Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Zuid Holland

Zelf een vraag over Interieur-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Zuid HollandVragen over Interieur-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Zuid HollandVragen over Interieur-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Is de kleur een goede keus of is combinatie beter?

[Gesteld op: 02-06-2008]

Toelichting:
Ik heb een slaapkamer, Computerkamer en een woonkamer die of behang of geverft moeten worden. Ik dacht aan een lichtblauwe tint in de computerkamer en voor de slaapkamer ook in die richting. Voor de woonkamer dacht ik aan een wit die heel dicht neigt naar geel of richting rood. In de kamers is veel licht. De slaapkamer en woonkamer hebben redelijke omvang alleen computerkamer is niet zo groot. De meubels die ik tot nu toe heb zijn in de woonkamer witte bank, Meubel tv is donker bruine hout kleur, Donkergelakt salontafel en klein tafeltje met zelfde kleur als de salontafel. Voor computer kamer heb ik tot nu toe alleen mijn computer kast die 1 muur vult en is een lichte houtkleur. Slaapkamer heb ik op moment alleen een bed met kleur zwart/grijs. Ik zou in de slaapkamer en computerkamer een rustige kamer willen maken en van de Woonkamer een warme gezellige kamer. Ik wil juist af van een witte ruimte zoals veel mensen hebben. Wat ook veel lijkt op ziekenhuis wit.
Antwoord:

Een wit interieur kan heerlijk licht en ruimtelijk zijn en hoeft beslist niet op een ziekenhuis te lijken. Maar voor u voldoet het niet aan het beeld van een comfortabel huis. Ook met kleuren kan een lichte en fijne sfeer worden gecreëerd.

Bij uw meubels passen veel kleuren, dus daar kunt u nog verschillende kanten mee op. Ik geef u wat tips:

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, dit zijn kleuren die elkaar versterken, zoals limegroen met rood of citroengeel met paarsblauw. 
  • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, paars, de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
  • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken wordt ook de lengte van die wand gebroken.
  • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.

Als u het lastig vindt om kleuren te kiezen, raad ik u aan een moodboard te (laten) maken. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Vergeet niet de kleur van uw vloer hierin op te nemen. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Uit uw mail begrijp ik dat u een kersenkleurige vloer heeft. Daarin bestaan ook nogal wat verschillen, maar het is in elk geval belangrijk goed rekening te houden met de vloerkleur. Kersenhout is meestal een roodbruine kleur. De complementaire kleur van rood is groen. Is een lichte zachte groene kleur – groen is een zeer rustgevende kleur, misschien iets voor u? Toch liever blauw, dan geen nood. De juiste kleur lichtblauw kan ook heel goed bij het kersenhout. Maar pas op met grote vlakken blauw, vooral voor kamers op het noorden. Dat kan erg koel worden het toch al vaak ‘grijze’ licht in ons land. Maak dan één wand blauw en schilder de overige wanden in (verschillende) warme wit- of gijstinten. Voor de ruimere woonkamer zou u best wat meer kleur kunnen gebruiken dan een wit met een tint geel of rood erin. Een kleurvlak of één kleine muur in rood of groen of grijs wellicht? Of een behang met een mooi patroon. Een opvallend geel vlak zou ik niet doen. Dat combineert niet zo mooi met een roodachtige kersenhouten vloer. 

Veel succes. Wilt u hulp bij het maken van het moodboard of een specifieker kleuradvies, belt of mailt u mij dan.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs
Oranje Nassaulaan 123
2051 HL Overveen
t 023 – 5269002
f 023 – 5269004
e info@havenaarinterieurs.nl
www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Is de kleur een goede keus of is combinatie beter?:

Mijn eerste huwelijk met gescheiden man...
      [Gesteld in Huwelijk]
2009-02-04 09:36:46
Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
Advies over mijn woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-26 21:55:38
vraagje over hormonenen en adaptogenen.
      [Gesteld in Gezondheidsproducten]
2010-02-06 01:24:25
Goederen retour naar niet in NL gevestigde bedrijf
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-12-09 10:12:14

Gemiddelde score Interieur-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+