Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

Terugbetaling "lening"

[Gesteld op: 01-01-2018]

Toelichting:
Hallo, in mei 2016 is bijstandsuitkering onterecht stopgezet, hoger beroep in deze gewonnen en uitkering met terugwerkende kracht toegekend. Geld "geleend" van mijn vader om in onderhoud te voorzien over periode dat uitkering stopgezet. Gezien mij niet bekend was dat een vrij te laten bedrag tot bepaald vermogen als schenking ontvangen mag worden in de bijstand is op bankafschriften "lening" vermeld. Er is nog geen schriftelijke verklaring met betalingsverlichting. Eigenlijk was "lening" als schenking bedoeld, daar mij was verteld dat de bedragen voor levensonderhoud op bankafschriften als lening moest vermeld omdat het geld anders als inkomsten wordt aangemerkt door uitkerende instantie , hebben we dat op deze wijze ge
daan. Mijn vraag is: in situaties waarin betrokkene ten onrechte geen bijstand heeft ontvangen , kan een "lening" dan als inkomsten worden aangemerkt . En kan de "lening" nog als schenking worden aangemerkt , er is immers geen verklaring met terugbetalingsverplichting. Wat is het vrijgestelde vermogen bij schenking en mijn situatie? Uitkerende instantie vraagt verantwoording van mij voor "geleende" gelden dwz de terugbetaling aan "uitlener" . Graag uw advies, alvast vriendelijk dank.
Antwoord:

Beste vraagsteller,


Bedankt voor uw vraag.


Wij verwijzen u naar de  uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 15 september 2015, ECLI:NL:CRVB:2015:3188


https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2015:3188

< br />

De volgende cursieve passage komen rechtstreeks uit de uitspraak,


4.7.1.


Volgens vaste rechtspraak (uitspraak van 22 januari 2013, ECLI:NL:CRVB:2013:BY9138) heeft een betrokkene in beginsel geen recht op bijstand indien en voor zover hij zich periodieke middelen tot levensonderhoud verschaft door leningen aan te gaan.


4.7.2.


Dit kan anders zijn indien die betrokkene in een periode waarin hij geen bijstand of ander inkomen ontvangt ter voorziening in zijn levensonderhoud is aangewezen op het aangaan van leningen. Zie de uitspraak van de Raad van 25 november 2014, ECLI:NL:CRVB:2014:3872. Daartoe dient de betrokkene aannemelijk te maken dat er geen ander inkomen is, zoals hier het geval is, en voorts dat het gaat om leningen die zijn verstrekt voor levensonderhoud. Daarvoor is van belang dat betrokkene aannemelijk maakt van wie, wanneer, op welke wijze en tot welk bedrag hij de lening heeft ontvangen, dat bij de betaling, en niet later, de afspraak is gemaakt dat het een lening betreft en dat die dus terugbetaald moet worden, en dat die lening voor levensonderhoud bedoeld is. Een bankoverschrijving met de vermelding “lening voor levensonderhoud” zal daartoe in beginsel volstaan. Dat daarbij de identiteit van de crediteur vaststaat, is van belang in verband met het volgende.


4.7.3.


Indien een betrokkene in een situatie als in 4.7.2 verkeert en de daar bedoelde leningen heeft ontvangen en dus over die periode recht op bijstand heeft, zal het bijstandverlenend orgaan aan bijstandsverlening de voorwaarde mogen verbinden dat de schulden, die door aangegane leningen zijn ontstaan, terstond worden betaald en dat mogen controleren. Zo ontstaat de situatie die vergelijkbaar is met het geval dat het bijstandverlenend orgaan na een aanvraag maar voor een besluit daarop een voorschot zou hebben verstrekt. Indien immers in een situatie en periode als bedoeld in 4.7.2 bijstand naar de toepasselijke norm wordt verleend en de leningen niet worden terugbetaald, zal de betrokkene achteraf gezien over die periode in zoverre hebben beschikt over meer middelen dan de voor hem toepasselijke bijstandsnorm.


 


Kort gezegd. De Centrale Raad van Beroep zegt dat men over een periode dat men geen bijstand heeft gehad leningen mag aangaan die niet hoeven mee te tellen als inkomsten mits deze leningen ook worden afgelost en van deze aflossing dient men bewijzen te overleggen. Voorwaarde is wel dat bij de betaling, en niet later, de afspraak is gemaakt dat het een lening betreft en dat die dus terugbetaald moet worden. Of dit mondeling of schriftelijk moet zijn bepaald is niet duidelijk.


Voor zover de leningen giften waren is de kans groot dat deze als inkomsten worden gezien, daar de meeste gemeentes giften in het geheel niet vrijlaten en daar binnen de wet ook weinig mogelijkheden voor zijn. Het kan zijn dat uw gemeente daarin een milder beleid heeft maar die kans is niet erg groot. Raadpleeg daarvoor het beleid van uw gemeente.


Vaak  is in het beleid neergelegd dat een gift wel in aanmerking wordt genomen, indien deze betrekking heeft op kosten die in de algemene bijstand zijn begrepen, een vrij te besteden karakter heeft of leidt tot een bestedingsniveau dat onverenigbaar is met wat op bijstandsniveau gebruikelijk is. Dus in de meeste gevallen leidt dat tot het volledige in aanmeking nemen van de gift als inkomen.


Mocht u meer vragen hebben dan kunt u rechtstreeks mailen naar info@legal2people.nl


 


Met vriendelijke groeten,


Legal2People,


Advocatenkantoor


Koninginnegracht 19


2514 AB Den Haag


 


Telefoon: 070 -89 15 444


info@legal2people.nl


www.legal2people.nl 


 


 

Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Terugbetaling "lening":

hoe krijg ik meer massa en spieromvang?
      [Gesteld in Fitness]
2008-07-05 17:07:32
€ 4000 schuld door niet betalen ziekenfondspremie.
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2010-04-12 13:09:47
Hulp bij opstellen brief opzeg immo.
      [Gesteld in Vastgoed]
2011-01-10 15:17:36
Ik ben bang dat ik MS heb.
      [Gesteld in Hyperventilatie]
2013-05-26 19:49:15
is het mogenlijk het kind van een kennis te adopte
      [Gesteld in Advocaten-Noord Brabant]
2013-11-22 00:51:01

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258137
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+