Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Vreemdelingenrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vreemdelingenrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Vreemdelingenrecht

Zelf een vraag over Vreemdelingenrecht? Klik hier.
Meer vragen over Vreemdelingenrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Vreemdelingenrecht:
Naam: Gart Adang
Bedrijf: Prawo legal services
Reactiesnelheid: 70 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Gart Adang vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VreemdelingenrechtVragen over Vreemdelingenrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Vreemdelingenrecht op jouw website?Vragen over Vreemdelingenrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VreemdelingenrechtVragen over Vreemdelingenrecht via E-mail. Klik hier.

Bijstand NL - Gevolgen verblijfsrecht - EU-route

[Gesteld op: 24-01-2018]

Toelichting:
Ik ben een Nederlandse man en ik heb in BelgiŰ gewoond en gewerkt. Mijn echtgenote heeft in BelgiŰ verblijfsrecht samen met mij gehad aan haar werd een F-kaart verstrekt. Mijn echtgenote heeft niet gewerkt in BelgiŰ. Echtgenote heeft een niet Europese nationaliteit (derdelander). Momenteel wonen wij weer in Nederland, beide werken we niet. Als Nederlander kan ik een (aanvullend) beroep doen op de bijstand. Maar kan mijn echtgenote dit ook? Kunnen wij als gezin een beroep doen op de publieke middelen? Of alleen alsof ik 'alleenstaande' zou zijn? Grote vraag is of een beroep op de bijstand gevolgen heeft voor het verblijfsrecht van echtgenote? Echtgenote heeft een verblijfskaart geldig voor - bepaalde tijd - 5 jaar (FAMILIELID EU/EER). De gemeente doet melding bij de IND zo wordt gezegd. Kunt u een 100% duidelijk antwoord geven, tot nu toe 10 mensen 10 (verschillende) antwoorden?
Antwoord:

Dat laatste is bekend, bel de IND 5 keer en je krijgt evenzovele verschillende antwoorden. Om maar niet te spreken over de vele ervaringsdeskundigen op internetforums (de goede niet te na gesproken, maar hoe weet je wie dat zijn?).

Er is niets om u zorgen over temaken. U kunt gewoon gezinsbijstand aanvragen zonder dat het verblijfsrecht van uw vrouw in gevaar komt. Dat heeft het Europese Hof namelijk uitgemaakt in het arrest R. Eind uit 2007. Een linkje naar dat arrest vind u o.a. op mijn startpagina www.belgieroute.info

Mocht de gemeente daar moeilijk over doen (jullei aanvraag moeten ze gewoon in behandeling nemen!) neem dan contact met me op als je hulp nodig hebt.

Houd wel in de gaten dat voor bijstandsverlening verder de voorwaarden gelden zoals voor iedereen. Zo zal ook uw vrouw een sollicitaieplicht krijgen. Maar haar verblijfsstatus speelt geen rol en komt niet in gevaar.Ik neem aan dat de IND haar al het Nederlandse equivalent van de Belgische F kaart heeft verstrekt. Zo niet, dan adviseer ik daar op te wachten alvorens een bijstandsaanvraag in te dienen om gedoe te voorkomen. Dat is weer anders als er al een gezamenlijk kind zou zijn.

 
Reactie vraagsteller:
Bedankt voor het eerste duidelijke antwoord! Mijn echtgenote heeft inderdaad het Nederlandse equivalent van de Belgische F-kaart. Namelijk een verblijfskaart FAMILIELID EU/EER. Op de achterzijde ontbreekt ook de tekst 'Een meer dan aanvullend beroep op de algemene middelen kan gevolgen hebben voor het verblijfsrecht'. Deze tekst staat er dus NIET op. Dit bevestigd uw antwoord juist is denk ik. Heeft het ontvangen van bijstand ook geen gevolgen om na 5 jaar rechtmatig verblijf een verblijfskaart aan te vragen voor onbepaalde tijd? Kan dit geweigerd worden op grond van een (aanvullend) beroep op de bijstand? De gemeente kan dus zonder dat dit gevolgen heeft voor het verblijfsrecht van mijn echtgenote een melding doen bij de IND begrijp ik. Ook kunnen wij gezinsbijslag aanvragen. Hartelijk dank voor de antwoorden, vele instanties en ook professionele hulpverleners weten dit niet.
 
Antwoord Beheerder:

Uw vrouw kan na vijf jaar het duurzaam verblijfsrecht aanvragen (zo heet dit in haar geval, dus niet 'onbepaalde tijd").

Mijns inziens heeft het krijgen van bijstand op dat laatste ook geen invloed. De enige eis is namelijk dat uw vrouw ononderbroken vijf jaar legaal in Nederland moet hebben verbleven. Zie art. 16 lid 1 van Richtlijn 2004/38/EG.
Maar je weet uiteraard nooit wat de IND tegen die tijd bedenkt. Die heeft het eerste (dus NIET het laatste) woord.
Wijst de IND zo'ni aanvraag af dan zal uw vrouw daar tegen in bezwaar moeten gaan. Maar haar huidige verblijfskaart zal dan in ieder geval verlengd moeten worden.


Wat uw laatse opmerking betreft: instanties vinden vaak rechten die EU regelingen geven maar niets en professional is geen beschermde titel laat staan dat het iets zegt over iemands echte kennis.

Beantwoord door:
Gart Adang
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Bijstand NL - Gevolgen verblijfsrecht - EU-route:

verblijfsvergunning verliezen na aanvraag scheidig
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2012-10-12 04:54:55
vreemdeling recht
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2012-12-22 22:28:47
Graag ontvang ik informatie over het scheiden in B
      [Gesteld in Advocaten-Belgie]
2008-10-20 10:14:21
Geeft erkennen v ongeboren vrucht NL nationaliteit
      [Gesteld in Europees recht]
2011-11-03 11:11:06
Verblijf EU gemeenschapsrecht aanvraag WMO
      [Gesteld in Vreemdelingenrecht]
2016-03-24 14:19:55

Gemiddelde score Vreemdelingenrecht: 9.0 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+