Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Overijssel

Zelf een vraag over Advocaten-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Overijssel:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 81 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-OverijsselVragen over Advocaten-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Overijssel op jouw website?Vragen over Advocaten-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-OverijsselVragen over Advocaten-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Ontheffing arbeidsplicht alleenstaand ouder

[Gesteld op: 01-09-2017]

Toelichting:
Ik ben een alleenstaande ouder met 2 kinderen. De jongste is 9 maanden. Nu wil ik graag een mbo opleiding niveau 4 volgen (bol of bbl) De gemeente geeft aan dat dat niet kan aangezien ik dan niet beschikbaar ben om 5 dagen te werken. Is dit juist of kan ik gebruik maken van de vrijstelling van arbeidsplicht en dan op die manier een niveau 4 opleiding volgen (heb zelf alleen een startkwalificatie niveau 2 en heb geen recht meer op stufi)

Ik had net deze vraag gesteld en er ook antwoord op gekregen. De voorbeeldbrief om de vrijstelling aan te vragen kan ik niet opnemen aangezien er word aangegeven dat de pagina niet meer bestaat. Graag zou ik het voorbeeld zien. Nu heb ik nog een vraag: moet je bijvoorbeeld geen oppas etc hebben om van de vrijstelling gebruik te kunnen maken? Aangezien de gemeente zegt dat zij voor passende opvang kunnen zorgen. Moet ik een reden opgeven waarom ik de vrijstelling wil?
Antwoord:

Arbeidsplicht is verplicht ook voor ouders met kinderen jonger dan 6 jaar


De arbeidsplicht is in feite een vaststaande plicht. Ook voor een alleenstaande met kinderen die jonger zijn dan 6 jaar. De overheid vindt namelijk dat familie, kennissen of betaalde kinderopvang de zorg voor de kroost dan wel over kunnen nemen. Iemand die beslist zelf voor de kinderen wil zorgen kan dat niet als argument aandragen. Wie namelijk een uitkering wil, is door de overheid verplicht gesteld om dan ook aan het werk te gaan als dat er is. Er is echter wel een uitzondering op deze regel.


Ontheffing van sollicitatie en arbeidsplicht aanvragen


Als iemand in een omgeving is gaan wonen waar helemaal niemand de kinderen op zou kunnen vangen of de kinderopvang er gewoon niet is, als het noodzakelijk is dat de ouder bij de kinderen is omdat zij bijvoorbeeld een hele nare ervaring achter de rug hebben of als de ouder niet voldoende in huis heeft om kans te maken op een baan, kan een verzoek tot ontheffing van sollicitatie- en arbeidsplicht worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (B&W). De gemeente kan dan in bepaalde situaties iemand vrijstellen van die plichten. Dat kan bijvoorbeeld als er niet genoeg of geen kinderopvang is in de gemeente. Ook kunnen burgemeester en wethouders bepaalde omstandigheden mee laten wegen. Als B&W oordelen dat er bijvoorbeeld extra zorg nodig is voor de kleine kinderen, kan ook de ontheffing worden verleend.


Gedeeltelijke vrijstelling van sollicitatie- en arbeidsplicht


Een gemeente kan ook besluiten om maar op één onderdeel vrijstelling te geven. De betrokkenen hoeft zich dan niet aan één of meerdere onderdelen van de arbeidsplicht te houden.


Hoe vraag je ontheffing van sollicitatie- en arbeidsplicht?


Iemand die ontheffing van sollicitatie- en arbeidsplicht wil kan een brief richten aan het college van burgemeester en wethouders met dat verzoek. Mensen van de sociale dienst zullen dan vervolgens een advies uitbrengen aan B&W om dit advies in te willigen of te weigeren. In de wet staat verder dat een gesprek over deze zaak met de sociale dienst gevoerd mag worden. Iemand die zijn of haar standpunten duidelijk wil maken kan zo’n gesprek dan ook het beste aanvragen. Bovendien is het vaak verstandig om iemand mee te nemen naar zo’n gesprek die hulp kan bieden en de vraag kan ondersteunen. Diverse steunpunten zoals de Vereniging Steunpunt Uitkeringsgerechtigden en Gehandicapten of een lokaal steunpunt kunnen daarbij vaak helpen. Op uw aanvraag om ontheffing moet binnen 8 weken een schriftelijke beslissing volgen. Op een aanvraag die wordt gedaan voor ontheffing moet binnen 8 weken zijn geantwoord. Is dat besluit negatief, dan kan daarop nog wel bezwaar worden gemaakt.


Voorwaarden voor een ontheffing van arbeidsplicht  1. Wordt een vrijstelling van arbeidsplicht toegewezen dan duurt deze maximaal zes jaar.

  2. In deze periode is de persoon in kwestie wel verplicht om scholing te volgen. Dit is ingesteld om mensen na die periode zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

  3. Wordt de ontheffing niet toegewezen dan moet de persoon in kwestie dus wel gewoon solliciteren en een baan accepteren zodra die er is.


 


Arbeidsplicht en ontheffing daarop


Om een ouder aan het werk te kunnen sturen, moet er wel aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Die zijn:  1. Er is passende kinderopvang beschikbaar

  2. De ouder heeft genoeg opleiding om aan het werk te kunnen

  3. Er is bewezen is dat de ouder ook de mogelijkheid heeft om te werken


 


Andere redenen voor vrijstelling


Naast het zorgen voor jonge kinderen kan ook vrijstelling worden gegeven als u zelf een medische of sociale beperking heeft of u de zorg voor een ziek familielid heeft. De gemeente zal in dat geval overigens wel altijd kijken of er zaken geregeld kunnen worden, zodat u toch weer aan het werk moet.

Beantwoord door:
Herman Albersen
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Ontheffing arbeidsplicht alleenstaand ouder:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
ouderlijk gezag
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-02-02 23:56:02
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Advocaten-Overijssel: 8.5 (19x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+