjurist.nl/arbeidsrecht/

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Eenzijdig wijzigen werkomgeving; verworven recht?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Personeel & Organisatie-Noord Brabant: 8.5 (33x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+