Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Schulden & Inkomen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek schulden & inkomen en krijg online een antwoord van de specialist in schulden & inkomen

Zelf een vraag over schulden & inkomen? Klik hier.
Meer vragen over schulden & inkomen.
De huidige beheerder van de rubriek schulden & inkomen:
Naam: Geert Leusman
Bedrijf: Stichting bureau voor schuldenpreventie
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Geert Leusman vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over schulden & inkomenVragen over schulden & inkomen via RSS. Klik hier.
RSS over schulden & inkomen op jouw website?Vragen over schulden & inkomen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over schulden & inkomenVragen over schulden & inkomen via E-mail. Klik hier.

Beslag, boedelbeslag ?

[Gesteld op: 08-10-2017]

Toelichting:
Geachte mevrouw/meneer,
Ik zit met een probleem en zat te googelen en ik kom er niet uit. Wellicht kunt u mij helpen want ik kom allerlei onduidelijke antwoorden tegen op internet.
Situatie:
ik ben in 2002 (als alleenstaande) van een kamer verhuist naar een 3 persoonsappartement. Mijn inboedel bestond bij de verhuizing uit bij elkaar gescharrelde dingen en krijgertjes van familie en kennissen. Toen hebben mijn ouders besloten mijn nieuw appartement (dus in 2002) op hun kosten in te richten (mede door mijn alcohol- en gokproblemen, had ik helemaal geen geld meer). We hebben gezamenlijk een "bruikleenovereenkomst om niet" opgesteld en ondertekend voor 5 jaar (eind 2002) en daarna steeds verlengd, met daarbij een gedetailleerde lijst wat van mijn ouders was (het is nu 15 jaar geleden, bonnetjes zijn er bijna niet meer, en sommige winkels waar destijds de spullen zijn gekocht bestaan zelfs al niet meer). Tussendoor heb ik nog een huisuitzetting gehad, waarop de inboedel op kosten van mijn ouders zijn opgeslagen bij een verhuisbedrijf. Na een jaar bij het Leger des Heils kreeg ik een nieuwe huurwoning en heeft mijn vader mij de inboedel weer ter beschikking gesteld. Er ligt beslag op mijn WIA uitkering tot aan de beslagvrije voet, de totale schuldenlast is +/- 50.000 euro.
De deurwaarders van mijn schuldeisers respecteren de bruikleenovereenkomst.

Nu dienen zich 2 problemen aan:

1. Er komt een vordering van een deurwaarder omtrent +/- 400 euro waarbij hij waarschijnlijk gelijk krijgt van de rechtbank, hij heeft zich toch ook aan de breuikleenovereekomst te houden ? 2. Er komt een grote belastingschuld aan (door een derde verkeerd ingevuld inkomstenbelastingformulier en daardoor ongeveer 40000 teveel ontvangen aan toeslagen en voorlopige aanslagen in de afgelopen 8 jaar). Moet de belastingdeurwaarder zich ook aan de bruikleenovereenkomst houden ? Vrienden van mij zeggen van wel, maar Ik heb een beetje zitten googelen en kom dan steeds "bodembeslag" tegen, geldt dit ook voor mij als gewone particulier, of is dat voor mensen die een zaak hebben. Vrienden van mij zeggen dat bodembeslag alleen geldt voor zakelijke belastingen, en niet voor Inkomstenbelastingen en Toeslagen. Klopt dit en hoef ik mij wat dat beslag betreft geen zorgen te maken ? Ik heb daarnaast ook de bruikleenovereenkomst met mijn ouders nog.
Kortom, hoef ik mij in beide gevallen geen zorgen te maken over de inboedel ? (schuldsanering kan pas over een paar jaar).
Alvast bedankt.
Antwoord:

De belastingdienst zal voorrang op beslag leggen en u plukken zoals dat heet. Ze hebben een beschikbaarstelling om niet te respecteren maar ook de beslagvrije voet.


 


Geert

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw reactie, een vriend van mij heeft bij een gerenomeerd kantoor in de fiscale advocatuur navraag gedaan. Zowel de belastingdienstdeurwaarder alswel een "normale" gerechtsdeurwaarder heeft zich te houden aan de bruikleenovereenkomst met mijn ouders. Ik ga er vanuit dat u e.e.a niet goed gelezen heeft,
 
Antwoord Beheerder:

Een bruikleenovereenkomst moet men respecteren  als daarvan een offieel notarieel register bestaat. Waarschijnlijk was ik niet helder in mijn antwoord. Maar in werkelijkheid doet met dat niet en hoeft men als deurwaarder daar geen rekening mee te houden. De boedel valt onder het beslag en wordt zonder financieel resultaat gewoon openbaar verkocht. Iedereen zou dit kunnen doen.


 


Geert


 

Beantwoord door:
Geert Leusman
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek schulden & inkomen:
Budgetbeheer
Civiel Bewind Kantonrechter
Inkomensadvies & Inkomensbegeleiding
Minnelijk Traject
Onder Curatele
Schuldadvies & Schuldbegeleiding
Wettelijk Traject & Wsnp
Wsnp Bewindvoerder


Gerelateerde vragen aan Beslag, boedelbeslag ?:

is mijn vraag erbij
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-06-02 23:14:16
beslaglegging waz uitkering
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-06-04 00:49:51
loonbeslag
      [Gesteld in budgetbeheer]
2008-12-16 12:20:18
Beslagvrije voet en vakantiegeld
      [Gesteld in schulden & inkomen]
2013-04-18 18:16:09
Inboedelbeslag
      [Gesteld in Advocaten-Gelderland]
2014-02-23 13:15:31

Gemiddelde score schulden & inkomen: 8.4 (43x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+