Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Knaagdieren » Cavia's
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Cavia's en krijg online een antwoord van de specialist in Cavia's

Zelf een vraag over Cavia's? Klik hier.
Meer vragen over Cavia's.
De huidige beheerder van de rubriek Cavia's:
Naam: J. Sanders-van Soest
Bedrijf: Lothlˇrien satijncavia-opvang, stichting cavia
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over J. Sanders-van Soest vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over CaviaVragen over Cavia's via RSS. Klik hier.
RSS over CaviaVragen over Cavia's op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over CaviaVragen over Cavia's via E-mail. Klik hier.

Cavia dekken uitstellen vanwege huidschimmel?

[Gesteld op: 29-04-2017]

Toelichting:
Wij hebben twee vrouwtjes cavia's van nu precies 10 maanden. Een kennis heeft twee mannetjes. We willen 1 vrouwtje (eenmalig) laten dekken door een mannetje. 10 maanden is ongeveer de grens waarop dat nog kan, dus het was gepland voor volgende week. Maar nu heeft het andere mannetje (de kooigenoot van de beoogde vader) een besmettelijke huidschimmel, waarvoor beide cavia's worden behandeld. De beoogde vader heeft geen symptomen, maar wordt voor de zekerheid ook behandeld. Behandeling duurt drie weken. Als we zolang wachten, dan is de beoogde moedercavia ondertussen bijna 11 maanden oud, dus eigenlijk te oud voor het eerste nestje. Moeten we het hele plan daarom afblazen, of denkt u dat dekken het nog wel kan met 11 maanden? Of als de vader over een week nog steeds geen symptomen heeft van de huidschimmel, kunnen we het dekken dan toch door laten gaan?
Antwoord:

Eerst en vooral wil ik je het hele plan afraden. Een zeugje is gemiddeld eens per 2 weken vruchtbaar, maar met variaties, soms zelfs maar eens per 3 weken. Wil je er zeker van zijn dat ze gedekt wordt op een moment dat ze vruchtbaar is, moet de beer er dus sowieso 3 weken bij zitten. Als je twee beren zó lang uit elkaar haalt, zijn ze eigenlijk niet meer terug bij elkaar te plaatsen. De ene heeft gedekt, de andere niet, de verhoudingen zijn volkomen veranderd, de hormoonhuishouding van de beoogde vader is veranderd, ze hebben elkaar te lang niet gezien. Er is echt vrijwel zeker ruzie in de tent daarna, en de kans is héél erg groot dat jullie kennis zijn/haar beren nooit meer samen kan houden en de rest van hun leven met twee losse kooien gaat zitten. Beren die alleen zitten is ook niet de bedoeling, het zijn immers groepsdieren, dus zal hij/zij ze daarna allebei weer een maatje moeten geven. Om dat te laten slagen moeten ze ófwel allebei gecastreerd worden en zeugen erbij krijgen, ófwel allebei een zo jong mogelijk beertje als kooigenoot krijgen om ruzie te voorkomen. Kortom: ik denk dat je kennis zich niet realiseert wat hij of zij zich met dit dek-aanbod op de hals haalt. 
Daarbij komt nog dat complicaties bij dracht en bevalling bij cavia's relatief vaak voorkomen, dus hoewel het meestal goed gaat (gelukkig) stel je je zeugje toch ook aan risico's bloot. 


Wil je het per se toch doorzetten en is je kennis inderdaad bereid daarna 2 kooien met elk 2 cavia's te gaan onderhouden, dan geef ik nu alsnog antwoord op de vraag. 

Schimmel zit eigenlijk altijd overal op de loer. Sterker nog: vaak zitten er al sporen van schimmels op een gezonde huid, maar de 'goede' huidflora voorkomt dat die dan groeien. Een verstoring van de natuurlijke flora van de huid doet schimmel opspelen.
Schimmel kan eigenlijk twee oorzaken hebben: ofwel een besmetting met een (nieuwe) schimmel was zó heftig dat ook een gezond dier er niet tegen kan, en de gezonde huidbalans moet dan opnieuw gevonden worden, ofwel de weerstand van het dier was om wat voor reden dan ook verlaagd waardoor een disbalans op de huid de schimmel die al sporen had zitten ineens vrij baan kon geven, omdat de 'goede' flora door de lage weerstand er niet meer tegen kon vechten. 


Ik leg dit uit omdat je dan mijn advies, dat nu komt, beter begrijpt. 

1. Als de kooigenoot door een lage weerstand schimmel kreeg, zal de beoogde vader het nu niet krijgen. Die heeft dan immers geen lage weerstand. Na behandeling, als ze gewoon bij elkaar blijven, is alles veilig en kan je kennis ze genezen verklaren en hoeven ze niet nog nabehandeld te worden. De zeug kan gedekt worden en zal het zelf vermoedelijk (maar niet 100% zeker) niet krijgen.
De kans is echter wel érg groot dat de beoogde vader het alsnog gaat krijgen na dekken, het gaat dan immers om een schimmel die al normaal op de cavia maar ook in de omgeving aanwezig was. Na de stress van het dekken en terug proberen te zetten bij kooigenoot (wat extreem moeilijk zal zijn) kan je er donder op zeggen dat hij schimmel gaat krijgen. Door de stress zal zijn weerstand tijdelijk lager zijn en zal hij alsnog gevoelig worden voor de normaal aanwezige schimmel. De beste manier om dat te voorkomen is meteen bij thuiskomst beide beren opnieuw behandelen. 
Mocht je zeugje erg veel stress ervaren door de dekking, en daardoor toch ook schimmel ontwikkelen, informeer dan bij de dierenarts welk middel veilig is bij zwangerschap. 
2. Als de kooigenoot door een nieuwe schimmel van buitenaf besmet is, zal de beoogde vader het nu ook niet zo snel krijgen, hij wordt immers ook behandeld. Het is echter wél zeker dat hij ook die schimmel nu op zich draagt, net als zijn kooigenoot. Om te voorkomen dat hij die overdraagt, moet je dan echt wachten tot de behandeling bij allebei afgerond is, dus de volle drie weken, en als je echt zeker wil zijn nog een week na behandeling wachten of het ook helemaal wegblijft. Hoewel dekken met 11 maanden an sich nog wel kan, begint wel al het risico op complicaties toe te nemen. Sowieso worden zeugjes lastiger drachtig als ze ouder worden, dus het kan al langer duren voor ze gedekt wordt, en daarbij komt ook dat het risico op problemen bij dracht en bevalling al wat gaan toenemen. Voor een fokker met ervaring, die symptomen herkent en kan ingrijpen, is dat niet zo'n probleem, maar voor een eerste nestje zonder fokervaring misschien niet heel handig.  


Ik denk dat je uit deze uitleg begrijpt dat ik het ook op basis van het schimmelverhaal eerder zou afraden. 


 


Laat ik eindigen met zeggen dat ik wél heel goed begrijp dat jullie een nestje graag zouden meemaken. Mijn advies is: zoek een goede caviafokker in de buurt. Caviafokkers zijn soms bereid om nestjes bij anderen te laten opgroeien als 'kraamhotel', zodat de jongen heel tam geknuffeld worden. Niet elke fokker doet dit, maar vragen kan altijd. Ook kan je proberen te vragen of je een zeug zou mogen overnemen die je dan gedekt mag kopen. Sommige fokkers werken hier ook aan mee. 


Of er nou een nestje komt of niet: ik wens jullie in ieder geval nog veel mooie jaren met jullie beide zeugjes toe! 

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor de snelle en deskundige reactie. We hebben besloten het advies te volgen. Dus geen nestje, jammer genoeg.
 
Antwoord Beheerder:

Bedankt, dat is fijn om te horen! :-) 

Beantwoord door:
J. Sanders-van Soest
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Cavia dekken uitstellen vanwege huidschimmel?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
verf over lak. wat moet ik doen
      [Gesteld in Verf]
2012-04-22 13:31:50
Nieuwsgierigheid! Hoe ga ik ermee om?
      [Gesteld in Relatieproblemen]
2008-11-03 11:59:36
Opzegging abonnement, dreiging faillissement
      [Gesteld in Incasso]
2010-05-21 13:00:43

Gemiddelde score Cavia's: 8.9 (121x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+