Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geestelijke Gezondheid en krijg online een antwoord van de specialist in Geestelijke Gezondheid

Zelf een vraag over Geestelijke Gezondheid? Klik hier.
Meer vragen over Geestelijke Gezondheid.
De huidige beheerder van de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŰel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via RSS. Klik hier.
RSS over Geestelijke Gezondheid op jouw website?Vragen over Geestelijke Gezondheid op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Geestelijke GezondheidVragen over Geestelijke Gezondheid via E-mail. Klik hier.

Ben ik als enige verantwoordelijk en schuldig?

[Gesteld op: 09-03-2018]

Toelichting:
Beste lezer, ik ben 25 jaar en ik heb 2 oudere zussen. Toen we jong waren, waren we hecht, maar omdat we qua leeftijd dicht op elkaar zitten, heerste er ook wel eens concurrentie. Dit gevoel van concurrentie werd versterkt doordat ik een lichamelijke beperking heb, waardoor mijn moeder gemiddeld meer tijd aan mij, mijn zorg en ziekenhuisbezoeken e.d. besteedde. Ook op latere leeftijd vond ik het moeilijk om me onafhankelijker van mijn moeder op te stellen, omdat ik haar hulp zo gewend was en weinig zelfvertrouwen had. Bovendien is mijn moeder een sterkte, overheersende vrouw die graag de touwtjes in handen heeft. Dit heb ik pas veel later ingezien. Inmiddels gaat het al een stuk beter.
Nu ben ik bang dat mijn zussen dit mij nog steeds kwalijk nemen, omdat mijn zussen duidelijk een hechtere band hebben samen en minder ge´nteresseerd zijn in waar ik in het leven mee bezig ben. Maar dit kan ook te maken hebben met dat ze in een andere fase van hun leven zitten dan ik (niet meer thuis wonend en ÚÚn van de twee heeft zelfs al een eigen gezin) en dat ik vroeger niet zo ge´nteresseerd was in bv. de dingen die zij (samen) deden en met hun (gezamenlijke) vrienden en uitgaan. Ik ben meer een huismus. En was me toen niet bewust dat deze desinteresse niet helpt onze band te versterken. En in hun ogen ben ik niet alleen hun kleine zusje, maar misschien ook de minst zelfstandige. Terwijl er ondertussen al veel is verbeterd wat zij niet meer mee krijgen! Mijn moeder en mijn zussen zijn nog steeds heel hecht en bespreken/overleggen veel met elkaar. Aan de ene kant mis ik het dat ik daar niet bij hoor, maar aan de andere kant houd ik niet van bemoeienis en (dwingend) advies. Waarschijnlijk omdat ik in het verleden al zoveel geholpen ben? Zouden zij dit daarom juist graag willen hebben omdat ze het vroeger misschien meer gemist hebben? Moet en kan ik het alleen mezelf kwalijk nemen dat we minder hecht zijn dan ik zou willen? Of hebben zij hier toch ook wel een gelijk aandeel aan en verantwoordelijkheid in? Of is er een andere, of geen schuldige? En ben ik ook de enige die verantwoordelijk is om het op te kunnen lossen, omdat ik deze inzichten heb en zij niet? En als ik er verder niets mee doe, moet ik het dan en alleen mezelf verwijten? Een slecht mens? Ik heb nu heel erg het gevoel dat alles mijn schuld is en als enige verantwoordelijkheid moet nemen om het op te lossen. En is het nodig dat ik dit eens met ze bespreek, of zijn daden tonen net zo veel waard als woorden?
Antwoord:


  • Hallo, ik zie jou niet als verantwoordelijk en al helemaal niet als schuldig. Het is logisch dat je wellicht wat meer aandacht hebt gekregen omdat je dat nodig had. Dat anderen zich tekort gedaan voelen kunnen zij zelf het beste hardop zeggen. Het zou goed zijn dat jij dit eens met hen bespreekt. Waarom zou je een slecht mens zijn? Dat zie ik totaal niet. Het beste is meestal respectvol te praten met elkaar, dat jij jouw onzekerheid verteld en hoe je ermee worstelt. Ik denk dat je daarmee al veel gewonnen hebt. Zo kun je het contact verbeteren en het gevoel terugkrijgen dat je er ook bij hoort. Als je meer vragen hebt, stelt ze gerust, sterkte en succes, vriendelijke groet JanBeantwoord door:
Jan Duits
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geestelijke Gezondheid:
Counselling
Hoogsensitief Persoon
Hulpverlening
Kind & Jongeren
Psychiatrie
Psychologie
Psychotherapie
Stoornissen
Trauma
Gerelateerde vragen aan Ben ik als enige verantwoordelijk en schuldig?:

wanneer loon na ontslag?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-07-18 11:00:06
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Rentepercentage van schuldigerkenning
      [Gesteld in Belastingen-Zuid Holland]
2011-09-07 18:09:45
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Rechten en plichten boekhouder
      [Gesteld in Administratie]
2014-05-01 15:57:06

Gemiddelde score Geestelijke Gezondheid: 9.3 (120x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+