Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Belasting over winst verkoop aandelen BV

[Gesteld op: 20-11-2017]

Toelichting:
Geachte heer,

Ik heb samen met 3 andere aandeelhouders aandelen in een werk b.v.. De prijs per aandeel in de boeken van de werk b.v. X is momenteel €1. Ik wil straks alleen voor mezelf een holding bv oprichten en deze holding bv wordt de eigenaar van mijn aandelen. Vervolgens verkoop ik via holding bv mijn aandelen voor € 3 per aandeel. Moet mijn holding bv over deze winst €2 per aandeel uit de verkoop van aandelen belasting betalen. Ik wil de winst niet opnemen en laten staan op de reserves van BV.
Alvast bedankt

Noor
Antwoord:

De aandelen houdt u nu in prive, en die moet u overdragen aan de nieuwe holding. Dat moet tegen de werkelijke waarde gebeuren, dus de nominale waarde van de aandelen is niet relevant. Als u kort daarna de aandelen kan verkopen voor 3 euro per stuk, dan is dat dus de marktwaarde waartegen dd holding de aandelen verkrijgt. De holding maakt bij verkoop dus geen winst. Maar u wel: u heeft een winst van 2 euro per aandeel, en daar moet u in Box 2 inkomstenbelasting over betalen (25 %).  Alleen als de holding deze aandelen voorlopig niet verkoopt, kan er op een later moment een winst in de holding ontstaan. Deze valt onder de deelnemingsvrijstelling, en is daardoor onbelast.

 
Reactie vraagsteller:
Geachte heer,

Hartelijk dank voor uw reactie. Volgens mij heb ik mijn verhaal zo goed verwoord.

De werkelijke waarde van de aandelen is momenteel €1. per stuk.
Ik heb dus bij de aankoop van deze aandelen zelf €1 per stuk betaald aan de BV.
Ik heb 8% van totale aandelen van deze BV. Dus ik ben een aanmerkelijk belanghouder.
Mijn vraag is
Is het niet mogelijk dat ik het hele pakket van mijn aandelen bij de nieuwe holding bv inbreng tegen de werkelijke waarde van €1 per aandeel. Dus de holding BV wordt de eigenaar van mijn aandelen.
Ik ben dan de aandeelhouder van de holding.
De verwachting is dat de prijs per aandeel binnenkort gaat stijgen. Als straks de holding bv deze aandelen voor €3 per stuk doorverkoopt, moet de holding meteen over de €2 winst belasting betalen. Of wanneer de winst over de verkoop van aandelen aan mij als dividend uitgekeerd wordt, moet 25% belasting betaald worden.
Vraag 2
Is het ook mogelijk dat ik nu 3,5% van mijn aandelen met winst verkoop en over de winst gelijk 25% belasting betaal, later heb ik 4,5% aandelen die onder 5% aanmerkelijk belang norm valt. Dan verkoop ik de rest zonder af te rekenen met de belastingdienst.
Alvast bedankt.

 
Antwoord Beheerder:

De belangrijkste vraag in dit verhaal is: wat is de waarde van de aandelen? Het gata niet om het bedrag wat ooit voor de aandelen is betaald, maar het gaat om het bedrag wat bij verkoop aan derden voor de aandelen kan worden verkregen. En dat is de intrinsieke waarde van het eigen vermogen van de BV, gecorrigeerd met een bedrag voor goodwill. Als die waarde 1 euro is, en u heeft ooit voor die aandelen ook 1 euro betaald, dan bent u tot op heden dus nog niets wijzer geworden van die aandelen. Maar als u zegt dat de waarde binnenkort gaat stijgen naar 3 euro, dan kan de Belastingdienst stellen dat u dit al wist, en met voorkennis deze aandelen heeft overgedragen. Dan mislukt de truc, want dan moet de waarde nu al worden gesteld op 3 euro.


Maar als het wel lukt, dan realiseert de BV een winst van 2 euro per aandeel. Zoals eerder gesteld is dit voor de BV belastingvrij wegens de deelnemingsvrijstelling. Als deze winst aan u wordt betaald moet u inderdaad 25 % inkomstenbelasting hierover betalen.


Naar aanleiding van uw 2e vraag:
De gedachte is begrijpelijk, maar zo werkt dat niet. De aandelen moet u nu als bezit in Box 2 opgeven, waarbij inkomsten zijn belast tegen 25 %. Als het aandelenbezit minder dan 5 % zou zijn gaan de aandelen naar Box 3, waarbij u jaarlijks een percentage van het vermogen aan de Belastingdienst bent verschuldigd. Als u eerst 3,5 % gaat verkopen betekent dit voor het restant van de aandelen dat u deze in Box 3 moet aangeven. Maar op het moment van verhuizing van Box 2 naar Box 3 moet u de aandelen wel op de juiste waarde zetten, en in Box 2 hierover afrekenen. Kortom: bij verkoop van 3,5 % van de aandelen moet u 25 % betalen over de meeropbrengst van het complete 8 % aandelenkapitaal. Er is dus geen mogelijkheid om die belastingheffing te beperken.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Belasting over winst verkoop aandelen BV :

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
aandelen
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-22 22:33:14
for
      [Gesteld in Administratie]
2013-11-01 13:15:48
Aangifte ib staken
      [Gesteld in Administratie]
2014-03-10 12:41:04
Verkoop bedrijf
      [Gesteld in Administratie]
2015-04-02 13:20:23

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+