Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Administratie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Administratie en krijg online een antwoord van de specialist in Administratie

Zelf een vraag over Administratie? Klik hier.
Meer vragen over Administratie.
De huidige beheerder van de rubriek Administratie:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AdministratieVragen over Administratie via RSS. Klik hier.
RSS over Administratie op jouw website?Vragen over Administratie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AdministratieVragen over Administratie via E-mail. Klik hier.

Pand

[Gesteld op: 12-02-2017]

Toelichting:
Goedenavond

Na aanleiding van ons gesprek bij de accountant van vorige week wil ik graag een vraag stellen.

Mijn man en zoon hebben sinds 2016 een VOF. Tot 2016 had mijn man altijd een eenmanszaak. De bedoeling is dat mijn man nog 5 jaar werkt en dat onze zoon het dan alleen gaat doen. Op dit moment heeft mijn man een vermogen van zo'n 2 ton op de balans staan.

Die 2 ton is oa ontstaan door het pand wat mijn man in 2016 heeft aangeschaft met zijn privégeld.
Het pand wordt volledig gebruikt voor het bedrijf. Destijds was hier al een gesprek over geweest. Wij wilden namelijk dit pand in privé houden en aan de vof verhuren. Helaas mocht dit niet en moest het verplicht op de balans komen te staan van het bedrijf. Het gevolg was dus dat het vermogen van mijn man enorm steeg.

Het gesprek van vandaag ging oa over dat wij via een andere ondernemer te horen hadden gekregen dat wij wel een hypotheek aan de vof kunnen verstrekken betreft het pand. Met andere woorden, wij ( mijn man en ik) zijn de bank voor de vof van mijn man en zoon. De rente die we hiervoor ontvangen is belast in box 3. Het pand wordt maandelijks afgelost door de vof. Echter, volgens de accountant mocht dit niet. De reden was hetzelfde als wat hier al vaker wordt beschreven, je mag niet van jezelf huren.

Het zit me niet helemaal lekker en ik wil graag weten of het wel goed gaat.

Mijn vraag hier is dan ook;
Dit is toch geen huren? En wat nu als het pand nu wordt verkocht, moet er dan over het volledige bedrag belasting betaald worden? Er is namelijk geen schuld voor het pand. De schuld staat in het vermogen van mijn man.

Een vraag wat me nu te binnen schiet is;
Als mijn man ermee stopt met een vermogen van 2 ton heeft mijn zoon een schuld aan hem van 2 ton.
Moet daar dan belasting over betaald worden?

Ik hoop wat te horen.

Mvg
Ida
Antwoord:

Allereerst is het van belang te weten dat een VOF geen aparte rechtspersoon is. Het is vergelijkbaar met een eenmanszaak, het enige verschil is dat er meerdere eigenaren zijn. Een VOF heeft geen eigendom, het gaat altijd om prive-vermogen wat in de VOF zit.
Als een pand voor de onderneming wordt gebruikt, dan zegt de Belastingdienst dat dit verplicht ondernemingsvermogen is, en daarom moet het op de balans van de VOF worden opgenomen. Maar u kunt niet aan uzelf verhuren, dus u kan ook niet aan de VOF verhuren. En u kunt ook geen geld aan uzelf lenen, dus ook niet aan de VOF. Uw accountant heeft dus gelijk.
Overigens is het verhaal over die hypotheek flauwekul, die andere ondernemer heeft het niet goed begrepen. In ieder geval kan het nooit met Box 3 te maken hebben, het is altijd een Box 1-verhaal.


Kennelijk beseft u echter niet wat de gevolgen hiervan zijn. Doordat het pand in de VOF is ingebracht heeft uw man een ondernemingsvermogen van 2 ton. Prima, daar is niets mis mee. Dat geeft alleen aan dat als hij zou stoppen met de onderneming, dat aan hem 2 ton moet worden terugbetaald. Dat is belastingvrij, omdat het eigen geld is wat is ingebracht. Deze schuld van uw zoon aan uw man is overigens logisch, hij krijgt namelijk de beschikking over het pand (als dat zo zou worden afgesproken). Het is dus een koopsom. Overigens kan daarbij worden afgesproken dat hij dit bedrag in termijnen betaalt, hij hoeft het dus niet in 1 keer op te hoesten.
Bij einde van de VOf kan ook worden afgesproken dat u eigenaar blijft van het pand. U kunt deze dan aan de onderneming van uw zoon verhuren. De huuropbrengst komt dan wel bij u in Box 3.


Als het pand tijdens de VOF-periode zou worden verkocht, dan moet er wel belasting worden betaald, maar alleen over het verschil tussen de opbrengst en de boekwaarde. Als de boekwaarde dus gelijk is aan de opbrengstwaarde, dan is verkoop belastingvrij.


Kortom: op basis van uw verhaal concludeer is dat er niets aan de hand is, en dat u niet bang hoeft te zijn voor een grote belastingaanslag. Maar als er nog onduidelijkheden zijn raad ik u aan deze met uw accountant te bespreken. Het is heel belangrijk dat u aangeeft wat de plannen zijn voor de komende jaren, en dan kan hij voor u aangeven welke belastinggevolgen dit heeft.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Administratie:
LoonadministratiePersoneelsadministratieSalarisadministratie


Gerelateerde vragen aan Pand:

E-mail verzenden via Outlook 2007
      [Gesteld in Computersoftware]
2008-03-17 20:54:46
Bepalen oudheid Pander kast.
      [Gesteld in Antiek]
2009-07-23 12:00:59
hoeveel is de kogeldruk trekhaak fiat panda??
      [Gesteld in Auto's]
2009-10-01 22:35:28
Verhuur pand geen BTW ??
      [Gesteld in Vastgoedverhuur]
2009-11-30 11:16:14
wat is ongeveer de waarde van dit beeld?
      [Gesteld in Antiek]
2014-09-23 20:45:19

Gemiddelde score Administratie: 4.8 (552x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+