Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Vreemdelingenrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vreemdelingenrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Vreemdelingenrecht

Zelf een vraag over Vreemdelingenrecht? Klik hier.
Meer vragen over Vreemdelingenrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Vreemdelingenrecht:
Naam: Gart Adang
Bedrijf: Prawo legal services
Reactiesnelheid: 70 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Gart Adang vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VreemdelingenrechtVragen over Vreemdelingenrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Vreemdelingenrecht op jouw website?Vragen over Vreemdelingenrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VreemdelingenrechtVragen over Vreemdelingenrecht via E-mail. Klik hier.

IND ingebrekestelling - Welk kruisje aanvinken?

[Gesteld op: 05-01-2018]

Toelichting:
Geachte heer,

Mijn echtgenoot heeft nu bijna 6 maanden geleden een aanvraag gedaan EU-toetsing. Op dit moment zijn we daags vˇˇr het verstrijken van de ultieme beslistermijn. De IND beschikking kan dus nog (op tijd) in de brievenbus vallen...heel spannend. Maar voor het geval de IND het nalaat (tijdig) een beslissing te nemen zouden wij graag willen weten welk kruisje aangevinkt dient te worden op het IND document 9001? Zodat we een ingebrekestelling kunnen verzenden aan de IND. Dient REGULIER of REGULIER SCHADE of beide aangekruist te worden? En wat is het verschil tussen regulier en regulier schade? Dient de ingebrekestelling aangetekend verzonden te worden? Heeft u nog andere tips in deze casus? Ik dank u op voorhand voor uw antwoord. Met vriendelijke groet,
Antwoord:

U zou ook even kunnen bellen met de IND informatielijn om te horen of er een beschikking onderweg is.


Daarnaast kunt u ook een klacht indienen via een internetformulier: https://ind.nl/contact/Paginas/Klachten.aspx
U mag er bij zetten dat het tevens een ingebrekestelling is.

Als u het formulier gebruikt dan kruist u "regulier" aan.
In dat geval zou ik het formulier faxen (dat is het goedkoopst en u weet zeker dat het aankomt).


Kent u niemand met een fax dan staat die nog wel eens bij een printshop als Multicopy.
Of maak bij een account aan bij XOIP.nl zodat je zelf altijd online kunt faxen. Voor de prijs van een aangetekende brief koop je beltegoed waarmee je veel faxen kunt versturen.

 
Reactie vraagsteller:
De IND laat zich doorgaand erg moeilijk bellen en geeft lopende de procedure geen antwoord over de status ervan. Bovendien zou dan al een bericht zijn binnengekomen op Berichtenbox van MijnOverheid. Ik begrijp de IND na het verstrijken van de beslistermijn en het versturen van de ingebrekestelling nog 2 weken de tijd heeft om te beslissen en dan dient over te gaan tot het betalen van een dwangsom. Vanaf welk moment dien ik een advocaat in te schakelen? Wat is het verstandigste moment hiervoor? Ook nog graag antwoord waarom dan het vakje REGULIER SCHADE dient? Dan zijn we rond en beproeven we ons laatste stukje geduld maar. Wederom bedankt!
 
Antwoord Beheerder:

De slechte bereikbaarheid van de IND is legendarisch. Om die redenen hebben professionele rechtsbijstandsverlenders al jaren gleden de beschikking gekregen over een direct telefoonnummer. Je begrijpt dat die niet graag een kwartier of langer in de wacht willen staan en bovendien meteen willen spreken door iemand met een hoger kennisniveau.


Je zou dus nu al een professional kunnen inschakelen om uitsluitsel te krijgen (ik denk dat je dat al beter had kunnen doen voordat je de aanvraag ging indienen).
Dat hoeft geen advocaat te zijn, in bestuursrechtelijke zaken (vreemdelingenrecht valt daaronder) mag iemand alles zelf doen en zich bij laten staan door iedere gemachtigde naar keuze.
Voordeel van een advocaat is er pas als bezwaar moet worden gemaakt (of beroep ingesteld) omdat er vanaf dat moment (pas) alleen recht bestaat op gefinancierde rechtsbijstand (die uiteraard ook afhankelijk is van het inkomen).


Het vakje REGULIER SCHADE is bestemt voor een beslissing op het specifieke verzoek van een burger om door overheids handelen of nalaten geleden schade aan hem of haar te vergoeden.
Bij het niet-tijdig beslissen gaat het niet om schade maar om een dwangsom die automatisch (en tot een bepaald maximum) wordt verschuldigd als een beslissing na ingebrekestelling niet of te laat wordt genomen. In die zin beperkt het ook de schade die bij de overheid kan worden gecalimd.


Dat de overheid moet overgaan tot het betalen van een dwangsom is wat kort door de bocht.
Als er een ingebrekestelling heeft plaatsgevonden moet de IND in de beslissing op de aanvraag ook beslissen over het al dan niet verschuldigd zijn van een dwangsom. Tegen de totale beslisising maak je dan bezwaar, uiteaard allen voor het onderdeel dwangsom als de beslising verder positief is.

Als er niets in de beslissing staat over de dwangsom dat kan toch (lees: moet) bezwaar worden gemaakt (als het om de eerste beslisisng gaat) of beroep worden ingesteld als het hat gaat om een beslissing op bezwaar

Meestal is in dat stadium iedereen al zo klaar met de IND dat men niet meer de moeite neemt bezwaar te maken of beroep in te stellen alleen op het punt van de dwangsom. Ook al omdat het niet gratis is. Vaak is het met name principieel en u weet: principes kosten geld.
Daarnaast is dit onderdeel van het procesrecht zo specialistisch dat weinigen zich daaraan kunnen of zouden moeten wagen.

In alle gevallen kan ik u persoonlijk adviseren of bijstaan, zie www.prawo.nl.
Ook kunt u verdere algemene vragen stellen op dit forum: www.buitenlandsepartner.info

Beantwoord door:
Gart Adang
profielpagina


Gerelateerde vragen aan IND ingebrekestelling - Welk kruisje aanvinken?:

Is de betalingstermijn wel goed?
      [Gesteld in Incasso]
2009-06-22 10:25:08
Beslistermijn bezwaar, vanaf welke datum tellen ?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-11-11 21:39:19
Het niet voldoen aan een huurcontract.
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2009-12-18 13:10:07
WWB, voorlopige voorziening hoger beroep
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-05-13 15:06:48
Geldt een dwangsom ook bij informatieverzoeken?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2018-07-27 06:05:47

Gemiddelde score Vreemdelingenrecht: 9.0 (34x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+