Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Noord Holland

Zelf een vraag over Belastingen-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Noord Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Noord Holland:
Naam: L. Hulzebos
Bedrijf: Hulzebos administraties en belastingen
Reactiesnelheid: 149 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over L. Hulzebos vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-Noord HollandVragen over Belastingen-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Noord Holland op jouw website?Vragen over Belastingen-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-Noord HollandVragen over Belastingen-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

WEVAB waarde per hectare

[Gesteld op: 18-12-2016]

Toelichting:
Hoe bepaal je de waarde WEVAB= Waarde Economisch Verkeer Agrarische Bestemming precies ? Deze waarde is niet gelijk aan de Waarde Economisch Verkeer heb ik begrepen. Een WOZ -waarde is ook niet bekend . Mag je eventueel voor de balans de normwaarde onverpachte grond per ha voor Box 3 aanhouden ?
Antwoord:


Hoe hoog is uw WEVAB?

De verkoop van landbouwgrond is door de landbouwvrijstelling slechts belastingvrij tot aan de WEVAB. Wat is dat en hoe hoog is die van u?Wat met WEVAB?


Welke waarde? WEVAB is Waarde Economisch Ver­keer Agrarische Bestemming. Dat is kort ge­zegd de agrarische waarde van uw grond ofwel de waarde die een andere agrariër ervoor zou geven. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet altijd, ge­tui­ge de vele meningsverschillen met de fiscus.


Duidelijkheid scheppen. Dit is reden voor de Be­­las­ting­dienst om wat duidelijkheid te scheppen in een Be­sluit van 22 juni 2004, nr. CPP2004/ 1010M. In dat Besluit is de volgende definitie gegeven van de WEVAB: ‘de prijs die de meestbiedende agrarische ge­gadigde na de beste voorbereiding zou betalen, er­van uitgaande dat de grond in het ka­der van een landbouwbedrijf blijft aangewend, de overige niet-agrarische bestemmingen weggedacht.’


Het gaat er dus om wie de meestbiedende agrarische gegadigde voor de grond kan zijn.


Voorbeeld over verkoop weiland


Stel, u heeft in het verre verleden een weiland in uw be­drijf gekocht voor € 8.000,-. Dat was indertijd de WEVAB. Stel, u verkoopt het weiland nu aan een aangrenzende melkveehouder voor € 45.000,-. Dat is de waarde in het economisch verkeer (WEV) in­clu­sief de verwachtingswaarde (dat de grond in de toe­komst misschien een andere waardevollere be­stem­ming krijgt). U maakt dan dus € 37.000,- winst. De prijs die een andere (niet-aangrenzende) melkveehouder bereid is te betalen, bedraagt € 20.000,-, de overige niet-agrarische bestemmingen weggedacht. De koper blijft de grond binnen zijnbedrijf gebruiken als weilandEr zijn evenwel ook tuinders in de markt die de grond feitelijk willen en kunnen gebruiken als tuinbouwgrond. Door de belangstelling van tuinders ontstaat een prijs­ver­hogend effect. Tuinbouwgrond is immers duurder dan weiland. Een tuinder zou bereid zijn € 40.000,- te betalen. Die tuinder is dan de meestbie­dende agra­­rische gegadigde. De WEVAB bedraagt € 40.000,-. Van uw winst valt dus onder de landbouwvrijstelling € 40.000,- -/- € 8.000,- = € 32.000,-.


Vragen?


Zo’n voorbeeld roept altijd weer andere vra­gen op. Uit het voorbeeld zou u kunnen opmaken dat bij afwezigheid van de tuinder de (niet-aan­grenzende) melkveehouder de meestbiedende agra­rische gegadigde zou zijn, zodat de winst slechts tot aan € 20.000,- onder de landbouwvrij­stel­ling zou vallen. Dat is maar zeer de vraag. Het is een algemeen bekend gezegde dat buurmans land maar eenmaal te koop is. Een buurman zal in het algemeen bereid zijn iets meer te betalen voor uw grond dan een niet-buurman, misschien wel een euro per meter meer. Naar onze mening is de WEVAB in dit geval dan ook iets hoger dan € 20.000,-. Maar dit terzijde!


Zelf bestemming wijzigen?


Waar mag u rekening mee houden? Als op uw weiland reeds een bestemming (glas)tuinbouw rust, mag u daar dus rekening mee houden bij het be­palen van de WEVAB. Als die bestemming er nog niet op rust, zou u kunnen overwegen om zelf actie te ondernemen richting uw gemeente om de be­stemming van uw grond uit te breiden met de mo­gelijkheid voor (glas)tuinbouw, en uw grond dan eerst te verkopen.


Waarvoor oppassen? Maar pas op! Indien vast komt te staan dat u de nieuwe bestemming zelf ge­re­aliseerd of teweeggebracht heeft (al is het maar door een verzoek van u of uw makelaar aan de ge­meente op een A4’tje), loopt u het risico dat de fiscus met succes stelt dat er sprake is van een zogenaamde ‘interne’ in plaats van een ‘externe waar­de­stijging’. En die is belast!


Er is nu een nieuwe regeling van de Belastingdienst voor hoe u met gebruikmaking van de zgn. ‘landbouwvrijstelling’ grond (deels) onbelast kunt verkopen. Ge­bruik het voorbeeld uit dit advies voor uw eigen situatie.
Beantwoord door:
L. Hulzebos
profielpagina


Gerelateerde vragen aan WEVAB waarde per hectare:

geen IND stamp,werk,huis .wel schulden.en nu?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-05-22 08:04:44
Bijzondere waardevermindering
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2013-12-08 22:42:36
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16
Concept Koopsom
      [Gesteld in Suriname]
2015-05-19 10:14:19
WEVAB waarde per hectare
      [Gesteld in Belastingen-Zuid Holland]
2016-12-18 10:50:26

Gemiddelde score Belastingen-Noord Holland: 9.1 (18x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+